Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Turecko zatíná svaly: Chce tvrdou odvetu pro Nizozemsko

Autor: mah, ČTK - 
12. března 2017
08:39

Nizozemsko tento týden nepustilo do země dva turecké ministry. Ti měli mluvit se svými krajany o referendu, které se chystá v jejich rodné zemi. To se Turecku nelíbí. Nejprve si tak Nizozemci vyslechli od tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že jsou stejní fašisté jako Němci, a v neděli začal odvetnými akcemi hrozit i turecký premiér.

Nizozemsko v sobotu zakázalo přistát v Rotterdamu tureckému ministrovi zahraničí Mevlütu Çavuşogluovi. Automobilem pak přijela do Rotterdamu turecká ministryně pro záležitosti rodiny Fatma Betül Sayan Kayaová, která rovněž chtěla promluvit na shromáždění místních Turků. Nizozemské úřady ji ale označily za nežádoucí osobu a eskortovaly ji do Německa, odkud přicestovala.

Obojí podráždilo vrcholné muže turecké politiky. Prezident Erdogan Nizozemce přirovnal k fašistům a pozadu nezůstal ani premiér Binali Yldirim. „Z naší strany se proti tomu velmi ostře protestovalo a dali jsme nizozemským úřadům najevo, že budou následovat co nejtvrdší odvetná opatření... Budeme na toto nepřijatelné jednání reagovat,“ prohlásil.

Oba ministři chtěli s tureckou menšinou hovořit o kontroverzním dubnovém tureckém referendu, které má rozšířit prezidentovy pravomoci; připravená ústavní novela podle svých odpůrců zajistí hlavě státu pozici neomezeného vládce. Turečtí politici se snaží získat hlasy voličů i za hranicemi, zejména v Německu, kde žijí podle některých zdrojů zhruba tři miliony Turků.

Turecký prezident si upevňuje moc od loňského pokusu o puč:

Video  Převrat v Turecku: Palba na Erdoganův palác a přívržence  - Reuters
Video se připravuje ...

honza1956 ( 12. března 2017 19:29 )

Jsem zvědavý, jak se k tomu postaví Frau Merkel.A nejen ona-vždyť jde o Evropu o nás !! Nebo budeme poslouchat toho Erdogana ??

barracuda.sro ( 12. března 2017 10:46 )

V čem je namočený Turecko ,tak to vždy stojí za H.O.V.N.O !!!!

Samo ( 12. března 2017 10:06 )

V Turecku začíná být značně horko. Podle mně dojde v Turecku a jeho okolí ke střetu mezi NATO a Tureckem. Vypadá to nepravděpodobně, protože Turecko je stále ještě členem NATO, ale nynější vláda v čele s prezidentem Erdoganem se chová nepřístojným způsobem. Útočí na syrském a iráckém území na kurdská města. Erdoganovi nestačí, že na tureckém území odebral kurdské menšině veškerá ústavní práva, on je chce ještě s ostaními Syřany vyhnat do Evropy. Z pobřeži Středozemního moře zase vedou stejnou válku Rusové a Syrská armáda. Nakonec to dopadne tak, že si Sýrii rozparcelují mezi sebe a Syřany vyženou do Evropy. Napovídá tomu i nynější vztah mezi Putinem a Erdoganem, kteří byli ještě nedávno na pokraji války a dnes jsou nejlepší kamarádi.

prycsnima ( 12. března 2017 09:51 )

 Ať si erdoganovy příznivci jedou na propagandu do turecka a ať tam s nim taky zůstanou.Kriplové.

Zobrazit celou diskusi