Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Experti tepou Zemana: Extremistu varoval, fatálně pochybil. Měl by skončit

Autor: vei, ČTK - 
11. ledna 2017
16:15

Prezident Miloš Zeman poškodil Českou republiku u zahraničních rozvědek. Jméno ČR mohl podle politiků poškodit zveřejněním informace, že se v zemi pohybuje člověk z oblasti severní Afriky, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Uvedl to poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL). Podle poslance Daniela Korteho (TOP 09) zřejmě není Zeman schopen zvážit dopad svých slov a činů. Podezřelého pouze upozornil na to, že se po něm jde, řekl Korte.

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu Gabal uvedl, že musí vycházet z předpokladu, že co řekne Zeman, je pravda. „Takže pokud je to pravda, tak je to obrovská diskreditace vůči našim západním partnerům a zpravodajským službám,“ řekl. Česká bezpečnost je podle něj přitom na spolupráci s dalšími tajnými službami závislá.

„Jestliže Miloš Zeman není schopen udržet takovou informaci, pokud ji dostal, tak podle mého názoru není schopen výkonu funkce,“ uvedl Gabal. Informace podle něj měla zůstat v tajnosti. „Pokud dojdou cizí zpravodajské služby k závěru, že u nás se takové informace prozrazují, tak nám je prostě nemohou říct,“ dodal.

Daniel Korte, který je členem sněmovního výboru pro bezpečnost, se obává toho, že Zeman není schopen zvážit dopad svých slov. „Je sice hezké, že neuvedl jméno a národnost, ale ona utajovaná skutečnost je logicky i to, že se po něm pátrá. Tímto ho v podstatě varoval,“ řekl. Souhlasí i s tím, že ostatní rozvědky budou ostražité v tom, o co se s českými podělí.

Další z členek výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) ČTK napsala, že zveřejnění podobné informace od ústavního činitele je krajně nezodpovědné a nebezpečné. „Nejen, že se prezident tímto výrokem aktivně podílí na šíření paniky a strašení veřejnosti, ale k ohrožení její bezpečnosti tím také zároveň sám přispívá,“ uvedla. Událost podle ní může zmařit práci zpravodajských služeb a bezpečnostních složek státu.

Mírnější je místopředseda výboru pro obranu Bohuslav Chalupa (ANO). „Jestli (Zeman) naznal, že to zveřejní, tak to zveřejnil,“ řekl. Hrozbu teroru podle něj hlava státu nezvýšila. „Ale může to zvýšit nervozitu obyvatelstva. Pocit, že nebezpečí je za dveřmi. Myslím, že to nepřispěje ke klidu,“ dodal.

BIS: „Možná rizika máme pod kontrolou“

Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert Blesk.cz řekl, že možná rizika mají zpravodajci pod kontrolou – Čechům nic nehrozí. 

„Vyjádření prezidenta republiky zpravodajské službě nepřísluší komentovat. Mohu ale ujistit, že děláme maximum, abychom měli možná rizika pod kontrolou. V této chvíli nemáme informace o nějakém okamžitém, bezprostředním nebezpečí,“ řekl Šubert.

Redakce Blesk.cz oslovila i bezpečnostního experta a bývalého šéfa BIS Karla Randáka. Ten původně nevěřil, že prezident taková slova veřejně řekl. Mohou prý totiž představovat bezpečnostní riziko pro celou Českou republiku.

„To, že o tom prezident mluví veřejně, svědčí o prezidentově naprosté nekompetentnosti. Jediné, čeho tím může dosáhnout, je, že to eventuální vyhledávání takového člověka akorát naruší. Ztíží tím práci veškerých bezpečnostních složek. Prostě se dopustil neuvěřitelného faux pas, je vidět, že si vůbec neuvědomuje, co plácá. A představuje v podstatě bezpečnostní riziko pro Českou republiku,“ dodal Randák.

Pro Aktuálně.cz kritizoval Zemanova slova i například bývalý šéf BIS Jiří Růžek. „Pan Zeman je schopen říci cokoli a už mě to nepřekvapuje,“ uvedl. Exministr vnitra František Bublan míní, že prezident nemá právo takovou informaci sdělovat. Narušil podle něj práci zpravodajců. „To je fatální chyba,“ řekl serveru.

Na kritiky už reagoval také Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezidenta před podobnými útoky brání. 

„Ozval se tradiční antizemanovský sbor, který svými výkřiky už nikoho nemůže překvapit,“ napsal Ovčáček v sms zprávě redakci Blesk.cz.

joudajoudovy ( 12. ledna 2017 09:00 )

znalec promluvil vrat se ke svemu denicku.....

joudajoudovy ( 12. ledna 2017 08:58 )

parlamentni listy 12.1.-tereza spencerova: Byl to vůbec první prezident USA, který každičký den v úřadu vedl nějakou válku, jen za loňský rok nechal na arabské a muslimské země shodit přes 26 tisíc bomb, obhájil si globální špiclování NSA, nezavřel Guantánamo, dále okleštil svobody v Americe „zdokonalením“ Vlasteneckého zákona, uhájil mučitele ze CIA před zákonem, zblbnul Američany tak, že třetina z nich je přesvědčena, že třetí světová válka je nevyhnutelná, svými hezkými řečmi proti rasismu nijak nezabránil nárůstu rasového násilí a vraždění v USA… Kluk z plakátu? Až budou kritici Trumpovi vyčítat něco nechutného, vždy bude mít po ruce výmluvu: „Ale za Obamy jste přece neprotestovali.“

tgbg ( 12. ledna 2017 08:10 )

Jestli Zeman on nemyslel Putlera!!!

krupan10 ( 12. ledna 2017 07:37 )

havloidní placenej iciku, jdi se bodnout

krupan10 ( 12. ledna 2017 07:35 )

jsou to chudáci, ještě by se mohli zahalit do tibetské vlajky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa