Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Německý voják chystal teror jako uprchlík. A měl prý i seznam obětí

Autor: ČTK, bk - 
1. května 2017
17:25

Německý voják, který se podle policie vydával za syrského uprchlíka, aby mohl ve jménu krajní pravice provést teroristický útok, si vypracoval seznam možných obětí. Berlínské a braniborské televizi RBB to sdělila policie s tím, že na seznamu bylo i jméno levicové poslankyně berlínského zemského parlamentu Anne Helmové, která je častým terčem kritiky extrémní pravice.

Plány vojáka, kterému se podařilo přelstít německé úřady, ale očividně nejsou zcela objasněné. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která kvůli případu čelí ostré kritice, v neděli řekla, že se ještě nepodařilo odhalit všechny jeho plány a ani ty, kteří muže podporovali.

Osmadvacetiletý nadporučík, který pochází z hesenského Offenbachu, se jako syrský uprchlík zaregistroval už v roce 2015, loni v lednu pak podal v Bavorsku žádost o azyl. Protože neuměl arabsky, což by mohlo jeho krytí vyzradit, požádal o pohovory ve francouzštině. Úřady umožňují pohovory vést v jazyce, ve kterém si žadatel přeje.

Po zmíněném pohovoru zaručil Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) koncem loňského roku vojákovi omezenou ochranu. Deník Nürnberger Nachrichten poznamenal, že v příslušném spise je řada nesrovnalostí, úřad například neprověřil zprávy o údajných zraněních, o kterých muž tvrdil, že je utrpěl při útoku radikálního hnutí Islámský stát.

List Die Welt zase o víkendu uvedl, že azylové řízení zřejmě zpracovával jiný voják, kterého armáda přidělila úřadu jako výpomoc. BAMF zprávu odmítl komentovat s ohledem na vyšetřování.

VIDEO: Teroristický útok otřásl v prosinci 2016 Berlínem. Kamion najel na vánoční trhy. Zemřelo 12 lidí včetně Češky.

Video    - YouTube.com
Video se připravuje ...

Zadržený voják z povolání je podezřelý z přípravy atentátu motivovaného nenávistí vůči cizincům. Útok totiž zjevně měl vypadat jako čin uprchlíků. Podle ministerstva obrany byl u bundeswehru osm let. Ve vazbě je spolu s ním také 24letý muž, který je považován za jeho komplice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi