Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Proč dostaly skútry volnost?“ ptá se Sobotka Ťoka kvůli smrti dívky na Orlíku

Autor: val - 
21. července 2016
11:43

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce po ministrovi dopravy Danu Ťokovi (za ANO), aby mu vysvětlil, proč loni rozvolnil pravidla pro provoz vodních skútrů a dalších plavidel na vodních plochách. Reaguje tak na nedávnou tragédii na Orlíku, kdy osmnáctiletá dívka zemřela poté, co skútr narazil do její loďky.

„Zjistil jsem, že pan Ťok loni na jaře vydal ministerskou vyhlášku, v které výrazně liberalizoval pravidla pro provoz mimo jiné vodních skútrů,“ uvedl Sobotka ve čtvrtek v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

Podívejte se, co řekl Sobotka o vodních skútrech a o čem chce mluvit s ministrem Ťokem:

Video  Sobotka o skútrech a Ťokovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vyhláška ministerstva dopravy loni v dubnu zásadně změnila pravidla pro rekreační plavbu, když po 40 letech padl zákaz plout na vodních plochách s malými plavidly se spalovacím motorem. Právě na Orlíku byly v této souvislosti zrušeny všechny zákazy včetně omezení rychlosti pro vodní skútry.

Sobotka proto v pátek Ťoka dopisem vyzval, aby mu vysvětlil, „jestli ta otázka není příliš liberální, jestli se ministerstvo dopravy nepodvolilo nějakým tlakům těch, kteří chtějí jezdit rychle na skútrech“. Bude chtít také vědět, proč vůbec vyhlášku vydal. Podle Sobotky je při vodních sportech důležitá ohleduplnost.

Ministr Ťok už dříve pro Blesk.cz odmítl prostřednictvím svého mluvčího nést odpovědnost za smrt dívky na Orlíku. „Rozhodně to neznamená, že pan ministr má odpovědnost za tragickou nehodu, která se stala na Orlíku. Lidsky ho strašně mrzí, že kvůli takové zbytečné chybě zemřela mladá dívka. Tuto nehodu ale někdo způsobil, policie vyšetřuje, jak k ní došlo a je možné, že muž řídící skútr porušil některá pravidla,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí rezortu Tomáš Neřold.

Na celý záznam se podívejte zde:

Video  Ptám se, pane premiére 4: Jak nás chce vláda chránit před teroristy?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 21. července 2016 12:30 )

Bohúš zase dělá předvolební divadlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa