Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Štěpánová burcovala Václavák proti Babišovi. Šéf ANO to nenechal jen tak

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. listopadu 2016
15:25

Andreje Babiše označuje za „pána ze Slovenska“ a varuje před ním i jeho slovy o řízení státu jako firmy. Herečka Bára Štěpánová vicepremiéra a šéfa ANO nešetří. Naopak na společné vlně se veze s ODS, se kterou 17. listopadu vyrazila i na oběd a usedla hned vedle jejího předsedy Petra Fialy. Poté se na Václavském náměstí pustila do Babiše opět. Na pozadí této kritiky se odehrála i přestřelka Babiše s Fialou.

Bára Štěpánová versus Andrej Babiš. Narážky herečky na vicepremiéra a lídra hnutí, které aktuálně vévodí průzkumům, se stupňují. Před 28. říjnem vzbudily rozruch v Show Jana Krause, 17. listopadu je Štěpánová pronesla přímo na Václavském náměstí, kde vystupovala jako moderátorka a střihla si i hudební číslo. Do sporu se však nyní „připletl“ i šéf ODS Petr Fiala.

Od herečky to schytal i Zeman

Kromě Babiše šije přitom Štěpánová i do Miloše Zemana. „Demokracie je založená na většině. Ale bohužel to neznamená, že většina volí správně. Prezident, kterého máme, byl zvolen demokraticky. Většinou. Je to dobrý prezident? Není. Vláda, parlament, který tvoří zákony – a to je to podstatné – byl také zvolen většinou. A je to dobrá vláda? Dobrý parlament?“ pokládala Štěpánová na „Václaváku“ řečnické otázky. 

O odpověď od vicepremiéra Babiše (ANO) či premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Štěpánová v tu chvíli rozhodně nestála. „Je dobře, že vicepremiérem této země je člověk, který má pocit, že my všichni jsme jeho firma a stát je jeho byznys? Já nejsem zaměstnancem tohoto státu, stát má dělat servis svým občanům. Prosím vás, přemýšlejte, nejsme přece stádo ovcí,“ burcovala davy lidí Štěpánová. 

U Krause byla ještě ostřejší

Štěpánová přitom navázala na své předchozí vystoupení v Show Jana Krause, které z televizní verze nakonec vystřihli. Do Babiše se Zemanem se navezla ještě ostřeji. „Bylo kdysi takové heslo: Republiku si rozvracet nedáme. Tak prosím pěkně: Naši zemi si ukrást nedáme. Ani tím monstrem na Hradě, ani tím pánem ze Slovenska,“ říkala Štěpánová během natáčení.

Štěpánová přitom není „jen“ tváří z televize – herečkou z Ordinace či Básníků a moderátorkou. Angažuje se i mimo film a divadlo. V roce 1986 podepsala Chartu 77, stála také za předrevoluční iniciativou Společnost za veselejší současnost. Po sametové revoluci působila i v týmu nového prezidenta Václava Havla – jako osobní sekretářka prezidenta republiky.

Štěpánová s ODS u jednoho stolu

Dnes Štěpánová v politice aktivně podporuje ODS. Bylo to patrné i během čtvrtečních oslav 17. listopadu. K jednomu stolu usedla při obědě s členy a podporovateli ODS hned vedle současného stranického lídra Petra Fialy. K sváteční tabuli, u které zasedli třeba i exministr Alexandr Vondra, poslanec Marek Benda či František „Čuňas“ Stárek, jedna ze známých postav někdejšího undergroundu a neúspěšný kandidát ODS v nedávných senátních volbách.

„Paní Štěpánová s námi v podstatě byla od rána. Byla v 10 hodin na setkání s příznivci a podporovateli ODS, pak jsme společně všichni položili i s paní Štěpánovou kytici na Národní třídě, nakonec jsme šli do Mánesa,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí ODS Jana Havelková.

Babiš: Chování Štěpánové mě mrzí

Na kritiku ze strany Báry Štěpánové zareagoval i Andrej Babiš. „Chování paní Štěpánové mě mrzí, o to víc, že je otevřenou podporovatelkou ODS, ale tváří se jako nezávislá moralistka. Přitom se hlásí k opoziční politické straně, která má svou existenci postavenou na kritice mé osoby a hnutí ANO. Paní Štěpánová je tak hlásnou troubou opozice,“ řekl Blesk.cz Babiš. 

Pozastavil se však i nad oním svátečním obědem ODS. „Včera na Twitteru mluvčí ODS paní Štěpánová se ukázala v dobré společnosti s předsedou ODS Fialou a Sašou Vondrou… Paní Štěpánová byla i v krajském štábu ODS při krajských volbách,“ pokračoval Babiš. 

„Proč vystupuje jako nezávislá, když včera tam seděla na obědě s Fialou, na kterém byl i Marek Benda? Ten je ve Sněmovně 24 let. Je to stále stejná skupina lidí a pokud by tito lidé řídili naši zemi transparentně a bez korupce, tak já bych byl určitě šťastný a nikdy do politiky nešel,“ dodal Babiš.

GALERIE: Podívejte se, jak proběhly oslavy 17. listopadu:

Fotogalerie Oslavy 17. listopadu v ulicích Prahy 132 fotografií

Fiala: Babiš nemůže tolerovat jen pochlebovače

Na výtky Babiše vůči Štěpánové, ale i celé ODS, která má prý podle Babiše založený program jen na jeho osobě, zareagoval i Petr Fiala. 

„Paní Štěpánová je nejenom výborná herečka, ale také osobnost s jasnými názory, které mnohokrát projevovala. Ukázala i velkou občanskou statečnost, když třeba podepsala Chartu 77, angažovala se v nezávislých aktivitách. Já jsem na ten oběd pozval lidi, kteří se zasloužili o listopad 1989, byl jsem moc rád, že tam byla spousta osobností a mezi nimi i paní Štěpánová. Její podpory si vážím,“ řekl Blesk.cz Fiala.

O kritice Štěpánové směrem k Babišovi šéf ODS říká, že je dobře, že lidem není jedno, co se v této zemi děje – tedy že někdo koncentruje politickou, ekonomickou a mediální moc tak neobvyklým způsobem, upozorňuje Fiala. Babišova reakce přijde Fialovi „legrační“, ale také „urážlivá vůči paní Štěpánové“.

Samotnému šéfovi vládní ANO pak opoziční lídr Fiala vzkázal: „Andrej Babiš přece nemůže tolerovat jenom ty názory, které mu pochlebují. Paní Štěpánová je osobnost, která dlouhodobě projevuje své občanské postoje. A projevuje je statečně. Projevovala je i v době, kdy pan Babiš byl nomenklaturní kádr komunistického režimu. Co se týká ODS, tomu se musím jenom smát. ODS tady byla dávno předtím, než přišel Andrej Babiš do politiky a bude tu i poté, co Andrej Babiš z politiky odejde.

Fiala odmítl, že by ODS byla postavena na Babišově kritice, má prý dobrý program, který naopak chybí „populistickému“ ANO.

hvezda8 ( 29. května 2017 07:16 )

TO ZRZAVÍ PLEMENO JE TŘEBA DOBÍT. ŠTĚPÁNOVÁ A ODS PÍ-ČI PODEBRANÝ.

ivoadller ( 26. listopadu 2016 17:13 )

na tu by snad nevlezlo ani to zrzavé prase Havlovo.

11karel11 ( 23. listopadu 2016 14:02 )

Je to štěkavá a drmolící zrzavá komediantka, která nesahá p. Babišovi a p. Zemanovi ani po kotník. Co kromě drmolení umí? Ukazovat to svoje povadlé staré tělo na jevišti, Ani ji pořádně není rozumět to její drmolení. Za ty roky se mohla naučit pořádně mluvit, ale nenaučila. Už nikdy nevkročím do divadla, kde "hraje" (drmolí).

salto ( 22. listopadu 2016 08:58 )

Ho.no hééérečka, ku.va to je. Ale rozumu má tato bývalá hradní matrace opravdu na rozdávání

suov ( 20. listopadu 2016 18:14 )

prcllacky:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa