Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čapí hnízdo 2? Babiše kritizují za německou dozorčí radu. Pseudokauza, hájí se

Autor: simao - 
4. července 2016
14:55

Andrej Babiš ve střetu zájmů? Tahle otázka byla za miliardářova působení v čele ministerstva financí pokládána již v řadě případů. Hospodářské noviny nyní upozorňují, že Babiš zákon o střetu zájmů porušuje, neboť sedí v dozorčí radě své nejziskovější firmy – chemičky sídlící v Německu. Poslanec Martin Plíšek (TOP 09) chce, aby to prošetřil mandátový a imunitní výbor. Babiš ovšem tvrdí, že jde o další pseudokauzu typu Čapí hnízdo.

Andrej Babiš porušuje zákon o střetu zájmů, vede dozorčí radu německé chemičky. Člen vlády přitom podle zákona nesmí být v dozorčím orgánu podnikající právnické osoby. Budu chtít, aby se tím zabýval mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny,“ uvedl na Facebooku poslanec Kalouskovy Topky Martin Plíšek. 

„Já jen, že když Babiš posílá policii na kdekoho, mohl by ji poslat i na sebe,“ přisadila si na Twitteru kandidátka do krajských voleb za TOP 09 v Libereckém kraji Dana Lapáčková.

Babišův údajný střet zájmů je něco, co s oblibou připomíná i exministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Právě z jeho partaje vychází aktivita na novelu o střetu zájmů, která prý nemá být zákonem lex Babiš, ale má podobným situacím a spekulacím předcházet i do budoucna.

Současnou aférku s místem v německé dozorčí radě ale Babiš rázně odmítá. Jde podle něj o další pseudokauzu typu Čapího hnízda. Ba co víc, Babiš tvrdí, že jde také o jistý atak koaličního partnera ČSSD. Pustil se totiž do místopředsedy sociálních demokratů a ministra vnitra Milana Chovance.

„Tak tímhle mi vyhrožoval ministr vnitra Milan Chovanec v Otázkách Václava Moravce i osobně,“ tvrdí taktéž na sociální síti Babiš, který je s Chovancem na kordy i kvůli reorganizaci policie. Chovanec mu prý vyhrožoval, „že to, že sedím v dozorčí radě mé německé firmy, bude ‚megakauza‘“.

„Jak jsem pochopil, je mou účastí v neexekutivní funkci snaha překrýt jeho popravu Roberta Šlachty a rozložení ÚOOZ. Ostatně mluvil o tom už v pořadu Otázky Václava Moravce, kde říkal, že je potřeba se podívat na to, kdo sedí v orgánech společnosti SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH (dále jen SKW) a pan Miroslav Kalousek mu nahlas přitakával,“ postěžoval si Babiš na Facebooku.

„Je zajímavé, že jste se o mojí účasti v dozorčí radě SKW, a opakuji neexekutivní funkci, nezajímal dříve. Odměnu za účast jsem opakovaně uváděl v mém majetkovém přiznání za roky 2014, 2015 a 2016, takže je to dlouhodobě známá věc, ale chápu, že vyvolat zdání pseoudoproblému stejně tak jako u Čapího hnízda se právě teď hodí,“ vzkázal Babiš Chovancovi.

Babiš: Střet zájmů v mém případě neexistuje

Hospodářské noviny, které na Babišovo křeslo v dozorčí radě upozornily, vicepremiéra také nešetří. „Problém je už jenom to, že je členem dozorčího orgánu. Zákon nerozlišuje, zda a jakou konkrétní úlohu člověk v tomto orgánu vykonává,“ uvedla pro HN Martina Mikolášková, právnička české pobočky Transparency International.

„Předsedou dozorčí rady SKW jsem dlouhá léta a po vstupu do politiky jsem hodlal odejít, ale banky, které financují SKW, si přály stejně jako management společnosti, abych ve funkci zůstal,“ hájí se však Babiš.

Podle vicepremiéra byla provedena právní analýza, která měla potvrdit, že může tuto funkci zastávat. Babiš uvádí, že to není v rozporech s německými zákony, kde neexistuje ani speciální zákon o střetu zájmů. „Ani podle české právní úpravy střet zájmů v mém případě neexistuje. Povinnost vzdát se pozice předsedy dozorčí rady SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH ani dle německého, ani dle českého právního řádu neexistuje,“ stojí si za svým Babiš.

Chovanec: Nic zneužívat nechci

Na slova Andreje Babiše zareagoval v pondělí i ministr vnitra Chovanec. „Přestřelka? Já jsem s nikým nestřílel. Přečetl jsem si tweet pana vicepremiéra Babiše včera večer, když jsem se vrátil, přečetl jsem si jeho facebookový profil, kde tedy popisuje, jakým způsobem chci zneužít to, že on sedí v dozorčí radě své nejziskovější firmy,“ uvedl Chovanec na tiskovce v Obecním domě. 

Chovanec se podivoval nad tím, že velká část zisku Agrofertu se vytvořila v Německu. Netušil prý, kdo firmu řídil, myslel, že to budou specialisté a odborníci. 

Na Babišovy výtky Chovanec zareagoval: „Následně jsem se ptal pana Babiše v pátek (…), pouze jsem se svého kolegy z vlády slušně zeptal, jestli opravdu v té firmě sedí. On mi řekl: Ano, sedím. A není to žádný problém, protože tam nejsem politikem. Já jsem říkal: Já si myslím, že to problém je. To je celá naše debata. Já nic zneužívat nechci, přestřelky s ním nevedu“.

Chovanec se stále více poučuje dle svých slov o tom, co je to Matrix, o kterém Andrej Babiš mluví. „Nenavedl jsem Andreje Babiše, aby seděl – pravděpodobně proti zákonu o střetu zájmů – ve své německé chemičce. Nenavedl. Opravdu za to výjimečně nemůžu,“ dodal Chovanec.

dzery ( 5. července 2016 13:13 )

Okamure se paktuje s Velebou.

aaobcanka ( 4. července 2016 20:16 )

Volme ANO, Okamuru a KSČM ! Občané, kdy popadneme vidle a lopaty a vyrazíme na pražskou tzv. politicko-policejně-mediálně-justiční mafii ? Najde se minimálně 50 odvážných a bystrých osobností typu : Radim Jančura (majitel Student Agency), Šlachta, Ištvan, Komár, Komárek, Bajgar/Bajger, Babiš, Bradáčová, M.Benešová, Nacher, NFPK Randák, Bernard, Janeček i Kraus a paradoxně s nimi i oba Zemani, ale i odvážný podivín Sládek atd., aby se konečně chopili moci na všech vedoucích místech u PČR, PP, ÚOKFK, ÚOOZ, NSZ, MSZ, NS, MS, MHMP atd. ? Chlapi, to jste takoví srabi, že v naší zemi necháte vládnout na vedoucích postech PČR vyučené struktury ? Dopustíte, aby si pod sebe a na pražské kriminálky nabírali "komisaře" opět pouze s výučákem v kapse a vakuem v mozku ? Ruku na srdce : zadali byste pro vás extra důležitý úkol, např. projekt domu, spolužákovi čtyřkaři ze ZŠ ? Lidi, zamyslete se, proč nabírá vyučený kriminalista (Vild ÚOKFK, Murín GIBS ???) pod sebe zase původně jen vyučené "kriminalisty" ? Aby ho neohrozili na postu ? Jak asi vyšetřuje taková policie, kde je většina nebystrých čtyřkařů ze ZŠ s následným dálkovým "studiem" neboli "dávačkou" jen za docházku do školy a často ani za to, jen za zápis ke studiu (plz. práva, PA policej. akademie, ČZU ???) ? Pardon, vy, vyučení omylem komisaři, zkuste si udělat jenom "blbé" přijímačky na SŠ a uvidíte, že jste totálně nekonkurovatelní všem standardně vystudovaným SŠ, tj. těm, kteří šli na SŠ hned po ZŠ (z devítky). Pro vaše pomalé vedení : to byli jedničkáři a dvojkaři na rozdíl od vás, čtyřkařů. Chtěli byste plnit stupidní příkazy šéfa, bývalého čtyřkaře ze ZŠ ? Sorry, mocipáni od PČR, jak je vaším zvykem, zjistěte si nás a zkuste zavřít. Jen pro PČR : vše odvoláváme. Nemáme čas se přít s tupci komisaři, původně jen s výučákem a manipulujícími s fakty, a soudit se s tzv. opičáky ze SZ+soudů, kteří, byť inteligentní, ale kopírující tzv.dementní komisaře,není-liž pravda?

ivoadler ( 4. července 2016 18:32 )

Rád bych upozornil právní znalce, že zákony ČR platí jen na území ČR. Babiš má pravdu, je to pseudokauza. O Čapím hnízdě raději nemluvit. Nic protiprávního se nestalo. 

bizon_pepa ( 4. července 2016 18:25 )

50 mio za Čapí hnízdo je pseudokauza. dozorčí rany jsem chtěl odejít, ale přemluvili mě. Bože, to je vůl.

super ( 4. července 2016 16:45 )

babišovo ANO prudce vede https://www.novinky.cz/domaci/408416-ano-zvysilo-naskok-pred-cssd-posiluji-protestni-strany.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa