Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Drama na vyhlídkovém letu. Pilot musel s vyděšenými lidmi přistát bez předního kola

Autor: Darina Jíchová - 
17. srpna 2017
15:30

Na palubě historického hydroplánu Catalina bylo 18 lidí, měli za sebou přelet nad nizozemským městem Haag. Let byl klidný, ale před přistáním se objevila závada, nevysunulo se přední kolečko. Pilot naštěstí zachoval klid. Cestující sice byli vyděšení, ale nakonec se nikomu z nich nic nestalo. 

Let v letadle ze 2. světové války byl věnovaný památce nizozemských vojáků. Pilot, jehož jméno nebylo zveřejněno, se chystal přistávat. Ale všiml si, že se mu nepovedlo vysunout přední část podvozku. Kroužil nad letištěm Lelystad Airport a čekal, až se k ranveji dostaví hasiči a záchranáři.

Podívejte se, jak pilot zvládl přistát i bez předního kolečka:

Svědci příletu pořídili záznam, na kterém je vidět, jak pilot zvládl udržet letadlo na zadních kolečkách, dokud nezpomalil tak, aby dopad čumáku letounu na zem způsobil co nejmenší ránu. Hasiči letadlo začali kropit vodou, aby zabránili případnému vznícení stroje. Žádné plameny však nebyly zaznamenány.

Mluvčí letiště řekla: „Od pilota jsme obdrželi zprávu o jeho potížích, povolali jsme místní hasiče, policii a záchranáře. Catalina chvíli kroužila nad letištěm, aby počkala na pohotovostní služby, pak přistála na zadních kolečkách, pilot zpomaloval a čumák položil ve chvíli, kdy letadlo téměř stálo.“

„Pilot dosedl nádherně, řídil se standardním postupem, který je připraven pro takové situace. Nikdo nebyl zraněn,“ pochválil pilotujícího muže mluvčí hasičů. „Pasažéři byli vyděšení, prohlédl je lékař a pak si dali na uklidněnou kávu,“ dodala mluvčí letiště.

Podle hasičů bylo největší výhodou to, že Catalina je hydroplán – může přistát na vodě, zpočátku tuto možnost zvažovali, ale nakonec rozhodli pro malé letiště Lelystad. Předpokládali, že její robustní tělo vydrží náraz dopadu. Poškozen byl pouze čumák letadla, který se dá snadno opravit.

Letecká policie celou situaci šetří, zkoumají, zda šlo o nepředvídatelnou závadu, nebo zda je na vině nadace, které letadlo patří a která má na starosti jeho údržbu. Letadlo bylo vyrobeno v roce 1941 a využívalo se převážně k záchranným akcím během 2. světové války.

yarda ( 1. ledna 2018 13:23 )

Napadá mne, proč nepřistálo na vodě.

Zobrazit celou diskusi