Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

O české psy se rvou i ve světě: Vyčuchají peníze a drogy, stojí až 400 tisíc

  • Autor: Andrea Ulagová - 
    7. 5. 2017
    07:00

    V obci Heřmanice na Liberecku se často ozývá skupinový štěkot psů. Už 20 let tu sídlí Výcvikové zařízení služební kynologie Celní správy České republiky. Specializovaný útvar je určený pro přípravu psovodů a výcvik služebních psů, sjíždějí se sem celníci z celého světa.  Blesk.cz vám přináší reportáž o tom, jak čeští psi umí vyhledat drogy, cigarety, ale i pašovaná zvířata a bankovky.

  • 1.20 let ve středisku

     

    Josef Dušánek už je vedoucím výcvikového střediska 20 let. Samotné zařízení vzniklo v roce 1996, kdy mělo jednu kancelář, jednoho zaměstnance  a jedno auto na převoz psů. Dnes je zde větší objekt s moderními kotci, který navíc brzy čeká rozsáhlá rekonstrukce.

     

    Kancelář vedoucího je zaplněná spoustou trofejí, kterou za ta léta psi vycvičení v Heřmanicích nasbírali, trofeje uvidíte i na chodbách budovy. Kromě toho u pana Josefa uvidíte i celnické čepice různých barev a tvarů z celého světa. Od roku 2005 totiž může středisko organizovat kurzy pro zahraniční zájemce.

     

    Podívejte se na rozhovor s Josefem Dušánkem, který prozradí, jak se vlastně do Heřmanic dostal a jak se shánějí psi do výcviku:


  • 2.Pes za 400 tisíc

    Některé země si přivezou na výcvik vlastní psy, jindy je musí středisko nakoupit samo. Dušánek říká, že nehledají specifická plemena, důležitá je povaha psa. Zkoumá se, jak je pes pohyblivý, zda rád aportuje, jaké projevuje nadšení. I když musí být pes zdravý, nevadí, pokud má nějakou viditelnou vadu, jako je spadlé ucho, nebo křivé zuby.


    Hledat drogy může jak německý ovčák, tak anglický špringršpaněl, kterého momentálně v Heřmanicích také mají.

     

    Pokud si celníci nějakého psa vyhlédnou, dlouho jej testují. Majitel psa uvidí svoje peníze ale až ve chvíli, kdy je pes přijat k výcviku. Celníci jsou ochotni dát za nevycvičeného psa až 40 tisíc.


    Za vycvičeného psa si ale připlatíte. Vyjde vás přibližně na 400 tisíc.

    Boris hledá pašovaná zvířata. Boris hledá pašovaná zvířata. | Andrea Ulagová

  • 3.Tabák, zbraně, sloní kly i ilegální zaměstnanci

    Psi z Heřmanic jsou schopni vyčenichat hodně věcí. Samozřejmě prioritou jsou drogy, ale také tabák, alkohol, zbraně, bankovky, v poslední době jsou to  také chráněná zvířata, nebo zakázané trofeje pytláků, jako jsou sloní kly.

     

    „Spolupracujeme se zoologickými zahradami, které nám dodávají srst zvířat, peří papoušků nebo speciální textilie. Ty vkládají do kotců a hnízd, po pěti dnech nám je posílají zpět, my je dáme do sklenic, kterým se říkají pachové konzervy,“ vysvětluje Dušánek.

     

    Kromě toho se zde cvičí i obranní psi, kteří pak doprovázejí psovody při raziích v nelegálních hazardních hernách a při kontrolách nelegálních zaměstnanců ve firmách. Ti se totiž snaží utéct, případně se někam schovat, ale zkušený pes je samozřejmě najde nebo dohoní.

     

    V poslední době jsou psi už i u exekucí, protože dlužníci bývají často agresivní.

     

    Psi vyčenichají, i když si přivezete od moře mušle nebo korály. I to totiž může být zakázané a vy, v domnění, že si vezete suvenýr z dovolené, se měníte na pašeráka.

    Pes Boris a jeho psovod pózují u kufru s krokodýlí hlavou. Pes Boris a jeho psovod pózují u kufru s krokodýlí hlavou. | Josef Holík

  • 4.Izraelci raději Česko než Ameriku

     

    Tento týden přijedou do Heřmanic celníci z Izraele. V kotcích, které jsou naproti sobě, aby na sebe jejich obyvatelé neviděli, na ně už čekají psi. Izraelci jezdili do Česka pět let, aby se ujistili, že jsou naši instruktoři skutečně tak dobří, jak se říká.


    Výcvik služebního psa trvá 15 týdnů, pro zahraniční celní správy 13 týdnů, kvůli vízové povinnosti. S každou zemí se uzavírá smlouva zvlášť, v každé jsou nastaveny jiné parametry a požadavky. Trénují se buď psi, nebo i psovodi.

     

    Izraelci jsou vybavení, svým psům poslali napřed leteckou dopravou velké pytle s potravou. Celníci ale mají kvůli tomu plné ruce práce, protože psi po dovezeném žrádle dostali průjem.


    Vše se tu kontroluje, hygiena, zázemí, i jídlo. Brzy čeká psy dril.


    „Tihle psi by měli jíst zátěžová krmiva, která jsou připravená pro pracovní psy, kteří jsou v nasazení od tří až čtyř hodin denně, 7 dní v týdnu,“ říká Václav Dlouhý z Royal Canin. 

    Boris umí vyhledat drogy. Boris umí vyhledat drogy. | Andrea Ulagová

     

  • 5.Babišova fenka

    Andrej Babiš, milovník psů, pokřtil v Heřmanicích fenku a hned rozhodl, že se bude specializovat na vyhledávání bankovek. Dnes je fence devět měsíců, teprve se učí a po vypuštění z kotce štěká na všechny okolo a projevuje svůj temperament. Ovšem sklenici s určitou částkou eur je schopná najít bez problémů. Pes vždycky když nalezne kořist, ztuhne, čímž upozorní na nález.

     

    Celníci mají k dispozici bankovky z celého světa, které se musí psi také naučit hledat. Ovšem jen nad určitý limit. Samozřejmě pes nemusí umět počítat, jeho čich stačí. Bankovky v určitém množství totiž mají svůj specifický pach. Psi jsou schopní najít i plastové peníze. Případný zloděj, který by se na Heřmanice zaměřil, má ale smůlu. Bankovky jsou znehodnocené.

    Tuto fenku pokřtil Andrej Babiš. Tuto fenku pokřtil Andrej Babiš. | Andrea Ulagová


  • 6.Největší odměna? Míček

    Celníci mají k dispozici celou řadu kufrů, které se zatoulaly na letišti, nebo už je majitelé nechtěli, když se poškodili při přepravě. Do nich ukrývají při výcviku návnady. A nejen do nich. Jsou tu auta i autobusy.

     

    Pes Boris už je vycvičený, svého psovoda poslouchá na slovo. Nejdříve nám ukázal, jak umí najít v kufru sloní kly a také kůži a hlavu krokodýla. Za odměnu si může pohrát s míčkem. Každý pes má totiž rád něco jiného, to se zjistí až během výcviku. Jeden bere jako odměnu hračku, další pamlsek.

     

    Boris pak najde v autě u řadicí páky extázi a jen co dostane povel, může si zase pohrát. Pokud mu chce psovod hračku vzít, žádné přetahování. Pes pustí míček na povel. 

    Boris právě našel pašovanou hlavu krokodýlka. Boris právě našel pašovanou hlavu krokodýlka. | Andrea Ulagová

  • 7.Stewart - pes tábákový

    Pokud máte pocit, že Jack Russel teriér je nezvladatelný, měli byste vidět černobílého Stewarta. Malého psa si paradoxně přivádí ten nejvyšší celník a říká, že Stuovi se přezdívá pes tabákový. Specializuje se totiž na vyhledávání pašovaných kartónů cigaret a kvůli své velikosti se tito psi osvědčují při prohledávání zavazadlových prostorů, klimatizací a střech autobusů. Malého psa vyveze na střechu speciální plošina a ten tak může vše prohledat.

     

    Nám Stewart ukázal, jak se umí pohybovat v úložné síťce v autobusu, kde našel karton cigaret. Jeho psovod k němu pak natáhne ruce a láskyplně řekne: „Pojď, uděláme papouška.“ A pes mu nadšeně skočí na rameno.

     

    Podívejte se na video, kde uvidíte Stewarta, Borise a další psy v akci:

     

     

  • 8.Kokain v česneku a cigarety v chlebu

     

    V zahraničí bojuje s pašováním celá řada českých psů.

     

    „Nejúspěšnější byl v Peru pes Karo,“ říká Dušánek a pokračuje: „Ten označil v Peru kontejner, který byl plný česneku. Nikomu se nechtělo česnek vykládat, ale psovod trval na tom, že psovi věří. Nakonec celníci kontejner vyložili a uprostřed objevili osm palet, ve kterých byl sice česnek, ale stroužky byly vyloupány a místo nich tam byl kokain.“


    Za úspěšným psem jezdila řada státních návštěv z Čech, žertovalo se dokonce o tom, že Karo je nejznámější Čech v Peru. Bohužel však již nežije.

     

    „Oficiální zpráva mluvila o infekci, my si ale myslíme, že Karo byl otráven,“ uvádí Dušánek a dodává, že na vině je zřejmě příliš velká medializace zvířete.

     

    Že vynalézavost pašeráků nezná mezí a že čich psů nenahradí sebelepší technologie, potvrzuje i historka, kdy přes polské hranice neustále jezdilo pekařské auto.

     

    Jednou pes projevil o auto zájem, tak jej psovod pustil dovnitř. Pes začal značkovat chléb a jeho pán si nejdřív myslel, že ho zmátlo jídlo. Nakonec vzal chléb do ruky a po zjištění, že je nějaký lehký, jej rozlomil. V něm našel, stejně jako ve všech ostatních chlebech, kartóny cigaret.

    Stewart se vejde i do zavazadlového prostoru. Stewart se vejde i do zavazadlového prostoru. | Josef Holík




marianskelazne ( 7. května 2017 11:24 )

Zlaticka!!! Konecne mila zprava! BRAVI!!!

lesnismes ( 7. května 2017 11:07 )

Jsem opravdu hrdy ze mame mazinarodni uznani dovednosti nasich psu.A nasi lide? Nekde jsem si minulej tyded precetla ze J.P.Morgan zaradil czechii minulej mesic do kategorye 'tretich zemi'a na tuto "lidskou vizitku" uz zase tak hrdy nejsem. Diky panove babisoce,zemanove ,klauzove a mnoho jinych ceskych reprezentantu.Aspon mame dobre psi.

naidka ( 7. května 2017 09:26 )

Jistě potěšující sdělení, že máme tak dobře vycvičené psy . Nabízí se otázka, proč na hledání ztracené Míši Muzikářové pozvali německého experta, ale možná zrovna i tito psi pomáhali s jejím hledáním. Jenom malá technická - pracovní psi nevyčuchávají, oni hledají, vyhledávají, pátrají, popř. čenichají.

Zobrazit celou diskusi