Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Debata o teroru a bezpečí v Česku: Chodí politici v noci ozbrojení? A kdo by zavedl vojnu?

Video se připravuje ...
Autor: jer, ČTK - 
1. října 2017
06:50

Ve čtvrtém dílu Blesk Volebního souboje 2017 přišla řeč na bezpečnostní politiku státu. Politici se vyjádřili k hrozbě teroru, ozbrojování veřejnosti, kyberbezpečnosti i ochraně hranic. Kolik z nich by obnovilo vojnu? A kdo by zrušil poslaneckou imunitu?

Do Volebního souboje Blesku 2017 přišli zástupci šesti stran a hnutí, které jako první uspěly v průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk. Protože je téma bezpečnosti, terorismu a uprchlické krize klíčové, pozváni byli i zástupci stran, které skončily na sedmém a osmém místě. Tedy Piráti a TOP 09 - ti ale dostali menší prostor.

Partyzáni, zbraně i uprchlíci

Původně pozvaného ministra vnitra Milana Chovance v debatě zastoupil poslanec za ČSSD a předseda Výboru pro bezpečnost Roman Váňa. Lídr olomoucké kandidátky promluvil o nedůvěře Čechů v policii a soudy. Problémem jsou podle něj zdlouhavá řízení i nedostatek personálu. Za překážku obrany před terorismem Váňa považuje také demokracii, která prý komplikuje práci bezpečnostním složkám. Poslanec se přiznal i k prohřešku - dostal pokutu za urychlenou stavbu.

Vít Rakušan, středočeský lídr hnutí Starostové a nezávislí, považuje Českou republiku za bezpečnou. Pochválil práci bezpečnostních složek, ale zkritizoval přísná opatření na Hradě, která podle něj nahrávají teroristům. Za jedno z hlavních bezpečnostních ohrožení Rakušan považuje útoky na internetu. Přiznal se, že se svojí dcerou by momentálně jako odpovědný otec na dovolenou do Egypta neletěl. V době voleb čeká s ženou druhé dítě - syna.

Ministr obrany Martin Stropnický (jednička pražské kandidátky ANO) klade důraz na mezinárodní spolupráci. Česko by se podle něj mělo dále zapojovat do aktivit EU i NATO. Žádný politik sám prý bezpečnostní situaci v Evropě neuklidní, důležitá je spolupráce. Ministr ale nesouhlasí se šířením zpráv o údajném ohrožení. Rýpnul si do politiků, kteří podle něj na tomto tématu staví své volební programy. Odmítl i znovuzavedení povinné vojny, ale na školy by vrátil brannou výchovu. Přiznal, jak často a proč využívá v práci majáček na autě.

Občané by podle poslance za KSČM Zdeňka Ondráčka měli mít právo se ozbrojovat. Poslanec podporuje i novelu ústavního zákona o zbraních. Sám by se podle svých slov dokázal ubránit napadení. V souladu s politikou své strany je i Ondráček - lídr strany v Královehradeckém kraji - pro ukončení účasti Česka na vojenských misích v rámci NATO. Poslanec by také byl pro znovuzavedení povinné vojny.

Poslanec Ivan Gabal (nestraník za KDU-ČSL) odmítá změnu Ústavy kvůli zbraním. Návrh přirovnal k amnestii bývalého prezidenta Václava Klause. Gabal - lídr ve Středočeském kraji - se staví proti strašení lidí terorismem, Českou republiku považuje za absolutně bezpečnou zemi. Poslanec je spolu s lidovci pro setrvání ČR v Evropské unii i v NATO. Odmítá znovuzavedení vojny, podpořil by možnost, aby ministerstvo vnitra mohlo vypínat dezinformační weby. V debatě zavzpomínal i nepříjemný moment, kdy ho okradli.

Jediná žena v debatě a jednička pražské kandidátky  Jana Černochová (ODS) kritizovala přístup EU k uprchlické krizi i fungování agentury Frontex. Černochová vlastní zbrojní průkaz i zbraň a podporuje legální držení zbraní. Vojnu by ale znovu zavést nechtěla. Při debatě mimo jiné kritizovala i bezpečnostní zátarasy na Staroměstském náměstí, či zabezpečení Hlavního nádraží v Praze. Svěřila se, zda chodí v noci po Praze ozbrojená.

Video  Politici v debatě Blesku: Česko by teror zvládlo lépe než Němci, útok u nás nehrozí.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
arne100 ( 1. října 2017 13:34 )

Je to jen plácání hubou a skutek utek.Žvanění jejich je na nic.Už je tady slimáků dost v této zemi.Dokud je všechny nevyženete tak je zbytečné se o nich bavit.Proč neuděláte stejný zákon jako Rakousko od 1.10 2017.To se bojíte ombudsmanky Šabatové Jste jenom Havloidi a vykládáte tady stále o demokracii ale ta pro vás neplatí ta platí jen pro spodinu Vy si děláte co chcete.Řanice a opilství v senátu a parlamentu jídlo za pár korun při vašich nízkých platech to je fraška.Nic nikdy nevyřešíte nebo řešíte jen věci které nejsou nutné.Na občany tady kašlete za nic nezodpovídáte jenom se tomu smějete.Vaše práce i zadarmo je drahá.Jenom hrabat pod sebe to vám jde.

moiaza ( 1. října 2017 11:10 )

Pro hlupáky dobré jako večerníček. Moudrý to ani neposlouchá a nečte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa