Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi si připlatí za televize, varuje ODS. Mobilní data nezlevní, dodává expert

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. dubna 2017
13:45

Situace kolem cen mobilních operátorů v Česku se promítla i do úterního jednání Sněmovny. Před poslance se vůbec poprvé dostává novela zákona o elektronických komunikacích. Upravuje práva spotřebitele a povinnosti operátorů, ceny tarifů však nikoli, varují kritici. Poslanci přitom dohání skluz, který za poslední roky nabrali, upozorňuje Lukáš Zelený z dTestu. ODS se přitom pustila do vlády, že mobilní data levnější nebudou, ale domácnosti si připlatí za televize.

Na program jednání Poslanecké sněmovny se v úterý vůbec poprvé dostala novela zákona o elektronických komunikacích. Že by napravila stav, že Češi platí za data víc než v okolních zemích? „Není tam o levnějších datech vůbec nic,“ upozornil poslanec Marek Černoch (Úsvit) před prvním čtením novely.

Expert: Upraví se odstupování od smluv

Novela má širší záběr – v souvislosti s televizním vysíláním řeší nové digitální vysílání a přechod na formát DVB-T2, v souvislosti s mobilními operátory pak mj. nové podmínky, za kterých si lidé budou moci přenést svá čísla k jinému operátorovi.

Zákazníkům mobilních operátorů má tak usnadnit v případě nespokojenosti se službami přechod ke konkurenci. „Novela obsahuje body, po kterých dlouhodobě voláme –což je zejména úprava odstupování a informování v případě jednostranných změn smluv ze strany operátora, zkrácení lhůty pro přenositelnost čísla. Nepřináší nic převratného, ale snaží se dohnat skluz, který tu je,“ řekl Blesk.cz k novele Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Projednávat by se však novela měla i ve druhém čtení, nebude totiž dle všeho schválena „expresně“ ve formátu tzv. devadesátky, tedy již v prvním čtení. Požadavek premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) poslanecké kluby odmítly.

Podle Zeleného přitom novela jistý přínos, i když ne přímo ve vztahu k cenám, mít může. „Umožní rychlejší přechody mezi operátory, a tedy spotřebitelům umožní chovat se více konkurenčně a také možná přinutí operátory o zákazníky zabojovat,“ podotýká Zelený.

Kalousek chce větší komfort pro zákazníka

Novela se přitom stala i předvolebním tématem – mnoho voličů je zákazníkem operátorů z kategorie domácností, a nedosáhnou tak na výhodnější tarify určené pro firmy či úřady.

„To, na čem budeme trvat zejména, je opravdu co nejširší konkurence a co největší komfort pro zákazníka z hlediska možnosti změny operátora bez sankcí a v co nejkratší možné době. Právě proto chceme 2. čtení, neboť ďábel je ukryt v detailu a chceme o tom důkladně diskutovat,“ hlásá Miroslav Kalousek (TOP 09).

VIDEO: Premiér Sobotka o cenách mobilních operátorů
Video  Sobotka: Česko má drahá mobilní data pro běžné zákazníky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Zelený však dodává, že jednostranná změna smluv již mohla být upravena před rokem na základě senátního návrhu zákona, kde se Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) tehdy ještě pod vedením Jana Mládka (ČSSD) postavilo proti tomuto návrhu. Později pak (v souvislosti s jednáním o roamingu v EU) čelilo kritice, že jde na ruku operátorům. Tu odmítlo.

I nyní jsou ministerstvo a potažmo poslanci spíše donuceni situaci řešit, než aby ji chtěli aktivně prosazovat, míní právník Zelený.

ODS: Domácnostem hrozí, že zaplatí za nové televize

Prodiskutovat návrh novely přitom chtějí důkladněji i další strany. Nutné jsou i studie dopadů na operátory, uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. „Stojíme zde na straně spotřebitele, ale právě proto chceme, aby došlo k důkladnějšímu projednání,“ doplnil šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik a připomněl, že jde o téma, které již stálo křeslo jednoho ministra. Tedy Jana Mládka.

Ceny mobilních dat a tarifů obecně nenechávají v klidu ani další strany. „V pořádku není to, že soukromé osoby mají příliš vysoké ceny ve srovnání se zahraničím, zatímco pro korporát ty ceny jsou zase nízké. Asi by to chtělo nějaké vyrovnání. Já si ale myslím, že to nevyřeší Sobotkova vláda. Nedělá v tom dost, nedělala v tom dost. Ani nový zákon, který předkládá, není dostatečný. Naopak to spíš zdraží domácnostem provoz, protože si budou muset pořizovat nové televize,“ řekl Blesk.cz Petr Fiala (ODS). 

Občanští demokraté nejsou přesvědčeni, že by novela vůbec nějak řešila otázku mobilních tarifů. „Vláda neříká občanům pravdu. Vláda se tváří, že pokud návrh zákona schválíme, dojde ke snížení cen za mobilní data. Nic takové tam není,“ navázal šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Spolu s Fialou varují však před další fází digitalizace a mimořádnými výdaji českých domácností. „Znamenala by, že by si lidé opět museli měnit své televizory. Jen ten odhad nákladů by byl pro domácnosti kolem nějakých pěti miliard korun,“ tvrdí Fiala.

VIDEO: Šéf ODS Fiala o cenách mobilních dat a tarifů: Normální lidé mají platit méně

308win ( 4. dubna 2017 15:47 )

dnes prý T - mobile představí nový ceník, říkal mi ten robot v telefonu.

babamotorkarka ( 4. dubna 2017 14:57 )

Chceme 4. operátora jako v Polsku ! Jedině ten razantně srazí ty tzv. nenažrané miliardářské majitele O2, T-Mobile a Vodafone ! Gaunery a parazity našich daní.

babamotorkarka ( 4. dubna 2017 14:54 )

ČNB za intervence utratila už 2 bilióny (!), odhadují analytici Česká národní banka (ČN od zahájení intervencí v listopadu 2013 od Singera do konce března po Rusnoka nakoupila eura za 2 bilióny korun ! Rudolf Židek, Frýdek-Místek : Kč není ničím podložená, stejně jako USD. Nákup miliard € a bezcenných dluhopisů plní ČNB přání ECB (Evropské centrální banky). Hodnota € činí 1/3 původní hodnoty a dále klesá. Tanečky kolem zajištění 2 % inflace jsou pouze pro matení veřejnosti. Ve skutečnosti se jedná o podporu firem se zahraniční účastí, a to na úkor obyvatel ČR. Intervence ČNB byly doporučeny ECB s cílem zvýšení ekonomické závislosti ČR na bohatší části EU a vytvoření dvourychlostní EU, která je pro nás, chudší východní státy, nevýhodná, ponižující. ČR byla zahrnuta mezi rozvojové země, plně závislá na dotacích z EU. Tím si EK pojistila, že nedojde k czexitu. Antonín Katzer a my, J. : Utratily 2 bilióny a národ zchudnul o 1 bilión, to je "nádhera", jak to ta vláda vede ! A pak se dovídáme, že nejsme zasaženi chudobou, ale kdo je zasažen chudobou ? Jen ti, co dělají za 15 000 Kč čistého, a přitom by měli mít plat min. 35-45 000 Kč. A to by nebylo ani tak moc, že soudruzi zloději z ČNB a vlády ?! Hlavně, že tam si přidávají 3x/rok statisíce vč. odměn a prémií a za zbídačování nás, daňových poplatníků, kteří jim platíme ty milóny (viz níže) ! Guvernér ČNB Singer si v r. 2015 vydělal 3,7 mil. Kč, ale čistého ! Nový guvernér Rusnok si v r. 2016 v ČNB vydělal 3,2 mil. Kč, ale čistého ! Přes 3 mil. Kč si vydělali i viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa