Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další komplikace při záměně embryí: Těhotná je jen jedna ze dvou žen

Autor: Klára Brunclíková, David Vaníček - 
6. ledna 2017
05:00

Chyba brněnské kliniky Reprofit, která zaměnila při umělém oplodnění dvě embrya a aplikovala je dvěma ženám, bude pro oba páry ještě náročnější, než se zdálo při zveřejnění případu. Dva na sobě nezávislé zdroje Blesku potvrdily, že obě ženy nakonec nejsou těhotné a embryo se dál vyvíjí jen u jedné z nich. Možný scénář toho, že by obě ženy plod té druhé odnosily, a pak si po porodu děti mohly vyměnit, je tedy nereálný.

Obě přišly v průběhu roku 2016 na kliniku Reprofit, aby se staly matkami. Obě podstoupily umělé oplodnění. Ale dítě, navíc cizí, nakonec ve svém lůně nosí jen jedna z nich. Blesk má tuto informaci potvrzenou ze dvou důvěryhodných zdrojů. Vedení kliniky se k tomu odmítlo vyjádřit. „Od začátku opakujeme, že takto intimní informace nemůžeme s ohledem na soukromí párů komentovat,“ řekl Blesku místopředseda zdravotnického holdingu Matěj Stejskal.

Právě potrat jednoho z embryí je jednou ze situací, při níž klinika mohla na jejich záměnu přijít. I v takovém případě se totiž u zárodku dá provést test DNA. Zařízení dříve uvedlo, že na omyl se přišlo při kontrole kvality.

Ještě těžší situace, než se čekalo

Páry jsou teď v ještě složitější situaci, než kdyby otěhotněly obě ženy. Podle psychologa Karla Humhala se žena, které v děloze roste cizí plod dítěte, jen těžko vzdá možnosti ho porodit a o přerušení těhotenství nebude uvažovat. Nutné je totiž zohlednit to, že její otěhotnění s největší pravděpodobností provázely v minulosti problémy. Jinak by nebyla klientkou reprodukčního centra. „Pokud nemohla otěhotnět a je ráda, že otěhotněla, nepůjde na potrat,“ odhaduje pro Blesk Humhal.

Stejným extrémem jako přerušení těhotenství pro cizinku ale může být i jeho pokračování. Jestli se rozhodne dítě porodit, musí zvážit, co s ním bude dál. Tím, že ho přivede na svět, se podle českých zákonů automaticky stane jeho matkou. Biologické rodiče tedy může v podstatě „odříznout“.

Video  Fatální chyba na klinice v Brně: Dvěma ženám z EU zaměnili embrya při umělém oplodnění.  - David Vaníček, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

Další možností je dítě donosit a po porodu ho odevzdat lidem se stejnou DNA, bez nichž by vlastně ani neexistovalo. „Je otázka, která žena bude ochotná vzdát se dítěte, které porodí. Když ve své praxi mluvím se ženami, tak ony ho dát nechtějí. Bude málo těch, které by se dítěte vzdaly, ale bylo by to od ní velice šlechetné,“ doplnil Humhal.

Rozhodnutí, které ovlivní životy pěti lidí

Pár a především žena se navíc o své budoucnosti rozhoduje až ve chvíli, kdy je vytouženě těhotná. Na jednom stanovisku pak závisí osudy pěti lidí – těhotné ženy, jejího manžela, páru, jemuž embryo geneticky patří, a také dítěte, které se může narodit.

Karel Humhal také zmínil, že se se záměnou dětí setkal už v minulosti. „Rodiny to vyřešily tak, že dítě vychovávaly společně,“ zmínil. Otázkou ale je, jestli ženy, kterých se záměna dotkla, pocházejí vůbec ze stejného státu. Klinika uvedla pouze to, že jsou občankami EU. Zdroj Blesku hovoří o tom, že jedna z nich údajně pochází z Rakouska.

Klinika asi popletla jména pacientek

K záměně mohlo dojít kvůli stejnému nebo podobnému jménu obou žen. „Je to velmi pravděpodobné,“ dodal Stejskal s tím, že inspekce Státního ústavu pro kontrolu léčiv ještě neuzavřela vyšetřování a že ani klinika už nechce dále kauzu do té doby komentovat. Identitu žen i jejich národnost ale nadále holding tají a v soukromí s nimi jedná o odškodnění. „Případ už jsme nahlásili i jako pojistnou událost,“ dodal Stejskal.

„V minulosti byla většina těchto zařízení s výjimkou nemocnic pojištěna na jeden nebo dva miliony korun, což ale dnes zdaleka nestačí. Poté, co začal platit nový občanský zákoník, majitelé těchto zdravotnických zařízení si uvědomili, že jsou podpojištěni a začali své limity zvyšovat. V současnosti se pohybují od pěti do 20 milionů korun. U nemocnic pak jsou tyto částky většinou ještě vyšší,“ dodal v obecné rovině mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

ninga ( 6. ledna 2017 15:12 )

mariama ( 6. ledna 2017 14:03 )

Píšete "geneticky defektní jedinec"..... zajímavé. A jak tudíž vysvětlíte, že nejsnadněji a bez problémů se množí tzv. póvl a právě lidé na úrovni mají často s početím problémy. Že by příroda byla tak selektivní a chtěla nechat vymřít kvalitní, inteligentní jedince?

anyyt ( 6. ledna 2017 11:28 )

anyyt ( 6. ledna 2017 11:26 )

pardon,skočilo mně to o řádek níž to nemělo být sem...

anyyt ( 6. ledna 2017 11:24 )

přesně tak...taky jsem si tu větu četla asi třikrát, a stejně se z ní nejde logicky vymotat.... paskvil je to

Zobrazit celou diskusi