Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

NATO se chystá na válku přes internet. Vydrží oproti EU jednotné?

Autor: zst - 
2. července 2016
11:06

Špičky Severoatlantické aliance se chystají na blížícím se summitu NATO ve Varšavě uznat kyberprostor jako páté reálné místo pro válku po souši, vodě, vzduchu a vesmíru. Důvodem je především hrozba Ruska. Na setkání aliance se také ukáže jednota tohoto společenství. Z NATO ale zatím žádná země vystoupit nechce.

Kyberprostor jako reálné válčiště – i to je jeden ze způsobů, jak se bránit ruské agresi. Na summitu NATO ve Varšavě se na tom nejspíš shodnou špičky aliance. Informovaly o tom Lidové noviny.

„Dnešní společnost můžete paralyzovat z jednoho místa stiskem několika tlačítek. Od MHD až po nemocnice,“ uvědomuje si nebezpečí český ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ministr obrany na inspekci v Maďarsku. Češi tam pomáhali stavět plot proti uprchlíkům. Ministr obrany na inspekci v Maďarsku. Češi tam pomáhali stavět plot proti uprchlíkům. | Blesk - Zbyněk Pecák

Strategie proti Rusku aneb Jak ochránit Pobaltí

I ochrana internetu má být jednou ze strategií, jak se bránit Rusku. Krádeže citlivých dat nebo vyřazování serverů z provozu společně s internetovou propagandou využívá gigant na Východě velmi často.

„Ochrana před kyberútoky je ze zákona v působnosti Vojenského zpravodajství. Zpravodajci jistě vědí, čeho a jak mají dosáhnout,“ poznamenal k tomu náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář. Právě on bude společně se Stropnickým českým zástupcem na summitu.

Podívejte se, jak chrání protiraketový deštník NATO Českou republiku:

Video  Analýza: Jak protiraketový štít NATO chrání Česko?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...
Špičky vojenského uskupení ale čeká větší problém. Musí zvolit širší taktiku proti Rusku, včetně plánu pro Pobaltí, které je zemí Vladimira Putina nejvíce ohroženo.

„Dohodli jsme se na vytvoření jednotky, která bude cvičit společně s pobaltskými státy a Polskem. Dohodneme se, jaké věci budeme společně nacvičovat,“ řekl k tomu Bečvář s tím, že Česko z vlastní iniciativy poskytne ohrožené oblasti jednu rotu, tedy až 200 vojáků.

„Kaliningrad představuje obrovský arzenál. Na druhou stranu si nemyslím, i když vyloučit se nedá nic, že by Ruská federace šla do masivního ataku. Volí jiné cesty. Propaganda jede na plné obrátky a Rusové do ní investují ohromné sumy,“ dodává Stropnický.

EU se tříští, zůstane jednotné NATO?

Oproti problémům Evropské unie, která čelí vystoupení Velké Británie ze společenství, by NATO mělo zůstat jednotné. Podle Martina Stropnického je to dáno jasným a jediným úkolem aliance.

Obě entity nemůžeme tak úplně srovnávat. Severoatlantická aliance je nástrojem kolektivní obrany, kdežto EU zahrnuje obrovské spektrum ekonomických, politických, právních nebo kulturních problémů. V NATO hrají hlavní a nezastupitelnou roli Spojené státy,“ vysvětlil ministr obrany.

Video  Exkluzivně na palubě lodi, která i Česko chrání před raketovou hrozbou.  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Zda se brexit i přesto projeví na schopnosti Evropy se bránit, je otázkou. Nedokážou na ni aktuálně odpovědět ani velitelé armád. Bečvář upozorňuje na to, že Británie je jadernou velmocí se silnou armádou. „Neumím si představit, že by zcela opustila evropskou bezpečnost,“ poznamenal.

Podle Stropnického se brexit projeví už na blížícím se summitu. Bude se zřejmě volat po demonstraci jednoty aliance. Ani on ale neočekává, že by Britové vyklidili v NATO pozice. „Jsou naprosto klíčovou spojnicí mezi Evropou a USA,“ řekl šéf rezortu obrany.

Konvoj spojenecké armády USA projel Českem dvakrát v posledních několika měsících. Podívejte se na fotogalerii:

hades ( 3. července 2016 10:20 )

Tolik nenávisti a zla ? Asi máš hodně těžký život .

jitrnice007 ( 2. července 2016 23:04 )

  No to je komedie... Rusko utočí na Evropu...ruzné taktiky,videa,rakety,lodě,Američani, kdy se bude válčit??? dlouho nic nebylo KLDR je nějaký potichu IS dnes prohrají zítra vyhrají.......TVL takovou komedii kvulu Rusku že zautoči na pobaltí... TVL tomu řikám RESPEKT,místo aby to poslali na IS a vymazali je z mapy tak budou měsíc hlídat Baltské moře a to Pobaltí a budou hlídat jestli Ruská stíhačka nebude z levým křídlem nad Estonském uzemí aby mohli vystřelit Jooo Pobaltí je už nezajímá jasný že tam něco pošlou aby se podívaly na Armádu NATA co je kousek od Ruských vod.......Nepudou na Estonsko když je chraní Nato...ale nic se neděje pudou na jih Krym už mají a zbytek Ukrajiny by byla otázka týdne.....Bez problému jelikož Ukrajina není v EU ani asi v Natu nikde je nechtějí přitom Ukrajinci by se rádi připojily ale nevím proč nemůžou.....Tam je Šikanují Rusáci a Bělorusové.....sebrali jím uzemý jako *** a EU se zmohla jen na Sankce.....A první kde se unás ozval byla firma Madeta...-150 milionů...tudíž trest žadný tak proč to nezkusit ještě....

tgbg ( 2. července 2016 21:11 )

Agresor z RUSSA dokáže dokonce lidi zcela připravit o mozek. Viz. komunista Filip. Stačila krátká doba a úplně se pomátl. Stál se z něho úplný Brežněv. Ruští agresoři se stěhují stále blíže k západním hranicím. Ruští agresoři a váleční štváči jsou lační po zabíjení. A komunistická zrádcovská šlechta přihlíží a ještě jim leze do zadku. Vidím že každý komunista musí sloužit u agresora. Proto jsou komunisti kolaboranti a zrádci lidu.

Dylann_Roof ( 2. července 2016 20:02 )

Když vidím jednoho z těch eunuchů od Stropnických,tak se mi přebíjí Glock v kapse a je jedno jestli to je ten feťácký transvestita mladší, nebo ten ničemu nerozumím, doma mám dvě děvky, ale do všeho se sErU starší.

cestr ( 2. července 2016 14:29 )

Fotka dne https://www.novinky.cz/domaci/408242-zeman-jmenovani-putny-byla-chyba-uz-bych-to-neudelal.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa