Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš má z politiky podlomené zdraví: Problém s očima, závratě a antibiotika

Autor: Václav Lang - 
9. prosince 2016
05:02

Vicepremiérovi Andreji Babišovi (ANO) poslední dobou zdraví nepřeje. Ve středu při projednávání státního rozpočtu seděl ve Sněmovně s rouškou a popíjel čaj s medem, nedlouho předtím ho hospitalizovali kvůli závratím a nevyhnuly se mu ani problémy se zrakem.

Vicepremiér a šéf Agrofertu Andrej Babiš je znám svou snahou o zdravý životní styl, přesto se mu ale za poslední léta v politice přitížilo. Nejenže si stěžuje na to, že kvůli vysedávání na jednáních přibral, ale začaly se u něj také střídat různé zdravotní obtíže.

Na začátku září spěchal Babiš už v sedm hodin ráno poklonit se u památníku v Letech. Proč tak brzy? „Mám problémy s očima a jsem objednaný na vyšetření do nemocnice. Nejde to odložit,“ vysvětlil tehdy Blesku.

Jak doplnil, na obou očích se mu odděluje sítnice, což je podle odborníků závažný problém. „Někdy pacient může vnímat záblesky světla, hustě padající černé vločky, nebo periferní výpadek zorného pole, který si však dlouhou dobu neuvědomuje, dokud není postiženo centrální vidění,“ uvádí web Evropské vitreoretinální společnosti.

Andrej Babiš ve Studiu Blesk o svém politickém angažmá:

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Bez včasného chirurgického zákroku, nejlépe během jednoho až dvou týdnů, se podle odborníků sítnice svraští, protože pigmentové buňky pronikají trhlinou na povrch sítnice a začnou tvořit jizevnaté membrány. A dochází k výraznému postižení vidění. „Jakmile je sítnice svraštělá, operace je mnohem složitější a naděje na zhojení jsou velmi omezené,“ zmiňuje web. Podle Babiše mu ale lékaři zatím operaci nenavrhují.

Závratě a antibiotika

O dva měsíce později, v polovině listopadu, ale do nemocnice přece jen zamířil. „Měl jsem závratě. Podstoupil jsem různé odběry, vyšetření a EKG. Lékaři a fyzioterapeuté se shodli, že tyto zdravotní potíže mám od páteře,“ prozradil minulý týden.

Na ministrovi financí se zřejmě projevuje přepracování. Zvlášť letošní podzim a zima jsou pro něj náročným obdobím. Po říjnových volbách a následném vyjednávání o koalicích ho čekalo spouštění kritizované elektronické evidence tržeb (EET) a hned nato schvalování státního rozpočtu. Do toho poslanci odsouhlasili zákon, který ho má v případě dalšího působení ve vládě donutit vzdát se médií.

Netrvalo dlouho a Andreje Babiše schvátila tentokrát chřipka. Ve středu, kdy se rozhodovalo o rozpočtu, přišel do Sněmovny s rouškou na ústech, teplotou a celý den popíjel čaj s medem.

„Měl jsem tento rok hodně práce. Pracuji prakticky sedm dní v týdnu, často 16 hodin denně. Připravovali jsme pracně státní rozpočet na rok 2017, zaváděli jsme EET, měli jsme kampaň do krajských voleb, kdy jsem objížděl celou republiku. Třikrát jsem přecházel chřipku, takže teď už mi lékař nasadil antibiotika a léčím se,“ vysvětlil ve čtvrtek pro Blesk.cz.

Náročný den si Babiš zažil i při spouštění EET:

Jeho zdravotnímu stavu jistě neprospívá ani fakt, že Babiš od svých 14 let nemá slezinu. Tehdy mu ji vyoperovali kvůli trombocytopenii – stavu, kdy je v krvi nedostatek krevních destiček. Slezina za normálních okolností působí jako „krevní filtr“. „Při jejím úplném odstranění pacient není omezen v životním stylu, existuje ale zvýšené riziko infekčních onemocnění,“ vysvětlil docent Pavel Kohout z pražské Thomayerovy nemocnice. Babiš si zatím v této souvislosti stěžoval hlavně na to, že když si dá skleničku, hned mu to „jde do hlavy“.

Jak šel čas s Babišovými zdravotními obtížemi:

  • Ve 14 letech (rok 1968) mu lékaři vyoperovali slezinu kvůli problémům s krevními destičkami.
  • 6. září 2016 – odjel na vyšetření kvůli oddělování sítnice
  • 21. listopadu 2016 – hospitalizován kvůli závratím
  • 7. prosince 2016 – nemoc léčená antibiotiky

anna1234 ( 10. prosince 2016 10:58 )

..děkuji za odpověď a lze s Vámi jenom souhlasit. A je to zároveň odpověď i na to, proč nemůžu nikdy důvěřovat "převlečeným". Oni jsou dost často sice schopní, ale k tomu mají ještě tu vlastnost, že jsou bohužel všehoschopní. A já se vrátím zpátky k tématu .. mezi ty všehoschopné lidi pro mně patří i současný min. financí. Pokud byl, jak sám řekl, v KSČ z prospěchu, proč by nebyl i v současné vládě pro svůj prospěch. Tím nechci říct, že je horší, než ti co jsou ve vládě, jenom je pro mně stejný, ovšem s jednou nezanedbatelnou vlastností .. on umí lidem říkat co chtějí slyšet a tím si dokáže některé získat. Téma neveselé, nicméně přeji pěkný víkend. http://www.andrej.cz/lidem-se-libilo-poslouchat

minehava ( 10. prosince 2016 04:42 )

Joudo, Babiš šel do politiky proto, aby už nemusel platit lobbistům a různým politikům. Taky už si zažil své v době divoké privatizace. Je to prototyp oligarchy. Jako člověk to je zlý paranoik. Ty jeho našmelené peníze na úkor neštěstí jiných jsou mu k ho**u. Něco si ani za prachy nekoupíš.

jerry ( 9. prosince 2016 18:03 )

Už jen to že se takhle ptáš naznačuje, že bys mou odpověď nepochopila.

ivoadller ( 9. prosince 2016 17:39 )

amej Přesně tak.

ivoadller ( 9. prosince 2016 17:20 )

krakonos500

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa