Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americká základna i u nás? „V Česku má být jen česká armáda,“ odmítá Zeman

Autor: Václav Lang - 
6. června 2016
06:11

Vývoj protiraketového deštníku nad Evropou se nedávným otevřením raketové základny v Rumunsku výrazně posunul. Špičky NATO sice tvrdí, že jeho plánovaná podoba, která nepočítá s významnějším zapojením České republiky, je dostačující, někteří ale volají po tom, aby i Česko přispělo například poskytnutím svých základen. Co na to prezident Miloš Zeman?

Páteřní část protiraketového štítu má tvořit raketová základna v rumunském Deveselu, která byla otevřena v polovině května, a totožná základna v polském Redzikowu, jejíž stavba o den později začala. K dispozici už je radar v Turecku a další radary nebo antirakety ponesou lodě kolem Evropy.

Velvyslanec Spojených států v NATO Douglas Lute uvedl pro Blesk.cz, že stávající plány jsou postačující, ale „v téhle záležitosti nikdy neříkáme nikdy“. Ostatně nyní už je na jednotlivých zemích, zda si samy řeknou o to, že by chtěly do obranného systému přispět.

Prezident Miloš Zeman ale není zastáncem takového zapojení. Vyplývá to z odpovědí jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka pro Blesk.cz: „Pokud jde o vojenské základny, pan prezident zastává názor, že na území České republiky má působit výhradně Armáda ČR,“ uvedl.

Na dotaz, zda by se Česko vůbec mělo jakýmkoli způsobem do systému zapojit, odpověděl: „Armáda ČR by se měla soustředit na boj s terorismem, s tím související zahraniční mise a na pomoc při řešení migrační krize.“

Video  Záběry z kamer NATO ukazují vnitřek řídicí budovy.  - NATO/US Navy
Video se připravuje ...

K zapojení Česka do protiraketové obrany Severoatlantické aliance nedávno vyzval bývalý český velvyslanec v Rusku a Spojených státech Petr Kolář. „Poptávka a nabídka jsou dvě věci, které se vyvíjejí, a v rámci našeho spojenectví si umím představit, že Česká republika nabídne své kapacity, své možnosti, své území k tomu, aby alespoň část protiraketové obrany u nás mohla být zakotvena,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz.

V prvních plánech Spojených států figurovala Česká republika jako klíčová součást protiraketového štítu. Měl sestávat z radarové základny v Brdech a raketové základny v Polsku. Barack Obama ale po svém nástupu do funkce prezidenta tento nápad odmítl.

Jak přesně funguje protiraketová ochrana? Podívejte se:

Video  Raketová obrana 2  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

suov ( 29. ledna 2017 14:02 )

tramping: a já si říkál, že zdenekk nějak smrdí, teď se zjistilo, že kloktá Obamovi jeho průjem,,,

suov ( 29. ledna 2017 14:00 )

hanka666: Ami go home +zdenekk,,,,

suov ( 29. ledna 2017 13:57 )

P.Kolář, postav si ho na své zahradě, a hlídat ho může celá tvoje rodina, kreténe,,,

tuba24 ( 8. června 2016 11:53 )

ale ruskych okupantov by ten ozraty kolaborant neriesil. Ak by bolo treba, este ich aj pozve

hanka666 ( 6. června 2016 18:56 )

Původně jsem chtěla napsat at už jdou konečně do HAJZLU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa