Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za prázdniny s minimem „smrťáků“ mohou mírné teploty. Vedra řidiče uspávají

Autor: bud - 
22. července 2016
05:50

První dva prázdninové týdny se na silnicích umíralo méně než v předchozích letech. Oproti loňskému roku zemřelo na začátku léta o pět lidí méně a výrazně nižší byl také počet nehod. Podle policie stojí za příznivými čísly hlavně mírnější počasí, které řidiče neuspává tolik jako vedra. 

Toto léto je na silnicích bezpečněji. S výjimkou roku 2013 jde za posledních pět let o nejpříznivější bilanci začátku letních prázdnin. Během prvních dvou týdnů, kdy lidé často odjíždějí na dovolenou, zemřelo na českých silnicích 33 lidí, což je o pět méně než loni. Policie zaznamenala celkem 4052 nehod, tedy o 365 méně. Od začátku roku zemřelo už 230 lidí.

„Nehodovost o letních prázdninách ovlivňuje především intenzita silničního provozu a klimatické podmínky,“ řekl Blesk.cz Jozef Bocán z policejního prezidia. Podle něj je letos méně teplo a slunce, což se zřejmě pozitivně projevilo právě nižším počtem nehod. „Slunné dny s vysokými teplotami jsou rizikové s ohledem na únavu, oslnění sluncem a udržení pozornosti řidičů,“ vysvětlil Bocán.

Pozitivní zprávou je rovněž to, že o prázdninách zatím neskončila tragicky žádná srážka auta s chodcem nebo cyklistou. Zároveň však přišlo od začátku července o život sedm motocyklistů, vyplývá to ze statistik organizace Besip. Jedna z tragických nehod se stala o víkendu, kdy kamion na Táborsku smetl ženu na motorce.

Začátek prázdnin byl nejtragičtější v roce 2012, kdy zemřelo 42 lidí. Naopak rok 2013 přinesl pouze 26 tragických nehod. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi