Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Česko jde do boje s ruskou a islámskou propagandou. Vznikne nový útvar

Autor: ČTK, Mii - 
20. října 2016
12:55

Česká republika je ohrožena dezinformacemi a hybridními hrozbami a je třeba se s nimi naučit bojovat. Shodli se na tom na čtvrteční debatě ministr vnitra Milan Chovanec a předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Podle Chovance jsou dezinformační weby, které na českém území působí, úspěšné. Poznamenal, že Česko musí proti dezinformacím bojovat aktivně a vysvětlovat zavádějící informace. Boji s nimi se má věnovat nový útvar, který na začátku roku na ministerstvu vnitra vznikne.

Debata se konala v rámci mezinárodní konference Stratcom summit. Desítky expertů se během ní budou radit, jak by mělo NATO a jeho členské státy dezinformačním operacím čelit. 

Dezinformací proti NATO se dopouští hlavně Rusko a takzvaný Islámský stát. Podle Chovance ale podobné snahy vyvíjí i další státy a problém již není jen otázkou národní bezpečnosti, prolíná se celou společností. „Musíme být aktivní, musíme být schopni ty informace vysvětlovat. Musíme být stejně masoví v nasazení,“ poznamenal ke strategii, kterou by mělo Česko zvolit.

Centrum boje proti propagandě

Od 1. ledna tak vznikne centrum, které se bude zabývat bojem proti terorismu, hybridním hrozbám i propagandě. Podle Chovance půjde o malý útvar asi 20 lidí. Za úkol bude mít řešit třeba otázku „odolnosti“ úředníků a úřadů proti dezinformacím. Státní zaměstnanci by měli být proškoleni, vydán také bude manuál. Za úkol bude mít mimo jiné připravit model, jakým způsobem by měla veřejnost získávat pravdivé informace čelící propagandě. Ty podle Chovance musí být k dispozici velmi brzy po vydání dezinformace. „V jiném horizontu než v minutách nebo hodinách to postrádá smysl,“ řekl.

Chovanec později novinářům řekl, že stát musí najít cestu, jak dostat k lidem pravdivé informace. Vznikající tým proto bude mít za úkol uvádět na pravou míru i třeba nepravdivá nebo zaváděcí vyjádření předních českých politiků, které by mohly Česko poškodit. „Budeme hledat cestu k lidem, kteří chtějí vidět a slyšet,“ řekl Chovanec. Poskytovat by měl také kvalitní podklady pro politiky, aby se mohli k důležitým otázkám vyjadřovat a nevznikalo zkreslení. Časem by podobné skupiny měly vznikat i na dalších ministerstvech, za koordinaci bude podle dohod zodpovídat úřad vlády, dodal ministr.

Pavel mluvil především o nebezpečí propagandy Ruska a takzvaného Islámského státu. Ruská propaganda se podle něj snaží šířit mezi lidi paniku a strach, k čemuž využívá širokou škálu prostředků od médií až po sociální sítě. Jejich dopad je cílen na konkrétní skupiny. Takzvaný islámský stát oproti tomu cílí především na potenciální stoupence.

marais ( 26. října 2016 12:50 )

tys spadl na hlavu, kdo teda je správný a vyvolený nám podle tebe vládnout?

žanyn ( 21. října 2016 21:58 )

Z Orlíka???

žanyn ( 21. října 2016 21:56 )

Souhlas. Tihle maj už naše občany za tupé ovce. Místo toho aby začali veřejné debatní duely, kde by mohli dokázat a vyvrátit onu propagandu, (což by na lidi působilo daleko víc), zaváděj tu "opatření" z minulýho století.....

karel2002 ( 21. října 2016 08:49 )

 Chovanec se asi zbláznil. Budou nám on a Pavel určovat, co si máme myslet? Doufal jsem, že jsme totalitní praktiky opustili před 26 lety.

Predtor ( 20. října 2016 21:20 )

ANO,ČSSD,ODS,TOP 09,KDU-ČSL,KSČM ******************************** TOHLE JSOU ZRUDY VE VLADĚ CO SEM CHTĚLI TERORISTI ONI SAMY BY MĚLI BYT OBVINĚNI S NAPOMAHANY TERORISMU A MĚLI DOSTAT ŠIBENICE ZA VLASTIZRADU DO ČR

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa