Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Islámský šátek může šéf v práci lidem zakázat, rozhodl Evropský soudní dvůr

Autor: ČTK, sou - 
14. března 2017
11:25

Zaměstnavatelé v Evropské unii mohou zakazovat svým pracovníkům nosit viditelné náboženské symboly, tedy i islámské šátky. Rozhodl to v úterý podle zahraničních tiskových agentur Evropský soudní dvůr. Posuzoval případ, který se týkal dvou muslimek z Belgie a z Francie, které byly kvůli šátku propuštěny.

„Vnitřní podnikové nařízení, které zakazuje viditelné nošení jakéhokoli politického, filozofického či náboženského znaku, není přímou diskriminací,“ uvedl soud EU. Jedná se o první podobné rozhodnutí unijní justice. Stalo se tak krátce před parlamentními volbami v Nizozemsku, ve kterých podle Reuters muslimská imigrace hraje klíčovou roli.

Podle verdiktu se ovšem může jednat o nepřímou diskriminaci, pokud zaměstnavatel znevýhodňuje jedno nebo jen některá náboženství. Avšak i to lze podle lucemburského soudu ospravedlnit, pokud se podnik snaží zachovat neutralitu vůči zákazníkům, uvedla agentura DPA.

Advokátky muslimek argumentovaly proti podobným zákazům především tím, že nošení šátků nijak nesnižuje schopnost žen vykonávat jejich pracovní úkoly.

Český soud nedávno zamítl žalobu studentky, které zakázala ředitelka ve škole nosit hidžáb:

Na soud ohledně nošení hidžábu ve škole přišla i žena v šátku, která studentce fandila:

Video  Hidžáb do školy nepatří? Studentce přišla k soudu fandit žena v šátku.  - Blesk / Zuzana Štíchová, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Podle eurokomisařky Věry Jourové by mělo být náboženství svobodné, ale nemělo by se vnucovat:

openha ( 10. listopadu 2017 16:13 )

Íránské ženy odložily hidžáby a vyšly do ulic. Natočily reakce kolemjdoucích. Muži na ně pokřikovali, uráželi je a nařizovali jim, aby si nasadily šátky. Ty jsou v Íránu pro ženy povinnou součástí oděvu od revoluce v roce 1979. NECHAT PŘEČÍST MUSLIMKÁM V EVROPĚ, POTOM,ŽE TO NEJDE,TADY V EVROPĚ BY JE NIKDO ZA TOHLE NENAPADAL !!!

taktone ( 14. března 2017 22:48 )

Já být zaměstnavatel tak někoho s hadrem přes ksicht ani nevpustím do podniku, páč co když je to někdo kdo mě přišel okrást a maskuje se, na podlahovku přes tlamu není nikdo zvědavý. Je třeba zakázat všechny zasrané mešity korán dát do hajzlu na utření pr.delí a celý poje.baný pedofilní islám zakázat a jak se jim to nelíbí nakopat je zpět odkud přitáhly. Nenechám si diktovat od zrud co můžu a nemůžu, tam kde jsem se narodila a jsem doma.

hejhej ( 14. března 2017 13:01 )

Nikdy nemělo být povoleno nosit hadry na hlavách omotaných kolem krku,ev,ksichtu. Muslimové jsou degenerovaní, v žádné rodině není jistý otec, tam je soulož u těch primitivů jako zábava, incest povolen. Když není k mání ženská, vlezou na kozu nebo jiné zvíře. Když chtějí ít v civilizovaném světě, mají se ve všem přizpůsobit a hlavama třískat o zem doma. Nikdy se neměly povolit mešity. V arabských zemích taky nejsou kostely. Pokud se jim naše kultura životní styl nelíbí, ať táhnou. Šabatová se z rozhodnutí evrop.soudu spolu s ml.Stropnickým pos....

nezadat1 ( 14. března 2017 12:52 )

Konečně ty sluníčkářský sviině s tou debilkou ze Somálska nám mohou políbit řiť.

sestra ( 14. března 2017 12:37 )

ovsem jestli ony pracuji

Zobrazit celou diskusi