Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Statistiku smrti na silnicích vede Plzeňsko. V Praze se spíš odírají plechy

Autor: sou - 
13. května 2016
05:30

Bezmála 30 tisíc nehod během prvních čtyř měsíců letoška už vyšetřovala policie. Zemřelo při nich 147 lidí a dalších 630 jich skončilo těžce zraněných. A od více než 1500 nehod viníci ujeli. Vůbec nejrizikovějším je kvůli závažnosti nehod Plzeňský kraj. Naopak Praha a Karlovarský kraj vychází ze statistik nejlépe. 

V Praze je mnoho takzvaných šťouchanců na plechy, ke kterým řidiči volají policii jen kvůli rychlejšímu vyřízení škody v pojišťovně. „Když se pak dělí počet obětí dopravních nehod tímto velkým množstvím dopravních nehod, vychází průměrná závažnost nižší. Dále v tom určitě sehrává určitou roli i to, že se v Praze jako ve velkém městě nejezdí moc rychle. V Karlovarském kraji mají dlouhodobě příznivé statistiky,“ uvedl pro Blesk.cz dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský. 

Jako vůbec nejnebezpečnější kraj, co se týče závažnosti dopravních nehod, vychází Plzeňský. Na tisíc nehod tu připadá 14,1 oběti. „Tento kraj je poměrně složitý a je tu dost silnic nižší třídy, na kterých je větší riziko střetu s pevnou překážkou, jako je strom. Navíc od Plzně na jihozápad je rozsáhlá oblast, kde se dá jezdit poměrně rychle a ty nehody pak bývají nejnebezpečnější,“ upřesnil Budský.

Nejriskantnější jsou silnice v Plzeňském kraji. V Praze se spíš odírají plechy. Nejriskantnější jsou silnice v Plzeňském kraji. V Praze se spíš odírají plechy. | Blesk.cz

Narostl počet usmrcených chodců a důchodců

V absolutních číslech při dopravních nehodách zemřelo od ledna do dubna nejvíce lidí ve Středočeském kraji (22). O jednoho méně pak hlásí Moravskoslezský kraj (21), který následují Jihočeský a Plzeňský (shodně po 14 obětech). Naopak nejméně usmrcených bylo v Karlovarském (1), Libereckém (5) a Zlínském (6) kraji.

Přestože je v České republice obecně méně mrtvých i těžce zraněných, výrazně se zvýšil počet obětí dopravních nehod z řad chodců a seniorů. U chodců se přitom jedná o navýšení o padesát procent.

„Vždycky, když je mírná zima, tak se sice méně bourá, ale více se umírá, protože se jezdí větší rychlostí a je na silnici více takzvaných zranitelných účastníků silničního provozu, což bývají chodci, cyklisté a motocyklisté,“ upřesnil Budský. 

Narostl i počet viníků, kteří od nehody ujeli

Oproti stejnému období v minulém roce narostl i počet nehod, od kterých ujeli viníci – o 300 na celkových 5 159. Zemřeli při nich čtyři lidé. Celkem v 1295 případech řidiči bourali pod vlivem alkoholu či drog. Tyto nehody mají na svědomí 11 životů. „Závažnost nehod s asistencí alkoholu je trvale vysoká. Za první třetinu roku u nich byla pravděpodobnost vzniku smrtelného zranění 1,75 vyšší než u nehod obecně,“ upozorňuje Budský. 

O 528 na celkových 3149 narostl i počet nehod, jejichž viníky byla zvěř či zvířata. Jejich podíl na nehodách vyšetřovaných policií je tak zhruba desetiprocentní. 

Vážné nehody byly na českých silnicích také v květnu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi