Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Terorismem může být i atentát na Heydricha.“ Expert Mareš: Chybí definice

Autor: Zuzana Štíchová - 
5. ledna 2017
18:00

Mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu je klíčová, ne vždy je ale úspěšná. Jedním z hlavních problémů je podle brněnského politologa Miroslava Mareše rozdílný přístup k nebezpečí teroru. V OSN nebyla totiž přijata jednotná definice ani úmluva. Rozmanitost pohledů demonstroval názory některých odborníků, že teroristickým činem byl i atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Řekl to na kongresu Společně proti terorismu pořádaném Ústředím muslimských obcí v ČR.

„Terorismus chápu jako metodu, kterou v určité situaci využívají stoupenci různých politických proudů, včetně politického využití náboženství. Prostřednictvím terorismu chce někdo prosadit své požadavky, zastrašit větší počet lidí než ty, na které bezprostředně směřuje,“ vysvětlil svůj pohled na jednu z nejaktuálnějších otázek současnosti Miroslav Mareš.

Jednota podle něj ale v tomto směru rozhodně nepanuje. „Islámský stát vnímá jako nepřátelský široké mezinárodní společenství. Přetrvává ale také celá řada rozdílů, které potírání brání. ‚Pro jednoho terorista, pro druhého bojovník za svobodu‘,“ poznamenal s tím, že jedním z největších problémů je absence definice: „Nebyla přijata společná definice terorismu, ani všeobecná úmluva o terorismu.“

„Příklad terorismu za války může být třeba atentát na Heydricha. Jsou zahraniční knihy, které o něm takto hovoří,“ uvedl Mareš extrémní příklad.

Naopak plusy přináší mezinárodní spolupráce, pokud dojde k včasnému předání informací o chystaných útocích. „V roce 2009 byly plánovány útoky proti několika zahraničním velvyslanectvím, ale pákistánské bezpečnostní služby plány odhalily a informovaly mimo jiné i českou stranu,“ zdůraznil. Dalším podobným případem byl třeba v Česku známý případ zadržení Alího Fajáda, kterého Američané považovali za spolupracovníka teroristů. Zadržen byl ale v Česku. Nebo třeba zmaření útoků na obchodní letadla v roce 2010.

Vlády bojují s teroristy kvůli ekonomice

Mezinárodní boj s terorismem má ale také ekonomickou rovinu. „Terorismus diskredituje před jinými ideje, ke kterým se teroristé hlásí a má dopad na ekonomickou výkonnost. To nutí vlády, aby se proti terorismu angažovaly,“ poznamenal Mareš. Důvod ale může být i na druhé straně. „Na tom, že je někde občanská válka, která se projevuje také terorismem, na tom může být nějaký finanční zájem,“ poukázal na druhou stránku věci.

„Globalizace terorismu ohrožuje obdobné bezpečnostní zájmy různých lidí na různých místech světa. Jde například o civilní oběti z řad turistů u velkých teroristických útoků,“ dodal.

nilud ( 5. ledna 2017 18:59 )

Podle tohoto pána by mohli být teroristi tedy i partyzáni bum

jir-ka ( 5. ledna 2017 18:49 )

Možná je to chyba . Článek jsem nečetl , přiznám , ale Expert Mareš je ko.kot . Když toto vypustí z tlamy . Ostatně , když se podívám na Jeho obrázek , tak je mi to jasné . Expert .

mckartny ( 5. ledna 2017 18:47 )

 Rodina zdravých mamlasu valí se jako proud....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa