Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bezpečné koupání na Slapech a Orlíku už do 14 dnů. Víme, kam nesmí skútry

Autor: ula, ČTK - 
23. července 2016
17:36

Poté, co osmnáctiletou Simonu zabil na Orlíku vodní skútr, začala veřejnost volat po větších bezpečnostních opatřeních. Ministerstvo dopravy spolu se Státní plavební správou zareagovalo rychle a vymezilo na Slapech a Orlíku 16 vodních ploch, které budou určeny pouze pro plavce. Vymezení bójemi má na starosti Povodí Vltavy, které by mělo určené plochy vymezit už do 14 dnů.

Plochy pro plavce vybírala plavební správa mimo jiné v součinnosti s obcemi v okolí obou nádrží. Obecně jde o pláže, které jsou nejčastěji využívány ke koupání. Jaké to jsou?

VD Slapy: Rabyně, Ždáň, Měřín, Stará Živohošť, Nová Živohošť, Smilovice, Častoboř, Županovice.

VD Orlík: Bor, Trhovky, Podskalí, Radava, Velký Vír 2x, Jetěnice, Podolsko.

Vymezení ploch bójemi má na starosti Povodí Vltavy a jak uvedla Klára Němcová, ředitelka Státní plavební správy, plochy by měly být vymezené už do 14 dnů na Slapech i Orlíku.

Podívejte se, kde se budete moci bezpečně koupat.

Zóny pro plavce na Orlíku Zóny pro plavce na Orlíku | Jarmila Hluchá

 

Zóny pro plavce na Orlíku Zóny pro plavce na Orlíku | Jarmila Hluchá

 

„Vymezená plocha neznamená, že by plavec nemohl plavat jinde, znamená jen, že do ní nesmí vplout plavidlo a plavec je tak v ní v bezpečí,“ řekla Němcová. Rozšíření 50metrového ochranného pásma od hranic plochy pro plavce pak v mnohých případech zabere celou vodní plochu. Povinnost snížit rychlost na maximálně deset kilometrů v hodině, nebo plout ve výtlačném režimu, kdy se loď nezvedá nad hladinu, ale pluje s ponořenou přídí, tak lodní provoz podle Němcové významně zpomalí a zvýší bezpečnost v místech, kde jsou lidé tradičně zvyklí trávit čas u vody.

Pro uživatele vodních skútrů by měla v nejbližší době vzniknout vymezená plocha, která se bude nacházet na Orlíku u pravého břehu mezi obcemi Podskalí a Radava.

Ministerstvo dopravy v čele s Danem Ťokem tak rychle reagovalo na výzvu premiéra Bohuslava Sobotky v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére:

Video Když vodní skútr zabíjí: Sobotka tlačí na ministra dopravy Ťoka, chce vysvětlení. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi