Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Chovancův úřad na pravdu může být horší než samotné dezinformace, míní prezident

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a prezident Miloš Zeman
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a prezident Miloš Zeman  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
8. ledna 2017
11:52

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ministerstva vnitra má uvádět zjevné dezinformace na pravou míru. Prezident Miloš Zeman ho ale vyhodnotil jako ideovou policii, úřad pro tisk a informace, což byla totalitní cenzura. Chyby úředníků mohou být podle něj mnohem nebezpečnější, než zmanipulované informace jako takové. Řekl to v pořadu S prezidentem v Lánech.

„Představte si, že máte 20 ministerských úředníků, kteří mají rozhodovat, co je a co není pravda. Někdo jsou dokonce lidé z parazitních neziskových organizací,“ opřela se hlava státu do Chovancova „úřadu na pravdu“.

 

 

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám vzniklo jako reakce na terorismus v Evropě a na základě výsledků auditu národní bezpečnosti. Dementovalo například falešnou zprávu o údajných migrantech, kteří se měli pokusit o znásilnění dívky. Video ale bylo z Prahy a ukazovalo útočníka Jakuba Boho, kterého soud za tento čin poslal na 2,5 roku do vězení. Vyvrátili také zprávu z Facebooku, kde kdosi tvrdil, že má informace od tajné služby o tom, že útočníci z Berlína operují z Prahy.

 

 

„Tyto příklady by odhalil každý investigativní novinář. Ti lidé nemají monopol na pravdu, mohou se mýlit a mohou dezinformovat daleko hůř, protože budou mít posvěcení ministerstva vnitra, než nějaký ubohý novinář,“ upozornil Zeman.

 

Oproti návrhu na ozbrojování, na kterém se Zeman s Chovancem shodne, tentokrát prezident ministra vnitra kritizuje. „Až ho v úterý uvidím, řeknu mu jako první větu ‚zdravím Bobliga z Edelstadtu‘,“ poznamenal v narážce na rakouského právníka, který stál za řadou čarodějnických procesů.

 

 

Před chvílí jsem ho pochválil, nedělám plošnou kritiku lidí. Dělá přesně totéž, co udělal jeden komunistický ministr vnitra, když v polovině 70. let rozkázal první správě StB, což byla správa pro boj s nepřítelem, aby vytvořila podobné oddělení. Vidím v tom touhu vytvořit si monopol na pravdu a ve svobodné společnosti nikdo nemůže mít monopol na pravdu,“ argumentoval prezident.

 

 

Ani Milan Chovanec už ale k Miloši Zemanovi není nekritický. I když ještě nedávno byl ochoten ho podpořit v případné kandidatuře do druhého volebního období na Pražském hradě. „V posledních dnech, abych se přiznal, mě velmi mrzí to viditelné sbližování Miloše Zemana s Andrejem Babišem. Pevně doufám a věřím, že prezident republiky bude nestranný a že bude hledat cestu ke straně, ze které vzešel. Pokud tomu tak nebude, nezbude nic jiného, než se zamyslet a v rámci referenda, které avizoval Bohuslav Sobotka, hledat jiného kandidáta,“ řekl ministr vnitra.

 

 

Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech:
Video  O teroru, Chartě i adopci Ovčáčka: Byli jsme S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

zdenekk- ( 20. května 2017 10:01 )

Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí,pedofilní, autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

pfoto1 ( 8. ledna 2017 12:26 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa