Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Otevřeme hranice pro uprchlíky,“ pohrozil Erdogan i Čechům

Autor: bkr, ČTK - 
25. listopadu 2016
11:20

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil otevřením turecké hranice pro uprchlíky, kteří se chtějí dostat do Evropy. A třeba i do České republiky. Reagoval na čtvrteční návrh Evropského parlamentu zmrazit přístupová jednání EU s Ankarou.

„Když se u hraničního přechodu v (bulharské) Kapikule objevilo 50 tisíc uprchlíků, volali jste o pomoc. Začali jste se ptát sami sebe ‚Co uděláme, když Turecko otevře hranice‘. Poslouchejte mě pozorně. Půjdete-li ještě dál, ty hranice se otevřou, dobře si to zapište,“ řekl Erdogan v projevu v Istanbulu.

Evropský parlament ve čtvrtek přijal nezávazné usnesení, které doporučuje zmrazit přístupová jednání kvůli postupu Ankary proti údajným účastníkům červencového nezdařeného puče. Návrh ale také počítá s možností rozhovory EU s Tureckem obnovit.

Turecký premiér Binali Yildirim už ve čtvrtek Evropu varoval před přílivem uprchlíků a řekl, že přerušení rozhovorů poškodí Evropu více než Turecko. Na tureckém území je na 2,7 milionu syrských běženců.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş v pátek kritiku rozšířil i na OSN, když v Londýně řekl, že OSN a další mezinárodní organizace přestaly být schopné řešit světové problémy. Ujistil také, že Turecko nemění svou zahraniční politiku a že se dále bude řídit svými národními zájmy.

EU s Tureckem v březnu uzavřela dohodu, která měla zastavit příliv uprchlíků z Turecka do Řecka. Unie za to Ankaře přislíbila značnou finanční pomoc, pokrok v přístupových rozhovorech a uvolnění vízového režimu. Turecko ale Unii obviňuje, že dohodu neplní, a hrozí jejím vypovězením. EU zrušení víz podmínila mnoha požadavky, z nichž mnohé zatím Ankara nesplnila.