Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šlechtová namířila zbraň na fotografa. Ministryně „zpestřila“ dětský den

Autor: Mii - 
9. června 2017
19:40

Pózovat se zbraní v ruce je v Česku mezi politiky zřejmě nový trend. Fotku s pistolí, samopalem či puškou mají prezident Miloš Zeman, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo poslankyně Jana Černochová (ODS). Nově se k nim přidala i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Na sociální síti zveřejnila snímek, na které zbraní míří přímo na autora fotografie. Hned se ozvali kritici, že mířením na člověka porušila bezpečnostní zásady. Ministryně se navíc takto fotila na dětském dnu.

V době četných teroristických útoků v Evropě, protiuprchlických nálad a směrnice EU o omezení držení zbraní se mezi českými politiky rozmohlo pózování s puškou či samopalem. U ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), do jehož resortu zbraně spadají, i prezidenta Miloše Zemana jako vrchního velitele Armády ČR to má ještě minimálně částečnou logiku. U Šlechtové se ale smysl vytrácí.

Ministryně se s dlouhou palnou zbraní vyfotila za přítomnosti policie na dětském dnu. Proč tak udělala, nechtěla sdělit. „To vážně nemáte o čem jiném psát? Je okurková sezóna, že se zajímáte o mou fotku na Facebooku ze dne dětí?“ odpověděla na dotaz serveru Aktuálně.cz.

VIDEO: S evropskou směrnicí o omezení držení zbraní nesouhlasí například europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09):

Video  Pospíšil vzteky bez sebe: EU nemá Čechům zakazovat, čím se mají ozbrojovat  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Jisté je, že mířením na fotografa porušila bezpečnostní zásady manipulace se zbraní. Podle bývalého ředitele Útvaru speciálních operací vojenské policie Lumíra Němce se se zbraní nikdy nesmí mířit na člověka. „Zásada číslo jedna je, že zbraní nikdy nemířím na živou osobu, když to není nutné. Já ani lidem v tréninku nedovoluji mířit zbraněmi na sebe,“ sdělil Němec Aktuálně.cz.

Černochová vs. Chovanec

Ne všichni politici však zůstávají jen u pózování. Ministr vnitra Milan Chovanec a poslankyně Jana Černochová přijali v dubnu výzvu Blesku, aby ukázali, kdo je lepší střelec. Oba dva si souboj užili.

Politici stříleli z tří typů zbraní – malorážky 22LR, samopalu vzoru 58 a české pistole CZ76 na terč vzdálený 27 metrů. V prvním kole dopadli oba politici stejně, v druhém zvítězila Černochová a ve třetím také. Chovanec se vyznamenal až ve střelbě na čas.

VIDEO: Černochové se ve střelbě vedlo lépe než Chovancovi:

Video  Chovanec prohrál střelecký souboj. Poslankyně Černochová ministra přestřílela  - Blesk - Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Výsledek? Oba politici mohou pózovat se zbraněmi zaslouženě. Zacházet s nimi totiž podle zkušebního komisaře opravdu umí. „Oba stříleli bez závad. Se zbraní zacházet umí a v případě nebezpečí by byli rozhodně přínosem. Na panu ministrovi bylo vidět, že se asi věnuje střelbě z dlouhé zbraně, protože s malorážkou měl skutečně krásný soustřel na terči. Paní poslankyně se evidentně věnuje především samonabíjecím zbraním, pistoli,“ uvedl tehdy zkušební komisař Jan Korecký.

Militantní první dáma

Aktivně střílí i první dáma Ivana Zemanová. Loni v záři dokonce uspořádala souboj střelkyň v tankodromu v Milovicích s názvem „Bezpečí v rukách žen“. Na souboji nechyběli jak Jana Černochová, tak Karla Šlechtová. Účastnila se i místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Vítězky získaly medaile a pamětní listy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa