Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podojit, do školy, uklidit, dělat sýry a… rány bičem: Sedláka viní z týrání synů

Tvrdá fyzická práce a rány bičem: Sedlák z Českobudějovicka je obžalován z týrání dětí. (Ilustrační foto)
Tvrdá fyzická práce a rány bičem: Sedlák z Českobudějovicka je obžalován z týrání dětí. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
1. února 2017
15:02

Soukromý zemědělec stanul před soudem kvůli týrání svých dvou nezletilých synů. Měl je nutit k tvrdé fyzické práci na statku, včetně práce s těžkými stroji od útlého věku dětí. Neposlušnost trestal i ranami bičem.

Před krajským soudem v Českých Budějovicích zazněla výpověď teprve třináctiletého chlapce, který popsal podivné praktiky svého otce. Ten je obžalován z týrání svěřené osoby a zanedbání výchovy.

„Museli jsme s bratrem vstávat v šest a podojit krávy. Pak jsme chvátali do školy, když jsme nestihli autobus, jezdili jsme i v zimě na kole. Po návratu jsme doma zatopili a uklidili. Večer vyráběli sýry, spát jsme chodili v jedenáct večer. Otci jsem vařil snídaně i večeře. On sám pořád seděl u Facebooku a nadával nám. Od pěti let jsem jezdil s traktorem, měl upravené pedály, ale to mi tak nevadilo,“ vyprávěl podle serveru iDnes.cz chlapec.

Obžaloba popsala, jak oba chlapci chodili do školy neupravení a hladoví – ostatní děti se jim často smály. Na sociálku se nakonec obrátil mladší z bratrů, pracovnice ho odkázaly přímo na policii.

Ze svědků, kteří u soudu vypovídali, si nikdo týrání dětí nevšiml. Podle znalkyně z oboru psychiatrie trpí obžalovaný otec poruchou osobnosti.Vidí svět černobíle a radit si nenechá. Domnívá se, že má vždy pravdu a jeho výchovné metody jsou jediné správné.“ Otec podle ní reaguje kvůli poruše impulzivně až agresivně.

Muž se prací svých synů také chlubil na sociálních sítích – fotografiemi toho, co chlapci na statku zastanou, se velice rád chlubil. Jenže synové kvůli tomu trpěli ve škole – spolužáci se jim o to víc posmívali.

Podle znalců chlapci trpí těžkým traumatem kvůli dlouhodobému týrání. Zmocněnec chlapců po otci požaduje 1,1 milionu jako odškodné. Sám obžalovaný odmítl u soudu vypovídat, v přípravném řízení ale tvrdil, že chlapci pracovali dobrovolně. Podobného zacházení se prý dostávalo i jemu od jeho otce.

_vlk ( 1. února 2017 15:21 )

A co na to matka chlapců?

dandova ( 1. února 2017 15:18 )

Oni byli asi sami tři.

steelheart ( 1. února 2017 15:17 )

 magor! děnně pár ran bičem a internet odpojit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání