Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Richard (26) skončil na vozíku, v noci s ním dýchá přístroj. Pomůže Michal David?

Autor: Zuzana Zelenková - 
23. září 2017
06:29

Richard (26) je spinální atrofik. Ve 12 letech si zlomil nohu a už se nepostavil. Dnes potřebuje hydraulický zvedák, jenže kde na něj vzít? Richard bydlí spolu s maminkou a mladší sestrou (12). Na nemoc lékaři přišli, když mu byl jeden rok. Jeho maminka Martina (51) se drží, osud ji postavil před hotovou věc a tak bojuje. Pomoc má nyní přijít z oblasti showbyznysu. Peníze totiž rodina dostane po sobotním koncertu, na kterém vystoupí mj. Michal David.

Richard žil do dvanácti let docela normálně. I se svým postižením, spinální svalovou atrofií, dokázal chodit. Všechno se zvrtlo, když si zlomil nohu. „Měl příznaky jako kachní chůzi, nemohl chodit delší vzdálenosti, měl problém se schody, ale fungoval. Ve 12 letech si pak zlomil nožičku a už se nepostavil, to skončil na vozíku,“ popsala pro Blesk.cz Richardova maminka Martina.

V ničem se neobslouží

V současné době je Richardovi už 26 let, místo toho, aby chodil za holkami a zakládal rodinu, je odkázaný na péči své maminky, která s Ríšou tráví 24 hodin denně. Sám se totiž vůbec v ničem neobslouží.

„Ovlivňuje mě v tom, že když potřebuji něco podat, tak musím někoho poprosit, někomu říct, ale musí se s tím žít tak, jak to je,“ uvedl Richard. Podle maminky syn potřebuje každou hodinu dostat napít, každé tři až čtyři hodiny ho potom musí nakrmit. Má zavedenou sondu do žaludku, kterou přijímá jídlo. V noci se k Ríšovi vstává každé dvě až tři hodiny.

Aktuálně rodina potřebuje hydraulický zvedák a baterku do speciálního dýchacího přístroje, který Richardovi pomáhá dýchat, když spí. Baterii za 18 tisíc pojišťovna nehradí vůbec. „Stane se, že vypadne elektřina, což mne vzbudí. S baterií by mě to nebudilo a mohl bych v klidu spát dál,“ osvětlil Richard.

Jediná činnost, kterou mladý muž zvládá, jsou počítačové hry. Prsty zatím ovládat může. Nesmí mu však spadnou ruka ze stolu, to už by ji zpátky nevrátil. Jak Martina zvládá svoje nelehké poslání? „Byla jsem před to postavená a musím bojovat. Malá (12) mi pomáhá s Ríšou, stejně tak pomáhá jeho otec,“ svěřila se optimisticky Martina.

Pomůže Michal David?

Peníze na nepostradatelné pomůcky dostane Ríša už v sobotu. Předá mu je Martin Hlaváček, organizátor koncertu Hrajeme pro život, na kterém v Benešově vystoupí Michal David a jeho hosté. Vstupenky už sice nejdou koupit online, ale rozhodně budou k prodeji ještě na místě.

„Jako televizní reportér se převážně zabývám tématy handicapovaných lidí. Vycítil jsem potřebu vážně nemocných lidi, kteří mnohdy nedosáhnou na všechny kompenzační pomůcky. Leckdy je pojišťovna z 50 procent hradí třeba až za půl roku, což pro děti s nemocí spinální atrofie může znamenat, že se pomůcky ani nedožijí,“ uvedl před časem pro Blesk.cz Hlaváček.

Nemoc je zákeřná, dětem odumírají svaly. Má však několik variant. Ta první znamená, že dítě žije jen pár let. Druhý typ zaručí, že se dítě dožije dospělosti. Takového člověka je potřeba vzdělávat. Je sice uvězněný v nepohyblivém těle, ale intelekt zůstává nepoznamenán.

Nemoc se projeví i v dospělosti

„Pokud jsou děti ve škole schopné být, nejsou zrovna ohrožené například chřipkovou epidemií, tak jsou do školy integrované. Mají tam svého asistenta, speciálně upravené pomůcky, vše se upravuje dítěti na míru, ale jsou vzdělavatelné a vzdělávají se, protože tímto postižením není zasažený intelekt,“ uvedla pro Blesk.cz vedoucí centra Kolpingova rodina Smečno Ludmila Janžurová.

Odbornice popsala i třetí a čtvrtý typ nemoci. „Lidé si začnou v dospělém věku všímat, že mají potíže s hybností. Výrazně je to neinvalidizuje. Třetí a čtvrtý stupeň neregistrujeme, lidé s ním žijí úplně normálně, nejtěžší jsou první dva,“ popsala Janžurová.

Mohlo by se zdát, že náklady na kompenzační pomůcky, které lidem s atrofií výrazně zkvalitňují život, rostou s věkem. To je ale diskutabilní. Vše je individuální a hodně záleží na stavu každého pacienta.