Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Paterčata získala 600 tisíc, teď jim hrozí "trest"! Přijdou o sociální dávky?

Autor: aba - 
14. března 2017
12:00

Vleklý spor mezi paní Kiňovou, matkou prvních českých paterčat, a Klubem dvojčat a vícerčat vyústil pozitivně pro matku dětí. Magistrát ji peníze, více jak 600 tisíc korun, které měl na svém účtu, nakonec vyplatil. To by ale mohlo znamenat více škody, než užitku. Rodině teď kvůli tomu hrozí, že přijde o sociální dávky. 

Po narození dětí klub, v čele s Klárou Vítkovou Rulíkovou, pro ně vyhlásil sbírku. Z darovaných peněz se platily například asistentky a terénu pracovnice pro děti. S těmi ale paní Kiňová nevycházela příliš dobře a matka paterčat se rozhodla spolupráci s klubem ukončit. Zbylé peníze navrhovala paní Rulíková poslat na účet soudem stanoveného opatrovníka, odkud by se postupně uvolňovaly.

Tento postup se ale nelíbil Kláře Samkové, advokátce paní Kiňové. "Copak je moje klientka nesvéprávná? Paní Rulíková s ní jednala jako s osobu mentálně retardovanou," vyjádřila se advokátka pro MF Dnes k případu. Spor dohnala až k soudu, který ale její stížnost zamítl. Peníze tak byly převedeny na účet pražského magistrátu, který fungoval jako zřizovatel sbírky.

Ten teď peníze pomocí darovací smlouvy převedl na paní Kiňovou, což s sebou nese komplikace. Úřad práce potvrdil, že pokud rodina dar přijme, přijde o dávky. "Jelikož rodina má peníze převzít na  základě darovací smlouvy, fakticky přijde o sociální dávky. Její situace tak bude horší, než kdyby žádná sbírka nebyla. Je to důsledek převedení peněz na magistrát," vysvětluje Samková.

Podle Jany Kulhánkové z úřadu práce to znamená komplikaci, protože obdržená částka se započte do výpočtu nároku na hmotnou nouzi. Podle ní by problém nenastal, kdyby rodina dostala peníze přímo prostřednictvím nadace nebo spolku. Případ podle svých slov konzultovala i s ministerstvem, protože by rodinu nerada nějak poškodila.

Samková se ale nevzdává a za rodinu hodlá bojovat dál. "Asi se vrhnu paní ministryni Marksové k nohám a zkusím ji požádat o zmírnění tvrdosti zákona," uzavírá své vyjádření. 

Video  Paterčata na srazu vícerčat  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...