Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Mohorita to schytal od Vondry a Horáčka. Sovětskou režii 17. listopadu odmítli

Autor: simao - 
17. listopadu 2016
05:02

Bývalý šéf svazáků Vasil Mohorita po letech opět promluvil. O listopadu 1989 řekl, že šlo o předem připravenou akci. Zmínil, že 17. listopad chystala skupina vedení totalitního státu pod dohledem Sovětů. Na jeho slova zareagovali ti, kteří proti tehdejším papalášům KSČ usedli u jednoho stolu. Alexandr Vondra a Michal Horáček Mohoritova slova svorně odmítli. A označili je za bláboly a nesmysl.

Někdejší šéf Ústředního výboru Socialistického svazu mládeže Vasil Mohorita má listopad 1989 za akci připravenou sovětskými strukturami.

„Nezapomínejte, že 17. listopad chystala jedna skupina vedení totalitního státu pod vedením sovětských struktur. A že šlo o pokus posílit socialismus, a tedy i totalitní moc, a že jsem jim to svedl z jejich naplánované cesty, s čímž nepočítali. Jenom opožděně reagovali a neměli díky občanům, mladým lidem a studentům sílu vývoj předběhnout a usměrnit,“ řekl Mohorita v rozhovoru pro Blesk.

Vondra: Konspirace a blábol

K jednomu jednacímu stolu v listopadu přitom usedl on i tehdejší předseda československé vlády Ladislav Adamec, mezi nimi zástupci iniciativy Most Michal Horáček a Michael Kocáb a naproti „revolucionáři“ z Občanského fóra Václav Havel, Václav Klaus či Alexandr Vondra (ODS). „To samo jednání, to bylo pro tisk, všechno bylo jasné,“ tvrdí dnes Mohorita.

S Mohoritovými slovy o tom, že listopad i samotný Václav Havel byli dopředu připraveni, Vondra nesouhlasí.

„Je to samozřejmě blábol ve stylu různých nesmyslných konspiračních teorií. S námi – s Havlem ani s nikým dalším – nikdo nic předem nedomlouval. Samozřejmě jsme improvizovali, protože nikdo ani tady doma, ani jinde ve světě nečekal takovou dynamiku změn. Dějiny se prostě někdy takhle odehrávají, právě to je na nich kouzelné. Kdyby to někdo předem režíroval, tak proč to dopadlo úplně jinak, než domnělý autor zamýšlel? Když měl Mohorita takový vliv, tak proč dopadl tak, jak dopadl?“ rýpl si do Mohority v reakci pro Blesk.cz Vondra. 

Mohorita, který se 14 let skrýval v ústraní, je dnes uklízečem, či jak sám říká uklízečkou v centru Prahy. Ve světě byznysu a lobbingu se neuchytil, přiznává někdejší šéf svazáků.

Mohorita o Horáčkovi: Byl do toho vmanipulován

Michalu Horáčkovi, jehož iniciativa vytvořila most mezi komunisty a Občanským fórem, Mohorita přitom v rozhovoru vzkázal: „Už by mohl vědět, že oni do toho byli také vmanipulováni. Poslali je i s Kocábem ke mně na ÚV SSM a začali jsme jednat, řekli jsme si, že to je všechno príma, a bylo hotovo. To byla zase akce těch, co to tady řídili. A myslím, že už to musí vědět i Horáček, když má půl miliardy a umí přemýšlet.“

Co na to Horáček? „Jako přímý účastník všech tehdejších událostí říkám, že je to nesmysl. Ostatně jako většina spikleneckých teorií, zejména těch šířených lidmi, kteří po zásluze prohráli,“ uvedl pro Blesk.cz a dodal: „Príma rozhodně nic nebylo, šlo tehdy o hodně a všechno bylo otevřené. Príma je až to, že nežijeme v totalitě.“

Listopad 1989: Komunisté a Občanské fórum vyjednávají. Listopad 1989: Komunisté a Občanské fórum vyjednávají. | Archiv

Letos si přitom lidé připomínají 27. výročí od sametu. Už loni ve Studiu Blesk Vondra upozorňoval, že nálada 17. listopadu 1989 už ve společnosti zkrátka není. „Ta vyprchala už dávno, bych řekl. To byla absolutně neopakovatelná atmosféra, kdy se lidem najednou splnily sny. Oni nedoufali, že už něco takového nastane. Zejména ta starší generace,“ vzpomínal Vondra.

Podívejte se, jak Alexandr Vondra vzpomínal ve Studiu Blesk na 17. listopad 1989 a odkaz sametové revoluce.

Video  Alexandr Vondra o odkazu sametové revoluce i o protestech, které se na Národní třídě a na Albertově odehrály v roce 2014.  - Zuzana Štíchová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

verasum ( 19. listopadu 2016 08:42 )

Tomu vyžranýmu praseti budu tak věřit

hejhej ( 18. listopadu 2016 14:40 )

Horáček v době, kdy se chystal "samet" byl ještě spolupracovník Stb pod krycím jménem sázkář. Nikdy od revoluce se veřejně neúčastnil žádnéh st.svátku, až letos se cpe všude. Jeho předčasná prezidentská kampaň, která spočívá v házení špíny na druhé. Proč veřejně neuvede svůj kladný postoj k migrantům, jejich kultuře a náboženství. Horáček se projevil jako podrazák a bezcharakterní špína.

salto ( 18. listopadu 2016 10:06 )

Máš to kapinku pomotané, ale nic si z toho nedělej. Jak říkala moje babička - i ty blbý lidi jsou rádi na světě

kosmonaut ( 17. listopadu 2016 17:09 )

To nemusí být cukrovkou,co takhle cirhóza po prohýřeném životě s Vaškem?

zlymikes ( 17. listopadu 2016 16:12 )

Mohorita má pravdu - pro určité složky systému byla vyhlášena pohotovost na 21.srpen a na 28. říjen. O událostech 17.listopadu jsme se dozvěděli až druhý den ze svodky. Takže ta Havlovo milka a vekslák co chce být prezidentem vyloženě mlží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa