Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exkluzivně: Dvěma ženám zaměnili na české klinice embrya při umělém oplodnění

Autor: Klára Brunclíková, David Vaníček - 
3. ledna 2017
12:03

Česko má podle všeho první případ, kdy při umělém oplodnění došlo k záměně embryí u dvou žen, které se nezávisle na sobě pokoušely přijít do jiného stavu. Začala tak noční můra, ze které se neprobudily. Toužily po dítěti, které by ale bez pomoci lékařů možná nikdy nepočaly. S důvěrou proto svěřily svůj osud do rukou expertů na klinice, kde jim jedna chyba obrátila život naruby.

Řeč je o dvou párech, jejichž osudy se propojily na jedné z českých klinik reprodukční medicíny. Redakce jméno zdravotnického zařízení zná a v úterý dopoledne ho tým reportérů Blesku osobně navštívil. Na místě vedení kliniky mimo záznam Blesku potvrdilo, že v této věci probíhá šetření Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „Můžu vám potvrdit, že jsme tam šli okamžitě potom, co jsme se dozvěděli, že tam došlo k nějaké události, nicméně to šetření z naší strany stále probíhá,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová. Událost se stala v průběhu roku 2016.

 „Řešení tohoto případu padá plně do kompetence Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Jeho povinností je ministerstvo o podobných případech informovat, což se také stalo,“ potvrdila Blesku také mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Chyba se stala na klinice Reprofit v Brně, vyjádření kliniky najdete zde.

Právnička o záměně embryí:
Video  Právnička o záměně embryí v Česku: Matka nemusí dítě dostat!  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle důvěryhodného zdroje Blesku došlo k záměně embryí pravděpodobně kvůli obyčejné lidské chybě. A tak se dvě ženy a dva muži, kteří se možná nikdy tváří v tvář nesetkali, dostali do životně a emočně extrémní situace. To když se dozvěděli, že lékaři aplikovali embrya s cizí DNA.

Na čtyři lidi, kteří museli prožít už několik zklamání, když se jim nedařilo otěhotnět, čekal šok. „Psychika si s tím neví rady. Jste v situaci, se kterou nemáte žádnou zkušenost. Šok se projevuje různě, u někoho velkými emocemi, někdo reaguje naopak tím, že zmrzne. Cítí prázdno, špatně vnímá okolí,“ popisuje první pocity po tak silném zjištění psycholog Jan Kulhánek s tím, že emoce bývají silné především u žen.Při asistované reprodukci se v laboratoři oplodňuje vajíčko ženy spermatem biologického otce a následně ho lékaři nechávají několik dní růst. Zřejmě právě záměna laboratorních misek způsobila tohle fatální selhání.

Možná by se o osudové chybě ani nikdy nedozvěděli a vychovali by „cizí“ děti. Navíc podle občanského zákoníku by byly jejich vlastní. „Matkou dítěte je žena, která je porodila. Tato žena je právní i biologickou matkou dítěte bez ohledu na ‚genetické mateřství‘ ženy, z níž pochází embryo,“ řekl Blesku právník Tomáš Pelikán. Oba páry ale v nevědomosti nezůstaly, na záměnu se totiž později přišlo.

Úzko, strach a trauma

Pocity ženy, která touží po dítěti a dozví se, že možná žije, ale v jiném – cizím těle, se dají jen těžko odhadnout. Ani blízcí je podle psychologa často nedokáží pochopit. „Strašně záleží na povaze těch párů. Je to velmi individuální záležitost. Oběma párům to ale změnilo život, obrátilo ho to naruby. Bude to trápení,“ doplnil Kulhánek. Cesta z tak silného psychického zranění může trvat velmi dlouho. Podle názoru psychologa by se dotyční neměli bát vyhledat odbornou pomoc, „proces uzdravování“ jejich duší to podle něj může zásadně ulehčit a zároveň minimalizovat následky.

Výměna dětí? Podle zákona nemožné

V případě, že by obě ženy zvládly celé těhotenství a porodily, nemají automaticky nárok na to, aby se dostaly ke svým biologickým dětem. „Nicméně rodiče dotčených dětí se mohou dohodnout na vzájemném osvojení dětí tak, aby se děti z hlediska práva staly dětmi ‚genetických rodičů‘. V takovém případě je nutné po narození dětí podat návrh na osvojení k soudu a udělení souhlasu s osvojením ze strany orgánu sociálně právní ochrany dětí a stávajících rodičů dítěte. K osvojení dítěte dojde na základě rozhodnutí soudu,“ popisuje proces Pelikán. Jednou z možností může být také tzv. utajený porod, který je v Česku možný od roku 2004. „Záleží, jak se k tomu matky postaví. Jestli si takové dítě nechají a budou rodit třeba anonymně a to dítě dají k dispozici druhé matce, nebo někomu jinému,“ vysvětluje právnička Monika Kořínková.

Páry samozřejmě mohou také usilovat o odškodnění. Soud v takovém případě bere na vědomí i emoční a duševní újmu poškozených. A co s tím, kdo má celou záměnu na svědomí? V krajním případě může podle Pelikána dojít i na trestní stíhání a rok za mřížemi. Inspekční kontroly v takovém případě provádí Státní ústav pro kontrolu léčiv. Právě jeho kontrolní orgány by teď měly odhalit, zda nešlo o systémovou chybu.

pfoto1 ( 8. ledna 2017 10:04 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

valyka ( 3. ledna 2017 16:11 )

 Stalo se. Maminky se budou do porodu vzajemne radit a informocat jak se jejich prckum dari, promlouvat k nim a po porodu si je vymeni. Zadnej problem. I kdyz chaos to je.

dfghjk ( 3. ledna 2017 15:48 )

Tuctovka. Nevím, proč to tady vytahuješ.

dfghjk ( 3. ledna 2017 15:46 )

Celý článek je jen obecné žvanění. K jediné podstatné informaci v nadpisu už se dalšího nedovíme nic. S tím di blesku dop rdele. Vole!

ninga ( 3. ledna 2017 15:28 )

Třeba by to šlo vyměnit v rámci 24 měsíční zákonné záruky ;-) No ale je to jinak dost průs er.

Zobrazit celou diskusi