Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Erdogan vyhlásil výjimečný stav: Neopouštíme demokracii, zatýkání bude pokračovat

Autor: sou, ČTK - 
20. července 2016
21:37

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce otázku vydání duchovního Fetullaha Gülena z USA do Turecka oddělit od dalších vztahů se Spojenými státy. Erdogan to řekl ve středu večer v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra. Do pátečního pokusu o převrat v Turecku, za jehož strůjce považuje Erdogan právě Gülena, byly podle prezidenta zapojeny i jiné země. Erdogan ale odmítl nějakou konkrétně jmenovat. Odmítl také tvrzení, že je autoritářský a že se stal v minulosti hrozbou pro demokracii. Po zasedání vlády a bezpečnostní rady státu navíc v zemi vyhlásil tříměsíční výjimečný stav.

„Zůstaneme systémem parlamentní demokracie, nikdy tento systém neopustíme,“ prohlásil Erdogan. Jeho vláda bývá v posledních dnech obviňována, že neúspěšný pokus o puč využila k upevnění moci a k dalšímu pronásledování svých kritiků. Podle některých teorií dokonce převrat zinscenovala, aby mohla proti svým odpůrcům tvrdě zakročit. 

Erdogan v rozhovoru také uvedl, že bude pokračovat zatýkání a boj proti Gülenově hnutí, které označuje za teroristickou organizaci. Pětasedmdesátiletý Gülen, který žije od roku 1999 v americké Pensylvánii a v Turecku má miliony příznivců, odmítá, že by stál za pokusem o převrat. 

USA odmítají Gülena vydat, dokud Ankara nepředloží důkazy o jeho vině. Erdogan dnes řekl, že bude velká chyba, když Američané duchovního nevydají. 

Vztahy s Washingtonem ale musí podle Erdogana zůstat pozitivní. „Vztahy mezi našimi zeměmi jsou založeny na zájmech, nikoli na pocitech. Jsme strategickými partnery,“ uvedl turecký prezident. Podle něj nesmí roztržka kvůli Gülenovi ovlivnit vztah ohledně turecké letecké základny Inçirlik. Z ní startují letadla mezinárodní koalice, vedené USA, do boje proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii a v Iráku.

Erdogan vyhlásil v Turecku tříměsíční výjimečný stav

Po zasedání vlády a bezpečnostní rady státu, která jednala o situaci v zemi po pátečním zmařeném pokusu o puč, navíc vyhlásil v zemi tříměsíční výjimečný stav. Podle agentury DPA může nyní Erdogan vládnout pomocí dekretů. V době výjimečného stavu může být omezeno či pozastaveno například právo shromažďovací či svoboda slova.

Vyhlášení výjimečného stavu umožňuje turecká ústava v době, kdy je vážně narušen veřejný pořádek v zemi nebo kdy násilné činy ohrožují svobodu a demokracii. Rozhodnutí prezidenta nyní musí být zveřejněno v úředním věstníku a předloženo parlamentu. Ten může výjimečný stav zrušit či změnit délku jeho trvání.

Během výjimečného stavu mohou být například vyhlášeny zákazy vycházení či shromažďování nebo mohou být kontrolována média. Výjimečný stav byl v poslední době vyhlašován na jihovýchodě Turecka, kde armáda bojuje s kurdskými separatisty.

VŠE O STÁTNÍM PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

hejhej ( 21. července 2016 17:15 )

V Turecku demokracie ???? To by tam nesměli být muslimové, kteří neuznávají jiné náboženství než násilnickou muslimskou ideologii. Tam nikdy demokracie nebyla a nebude. Erdogan je diktátor a to s demakracii nic společného.

tgbg ( 21. července 2016 09:25 )

Erdoganovi evidentně radí Putin. Také Putin takto postupoval proti demokratické opozici, aby nakonec nastolil fašistický režim.

cestr ( 21. července 2016 00:04 )

Výjimečný Blesku!!! s vy-jímkou naprosto nic.

cestr ( 20. července 2016 23:53 )

Bojí se že by zůstal naprosto sám jako Ceaușescu, ten si taky babiznu držel.

Samo ( 20. července 2016 23:46 )

Se divím proč nenechal zatknout i svou manželku. Na jednu stranu tvrdila ,že žije skromně ale ve skutečnosti,si užívá blahobytu a bohatství plnými doušky.

Zobrazit celou diskusi