Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Embrya dvěma ženám zaměnila klinika v Brně. Odkud jsou zklamané pacientky?

Autor: Klára Brunclíková, David Vaníček - 
3. ledna 2017
15:46

Chybu, která změnila život dvěma párům na cestě za vysněným dítětem, udělala brněnská klinika Reprofit. Právě v tamní ordinaci vložili ženám do dělohy zárodek s cizí DNA. Klinika Reprofit, která Blesku svou chybu potvrdila, spadá do investičního fondu Hartenberg. Ten  hospodaří s penězi ministra financí a šéf hnutí ANO Andreje Babiše. Oba páry, kterých se záměna týká, jsou ze zahraničí.

Jeden pohyb ruky, chvíle nesoustředění nebo zkrátka chaos. Ať už stálo za záměnou embryí na reprodukční klinice Reprofit cokoliv, její vedení tvrdí, že udělalo dostatečná opatření, aby se nic podobného už neopakovalo. „Šlo o lidské selhání, ne o systémovou chybu. Ti, kteří manipulovali s dotčenými embryi, jsou suspendováni,“ řekl Blesku Matěj Stejskal místopředseda představenstva zdravotnického holdingu FutureLife, kterému klinika Reprofit patří. Selhání lidského faktoru předběžně potvrdil i Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Podívejte se na reportáž z místa:
Video  Fatální chyba na klinice v Brně: Dvěma ženám z EU zaměnili embrya při umělém oplodnění.  - David Vaníček, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

Cizinci, jejichž naděje v Česku zhasla

Zahraniční páry toužící po dítěti přijely do Česka s nadějí, že právě brněnská klinika jim změní život. Bohužel do něj ale zasáhla jinak, než čekali. Bolestně. Odkud na umělé oplodnění přijeli, zatím není jasné. S ohledem na rodiny holding potvrdil pouze to, že jde o občany Evropské unie. Podle informací Blesku by se minimálně v jednom případě mohlo jednat o Rakušany. Fatální pochybení se klinika rozhodla sama oznámit, ostatně tak jí to i ukládá zákon.

„V prosinci jsme se to dozvěděli a ihned jsme informovali Státní ústav pro kontrolu léčiv. Od chvíle, kdy jsme to zjistili, událost vyšetřujeme, přijali jsme opatření, aby se nic podobného neopakovalo a nic nezametáme pod koberec,“ doplnil pro Blesk Matěj Stejskal s tím, že v tuto chvíli klinika nečelí žádné žalobě a s páry jedná.

Inspektoři se hned po oznámení vydali na kliniku celou věc prošetřit. „Zdravotnické zařízení SÚKL nahlásilo záměnu v polovině prosince loňského roku, neprodleně poté SÚKL v zařízení provedl inspekci,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Chybu odhalila kontrola kvality

„Přišli jsme na to kontrolou kvality, která probíhá téměř nepřetržitě,“ vysvětlil Stejskal způsob, jak lékaři zjistili, že se stala chyba. Pokud by k podobné kontrole nedošlo, mohly by páry žít roky v nevědomosti a možná také vychovávat „cizí“ dítě. Podle občanského zákoníku totiž dítě patří k matce, která jej porodila a ohledy na genetickou výbavu zákon nebere.

„V souladu s § 775 občanského zákoníku je matkou dítěte žena, která je porodila. Tato žena je právní i biologickou matkou dítěte bez ohledu na „genetické mateřství“ ženy, z níž pochází embryo. „Genetická matka“ nemá nárok na odevzdání dítěte od ženy, která dítě porodila a je jeho právní matkou,“ řekl pro Blesk.cz právník Tomáš Pelikán.

Vedení zdravotnického holdingu nechtělo s ohledem na své klienty komentovat, zda obě chybně aplikovaná embrya přežila a zda jsou nyní obě ženy skutečně těhotné. Pokud by se tak stalo, čeká je z hlediska práva extrémně složitá situace. Podrobně to pro Blesk.cz okomentovala právnička Monika Kořínková, podívejte se na video:

Video  Právnička o záměně embryí v Česku: Matka nemusí dítě dostat!  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...

Vyšetřování ještě probíhá, hlavy zatím nepadají

„Inspektoři provedli šetření na místě, tkáňové zařízení v současné době provádí vlastní šetření případu a v návaznosti na kontrolu SÚKL provádí domluvená opatření,“ doplnila Přinesdomová.

Klinika Reprofit patří do sítě klinik FutureLife – tedy dceřiné společnosti investičního fondu Hartenberg, kam vložil peníze ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Na otázku, zda bude chtít v klinikách zlepšit kontrolní mechanismy, aby k podobným chybám nedocházelo, Blesku zatím neodpověděl.

kiwi65 ( 3. ledna 2017 22:05 )

 Ale nějak se to agentovi sesouvá pod rukama.Na druhou stranu,když v jeho masokombinátech melou do vysočiny kuřecí separáty včetně peří pochybnýho původu,tak snad nelze očekávat že v dalších jeho firmách bude něco v pořádku...

majojo ( 3. ledna 2017 20:18 )

Dámy z EU to chtěly mít za levno- tak teď to mají. Předem lituju tu reprodukční kliniku, ta se nedoplatí.

jabadabadu ( 3. ledna 2017 18:08 )

To je jak v Babišových masozávodech, tam taky místo kuřete může být konina..

Tublatanka ( 3. ledna 2017 18:03 )

jsi zplozen po análním sexu

zdenekk_senior ( 3. ledna 2017 17:12 )

Do moji starý taky šplouchli něco jinýho, proto je náš synek zdenekk jaký je. To jen aby jste věděli.

Zobrazit celou diskusi