Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Polsko jde ve stopách Turecka. Chce referendum o změně státního zřízení

Autor: ČTK, Mii - 
3. května 2017
18:10

Polský prezident Andrzej Duda vyzval k uspořádání referenda v příštím roce, ve kterém by Poláci rozhodli o podobě základního zákona. Duda to uvedl při středečních oslavách přijetí historicky první polské ústavy, nejstarší na starém kontinentu. Kritici současné vlády se obávají, že plebiscit má stvrdit nastolení autoritářského režimu.

„Nastal čas k debatě o ústavě. V roce 2018 by se lid měl vyslovit o budoucnosti ústavního zřízení svého státu,“ řekl Duda během varšavských oslav ústavy z 3. května 1791.

Ústava svého času nezabránila rozdělení země mezi okolní velmoci, tehdejší Polsko totiž de facto už bylo „protektorátem carského Ruska“. „Na tu ústavu můžeme být hrdí, ale je těžké říci, zda můžeme být hrdí na tehdejší Polsko,“ poznamenal prezident. „Dnešní Polsko je svobodné, svrchované a demokratické. Je naprosto jiné, než Polsko z let 1790–1791,“ dodal, i když připustil, že ani současnost není zcela ideální.

Poláci se mají k ústavě vyjádřit, míní Duda

Napřesrok, kdy země bude slavit 100 let od znovuzískání nezávislosti, by se Poláci – nejen politici a elity – měli podle prezidenta vyslovit, zda si přejí změnit stávající ústavu z roku 1997. Jaké si přejí státní zřízení, jakou roli by měl mít prezident a parlament a jaká práva a svobody by měly být zdůrazněny.

„Ti, kdo porušují ústavu, nemají právo dožadovat se její změny. Jsou to manévry s cílem zničit polskou demokracii a posvětit autoritářské vládnutí. Měli bychom tu v Polsku cosi jako Erdoganovo Turecko,“ prohlásil o prezidentově návrhu někdejší disident a ministr v první nekomunistické vládě Aleksander Hall v listu Gazeta Wyborcza.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) disponuje většinou v obou komorách polského parlamentu, Sejmu a Senátu, a tak může ústavní referendum prosadit.

I v Turecku proběhlo v nedávné době referendum o změně státního zřízení. Turci si odhlasovali posílení prezidentských pravomocí:

hanka666 ( 3. května 2017 19:38 )

Tady se ta Evropa jednou vzájemně tak poškube, že se z toho p o s e r e m.

Zobrazit celou diskusi