Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Německu můžou být tisíce bojovníků Talibanu. Vmísili se mezi uprchlíky

Autor: mah, ČTK - 
22. dubna 2017
15:49

Za poslední dva roky do Německa přišlo přes milion migrantů. Mezi nimi se mohly skrýt i tisícovky bývalých bojovníků afghánského fundamentalistického hnutí Taliban. V současnosti je vyšetřováno minimálně 70 Afghánců, i když není jasné, zda jsou všichni podezřelí z aktivního členství v Talibanu. Informoval o tom Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky a na jeho zprávu upozornil německý magazín Der Spiegel ve svém nejnovějším vydání. 

Do Německa v poslední době přišlo více než milion migrantů. Podle německého časopisu informoval Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) bezpečnostní úřady, že tisícovky z nich se během azylového řízení identifikovaly jako bývalí podporovatelé nebo dokonce bojovníci Talibanu.

Nejméně 70 Afghánců vyšetřuje německá generální prokuratura, i když není jasné, zda jsou všichni z nich podezřelí z aktivního členství v Talibanu. Šest z těchto mužů je nyní ve vyšetřovací vazbě a příští týden má několik dalších předstoupit před soud. BAMF ani spolková prokuratura zatím informace Spiegelu nekomentovaly.

Vláda kancléřky Angely Merkelové, která je kritizována za vpuštění příliš velkého množství migrantů do Německa - zejména po několika loňských teroristických útocích, aktivně deportuje skupiny neúspěšných afghánských žadatelů o azyl.

Merkelová, která se bude ve spolkových volbách 24. září znovu ucházet o nejvyšší vládní post, tento měsíc deportace Afghánců obhajovala s tím, že všechny ostatní země Evropské unie činí totéž. Podle Merkelové status uprchlíka v Německu získá zhruba 55 procent Afghánců.

Němci už teroristický útok zažili. Podívejte se, co se stalo v Berlíně:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi