Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeští piloti budou moci při únosu letadla zasáhnout i nad Slovenskem

Autor: Václav Lang - 
7. ledna 2017
07:10

Spolupráce Česka a Slovenska v boji proti teroru dostane brzy nový rozměr. V pondělí na prvním letošním zasedání vlády přednese ministr obrany Martin Stropnický (ANO) návrh na sjednání smlouvy mezi oběma zeměmi ohledně obrany vzdušného prostoru. Od poloviny roku by tak mělo být možné, aby armády zasahovaly i proti civilním cílům ve vzdušném prostoru obou zemí. To se týká například unesených letadel.

Na základě dohod v rámci NATO může už nyní překročit vojenské letadlo jednoho státu geografickou hranici druhého státu, aniž by se to považovalo za narušení vzdušného prostoru. „Ale v novém pojetí se jedná o něco jiného. Měla by to být smlouva, která mluví o spolupráci i proti nevojenským cílům, to znamená teoreticky proti letadlu, které je předmětem únosu teroristů a tak dále,“ vysvětloval loni v září v Bratislavě Stropnický.

Do slovenské metropole přiletěl tehdy na otočku i se zbytkem české vlády na zasedání kabinetů obou zemí. Dohoda o společné ochraně vzdušného prostoru byla jedním z hlavních témat jednání. Teď, zhruba o čtvrt roku později, nese Stropnický na vládu hotový návrh budoucí smlouvy se Slovenskem. Slováci už mají tento krok za sebou, takže se dá předpokládat, že brzy začne nová spolupráce platit. Podle resortu obrany nejspíš už za půl roku.

Společná obrana Čechů a Slováků do půl roku

„Smlouvu už schválila slovenská vláda, v pondělí ji bude projednávat vláda česká. Ministři obrany ji podepíší při nejbližší příležitosti, následně bude předložena oběma parlamentům, pak ji ratifikují prezidenti Kiska a Zeman. Podle předpokladu by měla platit od poloviny letošního roku,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Po zářijovém zasedání české a slovenské vlády v Bratislavě politici slibovali, že by smlouva mohla být podepsána ještě koncem roku 2016. To se ale nestihlo.

prezny ( 7. ledna 2017 15:16 )

Strope dobře to řídíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa