Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Studie: Zemana využívají ruská média k propagandě. Z Česka je „fanoušek Kremlu“

Autor: tmp - 
28. srpna 2016
05:00

Politické postoje prezidenta Miloše Zemana jsou jednoznačně využívány ruskou propagandou pro podporu expanzivní a agresivní zahraniční politiky Kremlu. Vyplývá to ze studie společnosti Semantic Visions. Ta zjistila, že v ruských médiích je jméno českého prezidenta skloňováno nepoměrně více, než například postoje premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Přitom právě ten má obhajovat pozici české vlády. To ale média údajně zamlčují.

Studie analyzovala výstupy ruských online médií za poslední dva a půl roku. Pracovala s celkem 68 miliony zpráv z 24 tisíc zdrojů. Pro porovnání a zasazení do evropského kontextu společnost navíc vyhodnotila dalších 373 milionů anglických článků z 24 tisíc zdrojů.

Studie zjistila, že názory prezidenta Zemana mají daleko vyšší důležitost pro ruská média než pro ta z jiných států. Navíc jsou jeho názory líčeny jako pozice celé České republiky. Přitom názor republiky má reprezentovat jako vrcholný orgán exekutivy předseda vlády. Toho ale podle studie média vynechávají anebo o něm píší jen velmi málo.

Ruská média dávají přednost ve zveřejňování názorů Miloše Zemana. Ruská média dávají přednost ve zveřejňování názorů Miloše Zemana. | repro studie Semantic Visions
To ukazuje například graf srovnání vzájemné váhy německých a českých představitelů. „Na straně německého tandemu (prezident Gauck – kancléřka Merkelová) jednoznačně vidíme výrazně vyšší váhu šéfa exekutivy, odpovídající pozicím v ústavním systému,“ uvádí studie. U českých představitelů (prezident Zeman – premiér Sobotka) graf ale ukazuje váhu zcela opačnou. „Přitom v Česku je role šéfa exekutivy a hlavy státu obdobná jako v Německu,“ píší autoři studie.

Globální média informují daleko více o Bohuslavu Sobotkovi. Globální média informují daleko více o Bohuslavu Sobotkovi. | repro studie Semantic Visions
To, že nejde o náhodu, doplňují autoři ještě srovnáním s anglickými a globálními médii. Zatímco u německých představitelů platí více méně to samé, co ukazuje analýza ruských médií, u českých to je zcela naopak. „Bohuslav Sobotka v anglickém obsahu převyšuje Miloše Zemana,“ uvádí studie.

„Zcela rozličná prezentace českého prezidenta a premiéra na straně jedné a německého prezidenta a kancléřky na straně druhé v globálních anglických a ruských médiích prokazuje, nakolik je Miloš Zeman pro ruskou propagandu důležitý,“ konstatují autoři s tím, že důvodem jsou právě prezidentovy proruské názory, které „jdou na ruku“ ruské propagandě.

Výsledky studie v pátek prezentoval think-tank Evropské hodnoty. Ten dlouhodobě kritizuje prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj organizace tohoto typu jsou ve skutečnosti výkonnými agenty Kremlu, kteří nahánějí Moskvě cenné body. „Jejich působení totiž mimořádně poškozuje jak EU, tak NATO. Do této roviny řadím i zmíněnou analýzu,“ uvedl mluvčí.

vhs22 ( 28. srpna 2016 19:34 )

Tak mu napiš ne? Nečte bulvární diskuze, doufejme že tak pošetilý nebude

vhs22 ( 28. srpna 2016 19:31 )

Já mu přeji ukončení a užívání člunu. Má věk.

vhs22 ( 28. srpna 2016 17:55 )

strychnin ( 28. srpna 2016 14:48 )

Tím nám oznamují že prezident je loutkou Kremlu. To je překvapení .

skane ( 28. srpna 2016 12:14 )

CR je na kmety - starsi neni k nalezeni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa