Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

EU nám chce zakázat písmeno Ř, děsil senátor Doubrava. Prý to byla recese

Autor: Mii, Václav Lang - 
14. března 2017
20:13

„Tak už nám berou i mateřský jazyk a my si to necháme líbit?! EU chce zrušit písmeno Ř!“ Přesně tato slova uveřejnil v únoru na svém facebookovém profil senátor a bývalý starosta obce Telnice Jaroslav Doubrava. Naletěl totiž na hoax, který se minulý rok šířil internetem. Politik ale obvinění popírá a říká, že zprávu nepsal a na internet ji vyvěsil jako recesi.

Status Jaroslava Doubravy z 25. února způsobil mezi jeho přáteli pozdvižení a zděšení. Lidé začali obviňovat Evropskou unii ze zločinů proti českému státu a z přibývajících regulací. Příspěvek nakonec sdílelo více než 90 lidí, a to i přes opakovaná upozornění, že se jedná o hoax.

O hoax se totiž skutečně jedná. Napsal jej recesistický web Pravdivé-zprávy.cz, který sdílí jen falešné a vymyšlené zprávy s účelem pobavit. Dočtete se zde takové věci, jako že soudnictví opět povolí duely na život a na smrt, nebo že fotbalová Sparta se chystá rozpustit svůj tým.

Zpráva o zrušení Ř ale díky lidem na sociálních sítích dostala svůj vlastní život a lidé ji vnímali jako pravdivou, až ji nakonec loni v létě musel web Manipulátoři.cz explicitně popsat jako falešnou.

Doubrava: Příspěvek byl recese

Politik však namítá, že omylem uvěřil hoaxu. Na dotaz Blesk.cz, zda příspěvek byla recese, odpověděl: „V podstatě ano, tak jak to bylo asi myšlený tím autorem. Ale znovu říkám: Byl u toho uvedený autor, já v žádném případě ne, já to sdílel.“ Řekl tak zároveň, že článek, jenž údajně ke statusu sdílel, nepsal on sám.

Jenže nelze ověřit, jestli vůbec nějaký článek k příspěvku sdílel, protože jej prý sám smazal. „To není můj článek, to jsem tam jenom vyvěsil jako zajímavost, prostě toho, čeho jsme schopni se dočíst. To není můj článek a je to tam i uvedený, když se na to podíváte. Já už se na to podívat nemůžu, protože jsem to stáhnul,“ vysvětloval.

Ať už Doubrava naletěl nebo ne, jisté je jen to, že jakékoli šíření hoaxů jejich dezinformační podstatu jen posiluje a je otázka, zda by veřejný činitel měl něco takového dělat.

Podivných výroků je víc

S ústeckým senátorem se navíc pojí řada dalších „kauz“. Loni v únoru se objevil na fotografiích z pražské demonstrace proti uprchlíkům. Sám senátor to tehdy obhájil tím, že se jen ocitl ve špatný čas na špatném místě a rozhodně nebyl na demonstraci jako aktivní účastník. Politik ale silné protiuprchlické cítění má, což dokazuje řada jeho dřívějších výroků.

Pozornost vzbudil Doubrava také svým příspěvkem na Facebooku o „hrozbě Ameriky pro Českou republiku“. Tehdy napsal: „Varování především mladým lidem a stále dosud zblbnutým konzumně živočišným starším a starým občanům ČR. Varování! Amerika jde Česku tvrdě po krku. Pozor na 17. listopad. Něco se chystá!“.

Podívejte se na rozhovor s odbornicí na sociální sítě Eliškou Vyhnánkovou o tom, jak by se lidé měli na Facebooku chovat:

Video Vymažte z Facebooku přátele, které neznáte. Snadno se ztrapníte, říká expertka. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 15. března 2017 07:25 )

zrejme mel senator zivy sen o vasovi s vadou reci nebo ma pocinajici stareckou demenci a aby vse zachranil, sve pochybeni vydava za vtip.

Pink ( 15. března 2017 05:04 )

EU by měla zakázat havloidy a antikomunisty.

sensadrak ( 15. března 2017 03:07 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa