Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Při okupaci bych byl partyzánem, uvedl v debatě o zbraních expolicista a komunista Ondráček

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
30. září 2017
15:22

Konec vojenským operacím pod taktovkou NATO a za určitých podmínek návrat povinné vojenské služby v České republice. I s takovými názory vystoupil v předvolební debatě Blesk Volební souboj 2017 na téma Do zbraně zástupce KSČM a lídr strany v Královehradeckém kraji Zdeněk Ondráček. Některým politikům vyčítá, že zpochybňují novelu ústavního zákona o držení zbraní. Prý pozorně nečetli ani důvodovou zprávu k zákonu. 

Blesk.cz: Pane Ondráčku, kdyby vás někdo na ulici napadl, dokázal byste se ubránit?

Věřte tomu, že ano.

Blesk.cz: Jakým způsobem?

To nechte na mně.

Omezení schengenského prostoru

Zdeněk Ondráček v debatě mimo jiné také připustil, že může dojít ke zrušení schengenského prostoru a v tom případě předpokládá, že by se sousedící státy domluvily na společné ochraně vnějších hranic. „Věřím tomu, že určitá skupina států bude schopná vytvořit něco jako je Visegrad a bude schopná plnit společnou ostrahu hranic. Když dnes vidíme třeba Maďarsko a jeho jižní hranici se Srbskem, tak už v podstatě nemůžeme mluvit o volném pohybu osob přes tuto státní hranici,“ dodal zástupce KSČM v debatě Blesku.

Ondráček reagoval také na řidiče autobusu, který vjel nedávno na Karlův most. Na rozdíl od dalšího diskutujícího Ivana Gabala za KDU – ČSL si prý ale nemyslí, že šlo o „hloupost řidiče“. „Tam je selhání technické,“ tvrdí o vzniklé situaci bývalý policista Ondráček.

Proti podobné situaci, kdy se vůz dostane na Karlův most, stačí podle Ondráčka nainstalovat výsuvný sloupek, který je například u Stavovského divadla v Praze. A policisté nebo technické služby ho mohou ovládat ovladačem.

„Ona tam (zátarasa) byla, někdo ji ale asi odmontoval, nebo ukradl, tam je ještě zbytek toho sloupku. Běžte se tam podívat,“ vyzval Ondráčka poslanec Gaban.

Ondráčkovi vadí také vzhled zátaras na Staroměstském náměstí v Praze, raději by uvítal, kdyby magistrát použil jako zábrany pro vjezd vozidel na náměstí kamenné květináče z Prahy 5. S podobnou ochranou proti případným šílencům, kteří útočí jinde v Evropě auty, ale problém prý nemá. „Já s prevencí vždy souhlasím,“ dodal.

Ani Ondráček by v budoucnu nechtěl přijímat kvóty na přerozdělování uprchlíků. Diví se ale, že někteří politici napadli novelu zákona o přijímání azylantů u ústavního soudu.

Chránit zemi máme všichni

Ondráček, bývalý policista, který mimo jiné zasahoval během Palachova týdne v roce 1989 proti demonstrantům, se v debatě přihlásil také jako předkladatel novely ústavního zákona, který má upravit držení zbraní v České republice. Kdo má k novele výhrady, ten podle něj nečetl pořádně ani důvodovou zprávu k zákonu. Je prý mylné tvrdit, že bezpečnost země mají zajišťovat jen policisté, popřípadě vojáci.

Video  Politici v debatě Blesku: Česko by teror zvládlo lépe než Němci, útok uz nás nehrozí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Zajišťovat bezpečnost České republiky je přece úkolem nás všech a nezlobte se, ten kdo je vycvičen a umí ovládat zbraň a má to právo zbraň nosit, nevidím jediný důvod, proč by v případě potřeby nemohl pomoct Policii České republiky, nebo jiným bezpečnostním složkám k tomu, aby doprovedl zákrok, který je započat, nebo aby provedl zákrok popřípadě, že není,“ chtěl v debatě udělat jasno Ondráček.

Ondráček nesouhlasil s názorem středočeského lídra hnutí Starostové a nezávislí Vítem Rakušanem, že by politici neměli příliš zasahovat do činnosti policie a soudů, aby se udržela jejich nezávislost.

„Samozřejmě mohu souhlasit s tím, že nemáme zasahovat do jejich práce, ale pokud je prokazatelně jejich práce špatná a máme to zdokumentované, tak nevidím jediný důvod, proč bychom nemohli říct, že něco nefunguje,“ zareagoval Ondráček, člen sněmovního Podvýboru pro policii.

Konec vojenských misí

Pokud by Ondráček dostal na stůl zákon, který by povolil ministerstvu vnitra vypínat weby, které záměrně šíří dezinformace, hlasoval by proti, stejně jako by nerušil imunitu. Naopak za určitých podmínek by podpořil znovuzavedení povinné vojny, stejně jako pro pachatele trestních činů princip třikrát a dost.

Komunisté chtějí podle Ondráčka v případě úspěchu ve volbách ukončení zahraničních misí pod taktovkou NATO a řešit příčiny migrační krize v zemích, odkud k nám uprchlíci proudí.

Všechny předvolební odvysílané předvolební debaty Blesku najdete zde

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
tgbg ( 1. října 2017 15:59 )

PROČ TENTO KOMUNISTICKÝ ZMETEK NEBYL PARTYZÁNEM, KDYŽ NÁS OKUPOVALI RUSÁCI??? BYL TOTIŽ KOMUNISTICKÝM KOLABORANTEM A PŘISLUHOVAČEM RUSKÝCH OKUPANTŮ!!!!

stbak ( 1. října 2017 08:39 )

to ,že tenhle zkurvysyn může být v politice je ukázkou problému této země.

katkom ( 30. září 2017 18:20 )

ČESKÁ REPUBLIKA NEVOLÍ KSČM !!! JE TO PROLHANÁ LŮZA JEN TLACHÁ A NEMÁ ŘEŠENÍ !!!! PROTO NEVYŘEŠÍ NIKDY NIC !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa