Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Němci stopli vystoupení tureckého ministra a Ankara zuří. Žádá lekci slušnosti

Autor: ČTK, nka - 
3. března 2017
11:00

Ostře v pátek Turecko zareagovalo na zrušení čtvrtečního vystoupení svého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga v německém městě Gaggenau. Turecký představitel tu chtěl podpořit změny ústavy své země. Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu obvinil německou vládu, že chce dosáhnout odmítnutí ústavní reformy v chystaném tureckém referendu, a pokáral ji, že „se musí naučit chovat“, chce-li udržet vztahy s Ankarou.

Vedení města Gaggenau své rozhodnutí zrušit akci odůvodnilo přílišným zájmem lidí o účast a obavou o jejich bezpečnost. Bozdag to označil za nepřijatelné a zrušil setkání s německým ministrem spravedlnosti Heikem Maasem.

„Obstrukce vůči shromážděním v Německu je známka toho, jak moc Německo a Západ používají dvojí měřítka,“ řekl podle agentury Reuters šéf turecké diplomacie Çavuşoglu. Pohrozil přitom, že Ankara, „bude-li to nutné, patřičně odpoví“, aniž upřesnil, co tím myslí.

Podle agentury AP ministr v souvislosti s blokováním mítinků tureckých představitelů s Turky žijícími v Německu obvinil německý „prohnaný stát“, že pracuje ve prospěch „ne“ v referendu o základním zákonu, aby „zabránil posílení Turecka“.

Podobně jako Gaggenau také radnice v Kolíně nad Rýnem zrušila na neděli plánované setkání tureckého ministra hospodářství Nihata Zeybekciho s Turky žijícími v Německu.

„Chcete udržet vztahy? Naučte se chovat

„S takovým nátlakem s vámi mluvit nebudeme,“ řekl Çavuşoglu. „Jestli s námi chcete udržet vztahy, musíte se naučit, jak se chovat. To je náš vzkaz Německu,“ prohlásil.

Občané Turecka - včetně těch, kteří žijí v zahraničí - budou v dubnu hlasovat o změnách ústavy, které jsou podle kritiků krokem od demokracie, protože do rukou prezidenta soustředí přílišnou moc. Mohou podle nich také vést k omezení základních lidských práv.

Ke zvýšení napětí mezi oběma zeměmi v poslední době přispělo zatčení a držení ve vazbě německo-tureckého novináře Denize Yücela, který je dopisovatelem listu Die Welt v Turecku. Jeho propuštění požaduje i kancléřka Angela Merkelová.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi