Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šándor o islamistovi v Česku: Máme se bát? A proč o muži tajné služby mlčely

Autor: Jakub Veinlich - 
11. ledna 2017
20:21

Miloš Zeman mohl podle bezpečnostního experta Andora Šándora svým výrokem napomoci případnému extremistovi. Prezident se totiž nechal slyšet, že se v tuzemsku pohybuje člověk z Afriky, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Odborník pro Blesk.cz nevyloučil, že zmiňovaný muž mohl informaci zaregistrovat a zmizet před dohledem tajných služeb. Nastínil rovněž, proč před ním nebyli Češi varováni. 

Mají se Češi bát nějakého útoku, jak naznačil Miloš Zeman? Podle Šándora příliš důvodů k obavám není. Tedy pokud tajné služby mají muže, o kterém hovořil prezident, opravdu pod kontrolou. Zeman podle bývalého šéfa vojenské rozvědky neměl informaci vůbec pouštět ven ani v obecné rovině. Pokud muž z Maghrebu zmizí kvůli prozrazení z České republiky, nemusíme se už nikdy dozvědět, jaký tu měl splnit úkol.

Blesk.cz: Prezidenta kritizujete, že informaci o údajném extremistovi vyzradil, byť ne úplně konkrétně. Proč?

Já si myslím, že to prezident použít neměl. Pro toho dotyčného, který pochází z nějakého státu Maghrebu, to může být důležitá informace. Ten člověk je na našem území, ten člověk tu zprávu může zachytit, může jí rozumět. Nevíme, kdo to je. Ten člověk ví, že je tím, kdo je podezřelý z napojení na Islámský stát, a teď se dozví, že je sledován, že se o něm ví. My nevíme, co tu chtěl dělat, jestli jenom projížděl. To by se v zásadě asi nic tak hrozného nestalo, ale on tu mohl samozřejmě někoho navštívit, kontaktovat. A jestliže je takto sledován, tak je to s cílem ho mít pod kontrolou, aby o tom nevěděl. A zároveň se případně nasbíraly nějaké důkazy, které by se daly použít v trestněprávním řízení. Tohle prohlášení prezidenta k tomu samozřejmě nepřispěje. A pokud tady tranzitoval z nějaké země, odkud jsme dostali informaci, tak daná služba té spřátelené země nebude nadšená, že taková informace vyteče ven.

Blesk.cz: Jsme tedy jako Česká republika nedůvěryhodní pro ostatní zpravodajské služby v zahraničí?

Určitě to nepřispěje k větší důvěře, když se takováto informace dostane na veřejnost, která jí být určena nemá. Pro toho dotyčného je to navíc jasná informace: sledují mě, jsem pod kontrolou. A to není dobře. 

Blesk.cz: Ty informace podle vás na veřejnost nepatří – na druhou stranu prezident říká, že má daný muž vazby na Islámský stát. Může být tedy nebezpečný...

My víme, co dělá Islámský stát. A běžně to lze hodnotit, aniž by byl člověk právník, že je to závažná trestná činnost. Tudíž se běžný občan bude ptát za dané situace, proč člověk, který je podezřelý ze závažné trestné činnosti, se volně pohybuje na našem území, proč není zatčen, proč vlastně tady je. A co dělá tento stát pro to, aby tady nic neprovedl? A najednou musí přijít ministr Chovanec, aby to relativizoval a začal říkat, že nepředstavuje žádnou hrozbu? Proboha, jestli je někdo napojený na Islámský stát, tak představuje vážnou hrozbu. Jinak to být nemůže.

Šándor: Napojení na ISIS vždy znamená hrozbu

Blesk.cz: Dovedete si přestavit, že je podezřelý ještě stále na území České republiky?

Jestli je z Maghrebu, tak to bude člověk, který mluví arabsky. Nikde není napsáno, že mluví česky. Samozřejmě ta informace může být přenesena západními médii, v tom případě to bude anglicky. A tady už je vyšší stupeň pravděpodobnosti, že ten člověk se to dozví. A teď záleží na něm, jak se zachová. Záleží na tom, co tu měl dělat. Jestli tu měl jen projíždět, no tak bude projíždět dál, pokud měl někoho kontaktovat nebo navazovat kontakty, tak si to samozřejmě rozmyslí a odstoupí od té věci a něco provede. Co provede, to já nevím.

Blesk.cz: Co mohl ten člověk v tuzemsku dělat? Může být napojený na nějaké skupiny například v Německu, nebo si tady Islámský stát staví nějaké buňky?

To je všechno možné. To může být nějaký kurýr, může to být člověk, který řídí nebo dává dohromady nějakou skupinu, může to být specialista na trhaviny – to nikdo neví. Může to být člověk, který převáží peníze… V každém případě, jestliže někdo označí toho člověka za člověka napojeného na Islámský stát, tak je to „pozor, velké nebezpečí“, o tom není pochyb.

Blesk.cz: Mají Češi důvod se bát?

Nemyslím si, že by se měli Češi bát, protože předpokládám, že je pod kontrolou. Ale nemůžeme přeci světu nebo občanům říct: ten člověk je napojený na Islámský stát, ale není nebezpečný. To by mi přišlo zvláštní.

Blesk.cz: Ministr vnitra Milan Chovanec říká, že není potřeba svolávat Bezpečnostní radu státu ani zvyšovat stupeň pro ohrožení terorismem… Dá se ale předpokládat znovuzavedení bezpečnostních opatření, která byla po útocích v Berlíně, a následně byla zrušena 6. ledna?

Já si myslím, že ta opatření, která jsou proti němu realizována, jsou realizována skrytou formou, formou sledování. A že není potřeba obestavit náměstí náklaďáky a podobně. Tohle je přesně ten případ, kdy se ví, že ten člověk je tady, odkud je, kdy se ví, jak se jmenuje, zřejmě z které země sem vstoupil. To si myslím, že je jiná kategorie, že ten člověk je prostě hlídán tak, aby kdyby náhodou mělo k něčemu dojít, tak aby ten systém byl schopný zareagovat. Faktem je, že tím, jak se ty útoky blíží geograficky blíž a blíž k České republice, tak to v některých lidech může vyvolávat obavy.

 

salto ( 12. ledna 2017 10:13 )

Mám obavy, že to humor není

Hunt ( 12. ledna 2017 09:41 )

snehulak:Blbe,ať tedy onen šmejd škodí jinde?Jsi typický představitel podělané a zaplať Pánbůh chcípající generace vychované socialismem!

Hunt ( 12. ledna 2017 09:34 )

sensadrak:

sensadrak ( 12. ledna 2017 09:20 )

Parlamentní listy jsou proruská sra.čka a Spencerová proruská svi.ně.

joudajoudovy ( 12. ledna 2017 09:04 )

parlamentni listy 12.1. - tereza spencerova: Byl to vůbec první prezident USA, který každičký den v úřadu vedl nějakou válku, jen za loňský rok nechal na arabské a muslimské země shodit přes 26 tisíc bomb, obhájil si globální špiclování NSA, nezavřel Guantánamo, dále okleštil svobody v Americe „zdokonalením“ Vlasteneckého zákona, uhájil mučitele ze CIA před zákonem, zblbnul Američany tak, že třetina z nich je přesvědčena, že třetí světová válka je nevyhnutelná, svými hezkými řečmi proti rasismu nijak nezabránil nárůstu rasového násilí a vraždění v USA… Kluk z plakátu? Až budou kritici Trumpovi vyčítat něco nechutného, vždy bude mít po ruce výmluvu: „Ale za Obamy jste přece neprotestovali.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa