Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obamův exporadce pro Blesk: Radar v Česku? Nikdy neříkáme nikdy

Autor: Václav Lang - 
17. května 2016
05:20

V rumunském Deveselu otevřeli minulý čtvrtek raketovou základnu, která je klíčovou součástí tzv. protiraketového štítu NATO. V něm měla podle dřívějších plánů sehrát stěžejní roli i Česká republika a radar v Brdech. Oživí Američané tento nápad? Na dotazy Blesk.cz odpovídal na základně Deveselu v den jejího otevření Douglas E. Lute, velvyslanec USA v NATO, který v době rozhodování o radaru v Brdech působil jako bezpečnostní poradce prezidentů Bushe a Obamy.

Česká republika podle Lutea nefiguruje ve stávajících plánech protiraketového štítu. Ten čítá radarovou základnu v Turecku, raketovou základnu v rumunském Deveselu, která byla slavnostně otevřena ve čtvrtek, a polskou raketovou základnu, jejíž stavba minulý týden začala a měla by být dokončena v roce 2018. Poté bude mít celý systém podle Lutea „dostatečné pokrytí“ prostoru NATO, proto se zatím nepočítá s dalšími základnami. „Ale v téhle záležitosti nikdy neříkáme nikdy,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz.

Douglas Lute, velvyslanec USA v NATO, debatuje s novináři v Deveselu o protiraketové obraně. Douglas Lute, velvyslanec USA v NATO, debatuje s novináři v Deveselu o protiraketové obraně. | Václav Lang, Blesk.cz

Počítá se v rámci protiraketové obrany (BMD) s výstavbou dalších zařízení?

Právě teď plány nezahrnují žádné další lokality. Po zapojení základny v Polsku v následujících dvou letech – předpokládáme, že to potrvá kolem dvou let - budeme mít celkem dostačující pokrytí prostoru NATO.

A co bude následovat po otevření základny v Polsku?

Tak, jak nyní BMD (Ballistic missile defence, protiraketová obrana, pozn. red.) vypadá, je ucelený obrázek. Co víme, je, že se další spojenci vyjádřili, že chtějí přispět do tohoto systému, a když se budou tyto radary zapojovat, budeme muset přepracovat geometrii projektu a zjistit, kde bude jejich umístění nejlepší. Každý radar, který se přidá k tomuto ‚systému systémů‘ zefektivňuje naše střelecké systémy, protože díky tomu dříve zjistíme dráhu střely a přesněji ji zaměříme, takže máme čas a lokalizaci, což znamená, že interceptory (antirakety) mají vyšší pravděpodobnost úspěchu. Takže každý další radar vylepšuje náš zásah proti střelám.

Podívejte, se, jak to vypadá uvnitř raketové základny Deveselu:

Video Blesk navštívil novou raketovou základnu USA, která rozzuřila Putina. - Vašek Lang
Video se připravuje ...

Před několika lety byly plány postavit radar i v České republice. Existuje nějaká možnost, že by se tento plán obnovil?

V současné době se to nechystá, a to kvůli stávajícím plánům – tedy dnešnímu otevření Deveselu a otevření základny v Polsku za dva roky. Díky nim bude tento ‚systém systémů‘ dostatečný. Ale v téhle záležitosti nikdy neříkáme nikdy.

Působil jste v Bílém domě jako poradce prezidenta Bushe i prezidenta Obamy, kdy se rozhodovalo o stavbě radaru v České republice. Můžete mi říct víc o konečném rozhodnutí radar nestavět?

V době, kdy jsem působil v Bílém domě, jsem pracoval zejména na Iráku, Afghánistánu a Pákistánu a neměli jsme žádný protiraketový systém. Takže nejsem příliš obeznámen s touto záležitostí kromě toho, že si myslím, že politiky se zkrátka nesešly. To je důvod, proč jsme se rozhodli tehdejší plán revidovat a dnešní otevírací ceremoniál je v rámci tohoto plánu velký krok.

Blesk.cz byl u otevření raketové základny Deveselu:

suov ( 29. ledna 2017 13:52 )

Jen přijeď ty moulo, my tě posadíme na nejvyšší strom a budeš dělat radar,,,

gabreta ( 17. května 2016 15:37 )

Hitler byl proti nim troškař!! Nikdo svět nevykrádá tak, jako oni!!

tvujosudzmrde ( 17. května 2016 12:21 )

Šmejdi Americký! Zlo na tomto světě!

bittvera ( 17. května 2016 09:42 )

***

587587 ( 17. května 2016 06:28 )

Nechť jde Obamův exporadce do ***e i s radarem!

Zobrazit celou diskusi