Ledy se pohnuly. Po desetileté nečinnosti opět začalo být rušno kolem letenského kolotoče. Historická atrakce, která na místě stojí od 90. let 19. století, má za sebou bohatou historii a mnoho nesnadných peripetií.

Ve 30. letech minulého století se majitelem kolotoče stal otec paní Kořánové, budoucí majitelky této stavby. „Paní Kořánová, která už bohužel není mezi námi, byla dáma, jejíž rodina se o kolotoč starala a provozovala ho,“ uvedl přímo v den slavnostního předání restaurátorské firmě u letenského kolotoče ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Rýpanec do socialismu

„Dokonce ani za celou éru socialismu nebyla tato atrakce znárodněna. Pravděpodobně k tomu přispěly dva fakty. Jednak to, že stavba se nachází na pozemku hlavního města Prahy, druhým faktem byla pravděpodobně skutečnost, že soudruzi ve znárodňovacích kolonkách neměli kolonku kolotoč,“ otřel se o praktiky minulého režimu Karel Ksandr.

Před budovou kolotoče se rozezněly flašinety.
Autor: Daniel Vitouš

Na období socialistického provozu kolotoče zavzpomínal přímo u jeho stavby starosta Prahy 7 Jan Čižinský (PRAHA 7 SOBĚ). „Já jsem ročník 1978, takže nás sem maminka vodila na procházky po Letné a my jsme se vždycky se sourozenci servali jako koně, na kterém koni nebo ve kterém autě budeme sedět. Ale patřilo to k našemu dětství stejně, jako k dětství mojí maminky a předchozí generace. Jsem rád, že se blíží historický okamžik, kdy se tu opět další generace dětí bude moci při procházkách vozit,“ řekl starosta.

Kolotoč stárnul

Čas plynul dál, stárnul kolotoč a s ním i jeho majitelé. Po pádu komunismu se podařilo podniknout na konstrukci první opravný zásah, který pravděpodobně zachránil atrakci pro budoucí generace. V polovině 90. let se opravila střešní konstrukce. Kdyby k tomuto zásahu nedošlo, pravděpodobně by se podle ředitele technického muzea dnes na místě kolotoče nacházelo volné prostranství.

Podívejte se na hrající flašinety před kolotočem:

Realizovat tuto rekonstrukci nebylo vůbec jednoduché. Soukromí majitelé nechtěli o opravě ani slyšet. V divoké době 90. let, kdy probíhala privatizace a nemovitosti měnily majitele jako na běžícím páse, měli vlastníci kolotoče strach. „Snažili jsme se vysvětlit, že jim kolotoč nikdo nebere. Jen jsme ho chtěli opravit a slibovali jsme, že co se opraví, vlastníkům zůstane. Majitelé ale stále odmítali,“ zavzpomínal ředitel muzea Karel Ksandr.

Majitele se podařilo přesvědčit

Velikou zásluhu na zachování a realizaci rekonstrukce v 90. letech má někdejší produkční technického muzea Jarmila Slabá. Podařilo se jí totiž paní Kořánovou přesvědčit.

Na zahájení rekonstrukce se přišly podívat i děti.
Autor: Daniel Vitouš

„Byla to rodina, která byla sociálně slabá, paní Kořánová měla dvě schovanky, které byly mentálně postižené. Z tohoto titulu na ně v minulosti nikdy nebyl vyvíjen žádný tlak, aby rodina kolotoč prodala. Říkalo se tomu sociální licence. Majitelka se bála, že když se kolotoč kvůli rekonstrukci zavře, už ho nikdy nedostane nazpátek. Nakonec se to ale povedlo,“ řekla u kolotoče redakci Blesk.cz Jarmila Slabá.

Letenský kolotoč na začátku nového tisíciletí vozil děti jen občas, až se roku 2006, dva roky po odkoupení Národním technickým muzeem za 1,5 milionu korun, zastavil úplně. Po víc než desetiletí teď svítá na lepší zítřky, kromě rekonstrukce ale bude ještě nezbytně nutné opravit koně, jež jsou součástí vnitřního vybavení.

Přispějte na koně

Za svou 125 let dlouhou historii koně, na kterých děti v minulosti jezdily, citelně nahlodal zub času. Na jejich obnovu stále probíhá sbírka. „Právě teď je ten historický moment, kdy je potřeba přispět. Skutečně každý už ví, že přispívá přímo na opravu koní. Příští léto přispěvatelé uvidí, že jejich peníze zafungovaly a koně budou uvnitř zrestaurované. Na transparentní účet chybí ještě jeden milion,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

„Dnes předáváme stavbu společnosti Gema Art, která v minulosti restaurovala kulturní památky, například Valdštejnský palác. V srpnu letošního roku by stavba měla být opravena. Pak bude následovat oprava interiéru, která skončí v létě roku 2018, kdy se kolotoč pro vás, vaše děti a vnoučata opět roztočí,“ uzavřel téma ředitel technického muzea Karel Ksandr.

Prohlédněte si slavnostní zahájení rekonstrukce kolotoče:

Fotogalerie
14 fotografií