Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš to slízl za „bonzácký“ web k EET. Kalousek: Shnilá třešeň na dortu

Autor: simao, mim - 
5. ledna 2017
17:30

Web, kam lidé mohli oznamovat nevydané účtenky z EET, finanční správa už vypnula. Rušno je však kolem něj dál. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že o něm vůbec nevěděl a problém webu dle něj byl, že byl anonymní. Miroslav Kalousek (TOP 09) oponuje – zasvěcení podle něj vědí o tom, že byl web zřízen na přímý pokyn ministra financí. To Babiše rozpálilo, podle něj je Kalousek „sprostý lhář“.

„Já o tom ani nevěděl. Udělali web, který měl zásadní chybu, že byl anonymní. My nechceme vybízet lidi, aby anonymně udávali,“ tvrdil Andrej Babiš pro Aktuálně.cz o webu, který získal kvůli své povaze přízviska jako „udavačský“ nebo „bonzácký“.

Babišovo vyjádření povzbudilo jeho kritiky, kteří nepolevují ve svých výtkách ani směrem k samotné elektronické evidenci tržeb (EET). Ministrovi financí jeho slova o tom, že o webu nevěděl, nevěří.

Finanční správa stránky už vypnula. „Ten anonymní, udávací web, to byla taková odporná shnilá třešeň na dortu toho drahého a zbytečného systému. Je samozřejmě dobře, že je vypnutý,“ řekl Blesk.cz Babišův předchůdce v úřadu Miroslav Kalousek (TOP 09). 

„Legrační na tom je, že pan ministr tvrdí, že o tom nevěděl, když my zasvěcení dobře víme, že vznikl na jeho přímý příkaz. Byť finanční správa cítila jisté rozpaky, že by ten web měla zřídit, tak pan ministr si ho přál. Teď říká, že o tom nevěděl, to je těžký,“ dodal Kalousek.

Babiš: Kalousek je sprostý lhář

Podle Andreje Babiše je však Kalousek „sprostý lhář a demagog“. „Kalousek je notorický lhář. Ministerstvo financí to vůbec neřešilo, je to z dílny Finanční správy, takže platí to, co já jsem řekl: Že jsem se dozvěděl z Twitteru, tam byla debata, že máme nějaký udavačský web atd. To začalo před Vánoci,“ brání se nyní Babiš. 

„Samozřejmě ten web je špatný, protože je anonymní, my jsme nechtěli tady motivovat lidi, aby nějak anonymně udávali. Proto jsem ho nechal zrušit. Už tam není,“ řekl dále Babiš pro Blesk.cz. „Lidé posílali různá oznámení e-mailem, pohledy, dopisy atd. a usilovný úředník jim chtěl vyjít vstříc, tak jim na to udělal formulář, anonymní. A to je špatně,“ říká Babiš.

„Já mám 25 tisíc zaměstnanců a nemůžu sledovat každý web, co tady máme. EET není přece o webu, EET je o narovnání podnikatelských podmínek. Když média řeší jenom web, tak jsem se rozhodl, že ho zruším. Pro mě to skončilo, tečka. No a Kalousek lže, to je všechno,“ dodal vicepremiér.

Kalousek: Udávání jako český národní sport

Twitter čerstvě baví hláška z falešného profilu Karla Schwarzenberga: „Kolega Kalousek přišel s nápadem založit web, kde budou mít lidé možnost nahlásit udavače.“

Co na to pravý Kalousek? Rozesmál se. „Tohle je politická satira a mě se politická satira líbí,“ uvedl, ale jedním dechem dodal: „Ale já bych radši, kdyby nikdo neudával nikoho, byť je to český národní sport.“

Že Babiš nevěděl o tom, že web vzniká, tvrdil předtím i pro Novinky.cz. Finanční správa do té doby evidovala již 2100 oznámení o nevydání účtenky.

Babiš přitom EET dál hájí, kudy chodí. Evidenci zmínil i v momentě, kdy si pochvaloval státní rozpočet za rok 2016. „Státnímu rozpočtu to nepřinese nic, v každé vlně zavádění to přinese stovky až tisíce rušení živností. Teď se zavřely stovky hospod, pak se budou zavírat stovky živností typu kadeřníků, drobných opraven,“ tvrdí nicméně Kalousek. 

„Utlumí to ekonomickou aktivitu, zejména na venkově. Pro spotřebitele budou méně dostupní někteří drobní poskytovatelé zboží a služeb, budou muset jít za těmi velkými a kvůli tomu se to dělá. Zkušenosti z Chorvatska ukazují, že rozpočtu to nepřinese vůbec nic. Konec konců to i chorvatský ministr říkal, že to není nástroj na to, aby se vybralo více peněz, ale že je to nástroj na to, abychom o těch podnikatelích všechno věděli,“ dodal Kalousek v reakci pro Blesk.cz.

Kalousek s Babišem jsou na kordy dlouhodobě. Když se 1. prosince rozjela EET naplno, Babiš si rýpl do svého předchůdce na ministerstvu financí: „Pan Kalousek je ve státní správě 26 let a je potřeba se ho zeptat, když kritizuje, proč to neudělal, byl tady přece pokus o registrační pokladny v roce 2007, pan Kalousek pro to hlasoval, ale tehdy ten stát chtěl koupit pokladnu bez ohledu na to, co si podnikatelé mysleli. Stejnou pokladnu někde za 20 tisíc korun. Krát 600 tisíc uživatelů, to máte 12 miliard, tak to byl skvělý kšeft pro něj. Tam zase očekával nějakou hezkou provizi do kapsy.“

Babiš si během spuštění EET rýpl v pražské kavárně do Kalouska. Podívejte se na video

Valenta: Babišova habaďůra

I podle dalšího Babišova kritika, senátora Iva Valenty, však nemluví ministr tak úplně pravdu. Vědět podle něj o webu musel.

„Habaďůra kolem bonzáctví – ministr financí Andrej Babiš si dělá z lidí opravdu velkou legraci!“ rozlítil se Valenta na Facebooku. „Copak nám chce opravdu namluvit, že o tomto webu nevěděl? Copak byl pan ministr až doposud slepý a hluchý a neslyšel všechny protestní argumenty? Copak právě bonzácký web neměl být tím hlavním bičem na neposlušné živnostníky? Tak na to mu snad nikdo neskočí,“ šije Valenta do Babiše.  

Udženija: Ať Babiš odstoupí

A přisadila si i první místopředsedkyně ODS a častá kritička EET Alexandra Udženija, která volá po zrušení celého systému. „Já jsem toto udávání velmi kritizovala od samého počátku, už od toho záměru, že tento web má existovat. To, že pan ministr říká, že o tom nevěděl, že by to mělo existovat, tak opravdu lže, lže nám všem a opravdu dělá z lidí blbce,“ osočila šéfa ANO v reakci pro Blesk.cz.

Babišovu argumentaci, že za celou věc mohl aktivní úředník Finanční správy, odmítá i ona. „To je naprostá blbost. Protože jestli oni tento web zřídili, tak to bylo v tom záměru kompletně o EET. To znamená, že pan ministr si vůbec nečte dokumenty, které předkládá vládě, vůbec nekomunikuje se svými podřízenými, to znamená Finanční správou, a neví, co dělají. Tak na tom místě nemá co dělat ani on, ať odstoupí,“ dodala Udženija.

kkkastr ( 6. ledna 2017 21:18 )

Ja ne ale ty ano stejně jako změna nicku jsi trapny parazit, nefachčenko pá příživo jsem rád že tě živím můj čistý plat 27000

kkkastr ( 6. ledna 2017 20:46 )

Ty určitě ne bo bereš sociálku

kkkastr ( 6. ledna 2017 16:54 )

Ale já pracuji na tebe převlečená nicko a na tebe a platím ti třeba to zdravotnictví, pá nulo příživnická

kkkastr ( 6. ledna 2017 16:38 )

Rozpočet je v plusu to asi tak špatnej nebude viď, ale to veksláci a prostituti z hlaváku nepochopěj.

kkkastr ( 6. ledna 2017 16:34 )

Nepracovat chtěl jsem napsat, ale to ty jako typickej bolševickej zloděj asi víš, byl jsi vekslák nebo na Hlaváku prostitut?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa