Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka: Znepokojují mě masové čistky v Turecku

Autor: val - 
21. července 2016
07:42

Premiér Bohuslav Sobotka kritizuje masové čistky, které probíhají v Turecku po nezdařeném vojenském převratu. V pořadu Blesku Ptám se, pane premiére uvedl, že se musí vina prokazovat individuálně, nikoli plošně.

Turecko hraje podle premiéra klíčovou roli v mezinárodní politice, neboť leží na hranici válečné zóny. „Evropa, Západ, NATO potřebuje Turecko, potřebuje ho jako stabilní zemi, která je schopna pomáhat při řešení válečných konfliktů,“ uvedl. 

Zároveň vyjádřil znepokojení z toho, co se po nepovedeném puči v Turecku odehrává, tedy hromadných vyhazovů mezi učiteli, policisty nebo soudci. Podle premiéra se ale musí vina prokazovat individuálně, nikoli „kolektivně šmahem odsoudit“ ty, kteří údajně puč podporovali.

„Evropská unie a svět určitě musí otevřeně říkat turecké vládě, co se nám nelíbí z hlediska jejich postupu,“ uvedl s tím, že výjimečný stav by měl platit co nejkratší dobu.

Co se týče jaderných zbraní, které jsou umístěné právě v Turecku, zatím neuvažuje o tom, že by se měly stěhovat, přestože zájmem ČR má být jejich bezpečné uložení. Turecká vojenská základna Incirlik je využívána jako největší úložiště jaderných zbraní NATO. V Incirliku je až 50 vodíkových bomb B-61, tedy přes 25 procent všech jaderných zbraní NATO, a během puče základnu jednu dobu ovládali rebelové. 

Část turecké armády se v pátek večer pokusila o vojenský puč. Prezident Erdogan pokus o převrat ustál. V reakci na to začal v následujících dnech provádět masivní čistky – ze svých pozic odešly tisíce vojáků, policistů, učitelů i soudců. Hovoří se o tom, že bude v zemi zaveden trest smrti. Někteří spekulují, že puč posloužil prezidentovi jako dobrá záminka k upevnění pozice. 

Video  Sobotkův komentář k Turecku  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na celý záznam se podívejte zde:

Video  Ptám se pane premiére - celý záznam 072016  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

 ČTĚTE DÁLE: Vše o situaci v Turecku

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa