Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Okamura může být Pitomio v případě oprávněné kritiky. Poslanec prohrál soud

Tomio Okamura může být v případech oprávněné kritiky nazýván Pitomiem, vrchní soud zamítl poslancovo odvolání.
Tomio Okamura může být v případech oprávněné kritiky nazýván Pitomiem, vrchní soud zamítl poslancovo odvolání.  (Autor: Blesk / Robert Klejch, Czech News Center)
Autor: zst - 
1. února 2017
12:00

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil, že týdeník Reflex může nazývat předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru v případě oprávněné kritiky Pitomiem. Bezdůvodně komolit jeho jméno ale nesmí. Informoval o tom ve středu server Lidovky.cz. Podle odvolacího soudu se týdeník nemusí ani omlouvat za to, že použil na svém webu a obálce časopisu Okamurovu karikaturu jako klauna.

Spor poslance a někdejšího šéfa Úsvitu s vydavatelstvím Reflexu, firmou Czech News Center, se týkal článků z roku 2013, ve kterých redakce vylíčila Okamuru jako klauna se jménem Pitomio.

Městský soud v Praze po Okamurově žalobě v červenci 2015 nařídil, aby se vydavatelství za ně na webu omluvilo a zakázal Reflexu, aby Okamuru označoval jako Pitomia, „ledaže takové označení bude projevem oprávněné kritiky“. Okamura se proti rozsudku odvolal. Chtěl zveřejnit omluvu přímo v časopisu a po vydavatelství uhradit náklady soudního řízení a odškodné 300 tisíc korun.

Vrchní soud v Praze podle mluvčího Jana Fořta nyní rozsudek potvrdil v celém rozsahu a Okamurovo odvolání zamítl. Poslanec serveru řekl, že další kroky zváží poté, co dostane písemné odůvodnění rozsudku. S dovoláním se může obrátit ještě k Nejvyššímu soudu.

Reflex se Okamurovi za zkomoleninu jeho jména už jednou omluvil, a to v roce 2014 na základě rozhodnutí pražského obvodního soudu, když porušil jeho předběžné opatření a znovu použil v souvislosti s poslancem název Pitomio.

Tomio Okamura bude muset v případech oprávněné kritiky snést posměšné označení Pitomio, rozhodl soud. Tomio Okamura bude muset v případech oprávněné kritiky snést posměšné označení Pitomio, rozhodl soud. | Czech News Center

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Hunt ( 1. února 2017 22:33 )

ingmarie:Paní inženýrko,jednoznačně si s Onandírou i s Ovarem vyližte svojí obří p.r.d.e.l !

Hunt ( 1. února 2017 22:29 )

Vyližmio Onandíra je přivandrovalecké japonsko-korejsko-moravské hovado,nedopatřením usazené v Česku!

ingmarie ( 1. února 2017 15:44 )

Jednoznačný kandidát na prezidenta!!!. Má to potvrzeno i soudně. Se Zemanem si ve volbě vytře oko.Pane Okamuro , jděte do toho , takovou obří reklamu už nikdo mít nebude..!! národ si polepší.

vojjaksvejk ( 1. února 2017 13:53 )

Reflexem se nedá již ani vytřit ***ka , tak jako dřiv, takže je na 2 věci a ta druhá je a na nic řěčeno slučně

havran2 ( 1. února 2017 13:42 )

Díky revoluci 89 slušní lidé zmizeli ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa