Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nizozemci jdou po sporu s Turky k volbám. Favoritem je odpůrce muslimů Wilders

Autor: ČTK, nka - 
14. března 2017
07:55

V Nizozemsku v úterý vyvrcholí kampaň před středečními parlamentními volbami. Mezi favority patří Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, vystupující proti Evropské unii i muslimům. Nizozemský premiér Mark Rutte proto v pondělí voliče vyzval, aby pomohli zastavit dominový efekt „nesprávného populismu“ ve světě. Předvolební dění výrazně ovlivnila diplomatická roztržka mezi Haagem a Ankarou a tvrdé potyčky policie s tureckými demonstranty v Rotterdamu.

Spor vznikl poté, co nizozemské úřady v sobotu vyhostily tureckou ministryni, která chtěla promluvit ke krajanům kvůli nadcházejícímu referendu o změně turecké ústavy. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

Bleskový průzkum veřejného mínění, jehož výsledky byly zveřejněny v pondělí, ukázal, že z kauzy by mohli těžit nizozemští konzervativci a nacionalisté. Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Rutteho by tak získala 27 mandátů ve 150členném parlamentu, což je o tři křesla více oproti předchozímu průzkumu, a PVV by získala 24 mandátů, o dva více oproti poslední sondáži. „Je jasné, že preference se od soboty změnily,“ uvedl průzkumník veřejného mínění Maurice do Hond.

Víkendová roztržka mezi Nizozemskem a Tureckem vyústila v demonstrace v obou zemích. Podívejte se na video:

O přízeň voličů se uchází 28 politických stran a hnutí. I kdyby PVV těsně porazila Rutteho VVD, má jen malou šanci sestavit vládu.

Nizozemské volby jsou první v řadě důležitých hlasování, která mohou v letošním roce výrazným způsobem ovlivnit další podobu evropské politiky. K volbám půjdou také Francouzi a Němci.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 14. března 2017 10:18 )

Doufejme,že Wilders vyhraje a co nejrychjleji opustíme EU a NATO.

ivoadler ( 14. března 2017 10:10 )

V Holandsku jsem byl. Velmi liberální země. V Amsterodamu jsou drogy prakticky legální. A tady je vidět, kam ten liberalismus vede. Žádné multi kulti, ale upevnění národního státu a kultury. Jinak Holanďany mám rád. Jsou pragmatičtí, skromní a podnikaví. Nepotrpí si na velké kecy jako velké národy. Snad se to projeví i ve volbách.

kradu ( 14. března 2017 09:00 )

po žních jdeš k turkovi

vvogh.t ( 14. března 2017 08:19 )

až erdogan vyžene ty přísavky do evropy tak tu zdechneme, měly mu tam ty schůze povolit a byl by klid

Zobrazit celou diskusi