Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Byznys s chudobou dál pokvete.“ Kritici cupují návrh na sociální bydlení

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. ledna 2017
05:02

Ministerstva práce a sociálních věcí a pro místní rozvoj udělala pokrok v domluvách, jak by měl vypadat zákon o sociálním bydlení. V nové podobě není zakotvena povinnost pro obce do nového systému „naskočit“, jejich účast bude dobrovolná. Kritikům kolem iniciativy Mít svůj domov se to nezamlouvá. Štěpán Ripka v rozhovoru pro Blesk.cz varoval, že byznys s chudobou může pokračovat. A majitelé ubytoven si budou mnout ruce dál.

„Je s podivem, že se vládnoucí koalice rozhodla pro přijetí zákona, který bude postaven pouze na dobrovolném zapojení obcí,“ uvedla v reakci na to, co se podařilo domluvit během schůzky zástupců zmíněných ministerstev s dalšími odborníky, Magdaléna Poláková z organizace Asistence. Ta je jednou z 90 organizací a institucí, které se spojily do iniciativy Mít svůj domov.

Ta přitom vyzývá vládu o schválení funkčního zákona o sociálním bydlení do konce ledna. „Možná je důvodem to, že takto se vládě podaří příslovečné: vlk se nažral a koza zůstala celá. Vláda splní svůj slib, že bude přijat zákon o sociálním bydlení, a přitom nikdo nebude muset řešit problémy lidí, kteří žijí v nedůstojných podmínkách,“ varovala Poláková.

Nutnou pomocí těmto lidem se však zaštiťují obě ministryně, které se kvůli sociálnímu bydlení dostaly dokonce do křížku. Jak šéfka ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Michaela Marksová (ČSSD), tak i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Druhá jmenovaná ve čtvrtek novinářům ve Sněmovně objasňovala, kde panují nadále neshody. Třeba v tom, pro koho má být zákon určen a komu má ve výsledku pomoci.

Marksová se také nedávno spolu s ministerským kolegou Janem Chvojkou (oba ČSSD) vydala i na happening, který iniciativa Mít svůj domov uspořádala před Úřadem vlády.

„Hodovali tu ‚zlotřilí majitelé ubytoven‘, kteří oslavovali dalších 10 let obchodu s chudobou v České republice. Tak bychom totiž dopadli, kdyby nebyl schválený zákon o sociálním bydlení, který prosazujeme. Tento zákon pomůže s bydlením například seniorům, rodinám s dětmi či matkám samoživitelkám a samoživitelům,“ slibuje si Marksová.

Oč přitom mj. jde? O evropské dotace. Právě ty mají výrazně pomoci při výstavbě sociálních bytů. „Zákon o sociálním bydlení nabídne nižší nájemné v obecních bytech těm potřebným. Tyto byty budou moci obce pořídit či postavit z evropských prostředků. Zákon bude také znamenat konec zneužívání ubytoven k obchodu s chudobou,“ dodala Marksová.

S eurodotacemi se však vážou i problémy, které nejsou v Česku neobvyklé. Kritici současné podoby návrhu se domnívají, že může dojít ke zneužívání dotací. Čímž se nevymýtí podmínky pro obchod s chudobou, o němž mluví v rozhovoru pro Blesk.cz Štěpán Ripka z Platformy pro sociální bydlení a z katedry sociální práce na Fakultě sociálních studií Ostravské univerzity.

Jak moc bují v Česku obchod s chudobou?

V posledních pěti letech se ztrojnásobil počet osob v bytové nouzi. Těch důvodů pro to je několik. Je to jednak špatná státní dávková politika, kdy nebylo možné podporovat lidi kaucí. To znamená, že když se někdo dostal do bytové nouze a nemohl si našetřit peníze, protože nemá dostatečný příjem, tak se do bytu s kaucí nedostal a musel někam jinam, třeba na ubytovnu. A pak k tomu přispěla špatná bytová politika obcí, rozprodávání bytového fondu a několik dalších faktorů.

Ubytoven se týkal i váš happening před Úřadem vlády. Co měl přesně ztvárňovat?

Tahle vláda slibovala, že něco s tím byznysem s chudobou udělá. Ale zatím s ním neudělala nic. Pokud nepřijde zákon o sociálním bydlení, tak bude trvat dalších 10 let, než se nějaká podobná, smysluplná politika podaří prosadit. Naši herci ztvárnili majitele ubytoven a byznysmeny s chudobou, kteří slaví, že mají na dalších 10 let na růžích ustláno a zajištěné příjmy od lidí v bytové nouzi, protože vláda nesplnila svůj slib ze svého programového prohlášení a zákon o sociálním bydlení neschválila.

Proč je ale právě nyní zákon o sociálním bydlení tak důležitý?

Jak jsem říkal, ztrojnásobil se nám počet osob v bytové nouzi a z ní prakticky nevede cesta zpátky do normálního života a normálního bydlení. My potřebujeme tenhle trend zvrátit. Když něco neuděláme, tak za dalších 5 let tady můžeme mít daleko víc lidí v bytové nouzi a budeme s tím mít daleko větší problémy.

Co říkáte na to, že návrh staví obce do pozice, kdy je jejich zapojení do projektu dobrovolné, a nikoli povinné?

Když se odsouhlasí zákon, kde není stanovena povinnost – ať už obcím, a nebo státu – tak je to bezzubý zákon. A takový zákon by možná ani neměl smysl. Protože zákon bez vykonavatele a bez sankcí je hloupost, tomu se každý vysměje a nikdo to nebude plnit.

Jsou z vašeho pohledu obce ochotné, méně ochotné, či neochotné pomáhat lidem v bytové nouzi?

Jak které obce a jak kterým lidem v bytové nouzi. Ale když se koukneme třeba na to, jak obce využívaly dotační programy v sociálním bydlení a kdo reálně v těch sociálních bytech bydlel nebo bydlí, tak i kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu ukázala, že v těch bytech lidé, pro které ty sociální byty jsou určeny, nakonec bydlet nemusí. Obce tam dávají lidi možná na základě známostí, možná na základě nějakého pocitu, ale ne na základě toho, že by opravdu potřebovali bydlet, že by opravdu byli v bytové nouzi.

Není však naopak dobrá zpráva snaha vládních stran najít nějaký kompromis, který by se podařilo prosadit? 

Já nepoznám, co z toho je politické divadlo. Ale když se kouknu na termíny, tak mám informaci, že další schůzka o sociálním bydlení je 25. ledna. To znamená, že teď dva týdny se nebude dít nic? Naše výzva byla, že když vláda neschválí zákon do konce ledna, tak se nám všem vysmála. Potom už není šance, že by ten zákon prošel legislativním kolečkem. Pokud vláda má splnit závazek, tak si na to teď musí sednout a domluvit to, napsat, odmakat a schválit do konce ledna.

Co říkáte na to, že se ministryně Karla Šlechtová (ANO) nemůže shodnout s ministerstvem práce sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), pro kolik lidí má být pomoc určena? Paní Šlechtová mluví o 50 tisících lidech, MPSV o 118 tisících lidech.

Lidí v bytové nouzi je 187 tisíc a tato vláda ve svém programovém prohlášení má napsáno, že přijme zákon o sociálním bydlení, který bude pomáhat lidem v bytové nouzi. Dohadovat se o tom, kolik těch lidí je nebo jaké části z nich se pomůže, podle mě není namístě. Definice a to, jak je to napsáno v programovém prohlášení, je úplně jasná.

noacojezase ( 14. ledna 2017 12:13 )

"Postavíme z peněz EU ubytovny" a za pět let je vybydlené, z obecních peněz, zbouráme a postavíme dvojnásobek nových a stále dokola, při štědrém soc.systému bude vystaráno do konce světa.

zednik ( 14. ledna 2017 10:11 )

187000 lidí je v bytové nouzi. Postavíme z peněz EU ubytovny, kde nájemné bude dál platit za obyvatele stát. Nebo ti lidé budou najednou pracovat a postupně se odstěhují někam do podnájmu ? Tomu snad jen blbec věří.. Za dalších pět bude prý v bytové nouzi další... Jaká je vlastně vize? Zaplevelíme ČR ubytovnama, budem rozdávat dál soc. dávky převyšující min. plat a uděláme si čárku, jak jsme to krásně vyřešili. A pokud by se našel odvážný trotl, který by šel opravdu pracovat, jako odměnu mu přidáme na přídavcích na děti .

kukuku ( 14. ledna 2017 06:40 )

Dokud vláda neurčí befélem, kdo kde postaví ročně kolik bytů a nepošle na to aspoň část peněz, pak to nejblbější z řad ministrů (jako vždy ta ženská část) pár měsíců před volbami pod tlakem podivných aktivistických individuí zbytečně šaškuje s přijímáním poblbaného zákona o sociálním bydlení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa