Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Chováte se jako v dobách nacismu!“ Erdogan sepsul německou vládu

Autor: jer, ČTK - 
5. března 2017
15:40

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zaútočil na německou vládu v reakci na zrušení srazu Unie Evropsko-tureckých Demokratů (UETD). „Vaše současné akce nejsou ničím odlišné od nacistické éry,“ hřímal. Nadával ale špatnému úřadu. Ke zrušení povolení došlo na lokální úrovni. Informovala agentura Reuters.

Ve čtvrtek se měl v německém městě Gaggenau uskutečnit sraz UETD, která veřejně podporuje Erdogana. Mimo jiných měl vystoupit i turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Vedení města ale kvůli obavám o bezpečnost akce pořadatelům zrušilo povolení. Podle radnice panovaly také obavy kvůli příliš vysokému počtu návštěvníků a nedostatečným kapacitám parkovišť. Krátce po rozhodnutí Gaggenau akci UETD zrušil i Kolín nad Rýnem, rovněž kvůli bezpečnosti.

Erdogan se v sobotu rozohnil nad zrušením akcí. „Lidé, kteří stojí za zrušením akcí, by měli být postaveni před soud za napomáhání terorismu,“ řekl podle Hurriyet Daily News a dodal: „Zatím, co tureckým leaderům Německo brání v komunikaci se svými komunitami, členům ilegální Strany kurdských pracujících (PKK) srazy umožňuje.“ V neděli se na shromáždění ženské organizace v Istanbulu do Německa opřel ještě ostřeji. "Německo, nemáš vůbec žádný vztah k demokracii a mělo bys vědět, že tvé současné kroky se nijak neliší od těch, co se dělaly za nacistické éry," řekl Erdogan.

Německá kancléřka Angela Merkelová na kritiku Ankary odpověděla. Spolková vláda prý s rozhodnutími nemá nic společného, o zrušení akcí rozhodlo vedení jednotlivých měst.

Podpořit ústavní změny do Německa, kde žije asi 1,5 milionu tureckých občanů, jezdí opakovaně přední turečtí činitelé, což ve spolkové republice budí nevoli mnoha politiků. Řadě z nich připadá paradoxní, aby turečtí ministři využívali svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.