Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Neříkejte dětem o Vánocích, chtěli prý Turci po učitelích z Německa

Autor: Alexandr Božilov - 
21. prosince 2016
22:36

Elitní gymnázium Lisesi v Istanbulu, jehož fungování spolufinancuje Německo, prý nařídilo učitelům, aby studentům nepodávali žádné informace ohledně Vánoc. Berlín to označil za „zcela nepřijatelné“. Škola obvinění odmítá.

„Je obrovská škoda, že dobrá tradice mezikulturních vztahů byla v tomto předvánočním období narušena ze strany školy s dlouhou historií německo-tureckých vztahů,“ uvedlo ve svém prohlášení německé ministerstvo zahraničních věcí. Reagovalo tak na stížnosti německých učitelů z prestižního istanbulského gymnázia, kteří měli být napomínáni za to, že se při vyučování věnovali vánočním tématům.

Podle nařízení turecké správy by se od teď nemělo vyučovat o vánočních tradicích ani zpívat koledy,“ stojí podle agentury DPA v e-mailu psaném německými zaměstnanci školy, kteří jsou však podřízeni turecké správě.

Informace pořádně namíchla například poslance za Křesťanskodemokratickou unii kancléřky Merkelové Franka Josefa Junga. „Jestli Německo platí učitele na této škole, tak mají učit o všem,“ uvedl podle ruské stanice RT Jung a označil napomínání učitelů v této souvislosti za „zcela nepřijatelné“.

Kauzy se už chytla také německá média. Například deník Die Welt umístil na přední stránku karikaturu tureckého prezidenta Erdogana. Ten je vyobrazen jako legendární pohádková postava nenávidějící Vánoce – Grinch. Vše doplňuje nápis „Ukradené Vánoce“.

Der Spiegel zase přinesl anonymní svědectví dalších německých učitelů z Turecka, kteří tvrdí, že podobné praktiky zakazující vyučovat cokoliv o vánočních zvycích jsou běžné také v dalších istanbulských školách.

Vedení inkriminované střední školy však obvinění odmítá a namítá, že učitelé nedodržovali předepsané školní směrnice. Turkům se také nelíbí, že německý tisk prý nepíše celou pravdu. „V posledních týdnech jsme zaznamenali více případů, kdy němečtí učitelé navzdory učebnímu plánu vyučovali o Vánocích a křesťanské víře,“ stojí ve vyjádření turecké správy.

Istanbulská střední škola Lisesi byla založena před sto lety a zaměstnává 35 německých učitelů, které platí německá vláda. Přestože je většina předmětů na jedné z nejlépe hodnocených škol v Turecku vyučována v němčině, všichni žáci jsou turecké národnosti. Studenti nemusí platit žádné školné a po dokončení studia mohou ve svém vzdělání pokračovat na univerzitách v Německu.

zaviracispendlik ( 22. prosince 2016 07:59 )

a proč by se měli děti v Istanbulu učit o Vánocích???????, je to muslimská země. Já si taky nepřeji, aby se u nás dětem vtloukalo do hlavy o islámu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Proto na školách u nás nemá být burka, hidžáb a přestávky na modlení

1pravda1 ( 21. prosince 2016 23:22 )

Raději se budu bavit o Ježíši a Vánocích, než o muslimském pedofilovi a islámu, který dokonce nadřazuje muže ženám a svoje náboženství ostatním náboženstvím! Ať si náboženství, když už to musí být, žijí vedle sebe, ale to muslimové zvláště ti fanatičtí nedokážou.

308win ( 21. prosince 2016 22:51 )

A tohle je jako co? Do mých dětí hustí nesmysly o nějakém pedofilovi z pouště a pokud se mi to nelíbí tak jsem nějaký ffooob a tady nám říkají že Osman zakázal i zmínku!!!! Vyhnat tu prašivou verbeš z naší Evropy než bude pozdě.

Zobrazit celou diskusi