Jen si to představte. Připlujete lodí ke skále vyhřeznuté uprostřed smaragdově zbarveného moře, a před vámi se tyčí vysoké útesy. Na úrovni hladiny ovšem dobrý pozorovatel rozezná - pokud připujete ve správný čas po odlivu a před přílivem - úzký vstup do jeskyně, které se říká Smaragdová (Emerald Cave). Její návštěvu však průvodci doporučují jen dobrým plavcům, a pouze za doprovodu.

Jeskyní se dá totiž proplavat doprostřed ostrova na tajnou pláž, na kterou nevede jiný vstup. Sama cesta tam je ovšem zážitkem. Plavete asi osmdesát metrů v naprosté tmě bludištěm jeskyní, okolo vás nic než skalní stěny, a pod vámi několikametrová hloubka. Právě pro obtížný přístup si jí podle legend piráti vybrali jako skrýš pro své poklady, o níž věděli jen zasvěcení.

Odměněni však budete návštěvou exkluzivního místa, vyhřáté laguny s nejjemnějším pískem uprostřed skalního masivů, kam se dostanou jen ptáci. Pokud se však zdržíte příliš dlouho, přijde příliv, jeskyni zaplaví, a vy se zpět dostanete až při dalším dolivu. A proč se jí říká Smaragdová? Nejen kvůli barvě vody, ale také pro nádherné zbarvení stěn a stropu jeskyně, které osvětluje slunce odrážející se od průzračné hladiny.

Nedaleký Ko Muk pak patří k nejkrásnějším ostrovům v Thajsku, ovšem stejně jako Trang zatím patří k těm méně turisticky objeveným. Provincie Trang se skládá ze 46 ostrovů, které nabízejí širokou škálu lákadel - od krásných pláží přes přírodní divy až po bohatý tradiční život.

Fotogalerie
12 fotografií