Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nález ženy v rybníce zatížené kamenem: Vraždu objasnila endoprotéza, vzpomíná policejní rada Kapek

Autor: Jana Havlicová - 
21. července 2016
08:45

Zločin nezná hranic. Někdy, má-li být pachatel potrestán, musí detektivové různých zemí spojit své síly. Kvality kriminalistů, kterým velel Milan Kapek, ocenili Francouzi i Angličané.

Mrtvá pod hladinou

Psal se 5. listopad 2002. Táhlo na devátou hodinu ranní. Na linku 158 volal občan, který právě projížděl kolem Svatopolského rybníka na Příbramsku, že pod hladinou uviděl mrtvolu. Policisté našli nahé tělo asi padesátileté neznámé ženy, obtočené provazem, k němuž byl uvázán sedmikilový kámen.

„Že jde o vraždu, bylo na první pohled jasné. Zjistit totožnost mrtvé ženy byla základní podmínka k odhalení motivu vraždy. Způsob, jakým byla provedena, připomínal sérii vražd prostitutek ze Strakonicka,“ vypráví Milan Kapek.

»Promluvila« endoprotéza

Kvůli faktům je vždy rozhodující pitva. Tehdy odhalila, že mrtvá žena má voperovanou endoprotézu v levé noze. „Díky znalostem komisaře Kubešky z mého středočeského týmu, který kdysi pracoval v Poldovce, kde se endoprotézy vyráběly, jsme zjistili, že jde o výrobek jedné známé švýcarské firmy,“ říká Kapek. Pak už měla cesta podle něj spád. „Patologové a lékaři nám potvrdili, že endoprotézu, opatřenou příslušnými čísly až do posledního šroubku, distribuovali Švýcaři do Francie, kde ji voperovali konkrétní pacientce. Operační protokol také přesně odpovídal endoprotéze nalezené u mrtvé ženy,“ dodává bývalý detektiv.

Umlátil ji manžel

Interpol zanedlouho zjistil, že se žena pohybovala ve společnosti svého manžela po Evropě včetně naší republiky. „Pak už nebyl problém zjistit její jméno, původ a skutečnost, že vrahem byl její manžel. Umlátil ji zajišťovací tyčí na volant. Pohádali se, chtěla od něho odejít. Manžel-vrah byl zadržen v USA, stíhán ve Francii, kde na něj bylo vyhlášeno i pátrání pro daňové úniky a podvody,“ vzpomíná Milan Kapek.

Díky středočeské kriminálce, kterou tehdy vedl, se tak děti oběti ve Francii dozvěděly pravdu o tom, jak a proč jejich máma zemřela. Otec jim totiž sdělil, že matku zabil infarkt.

Stopy vedly do Kladna

Středočeští kriminalisté se pod velením Milana Kapka proslavili i v Anglii. V anglickém Boltonu byl zavražděn tamní podnikatel. Policisté přišli na to, že zločin pravděpodobně spáchali tři Češi, kteří u oběti pracovali. Angličtí kolegové požádali Čechy o spolupráci. Stopy za zločinci totiž vedly do středočeského Kladna. Tři podezřelí pachatelé byli při dopadení notně překvapeni, vůbec nepředpokládali, že by se na ně přišlo.

Detektivy navedl mobil

„Angličané k nám tehdy přijeli na konzultaci,“ vzpomíná Milan Kapek. „Seděli jsme s nimi spolu s naším vedením u kulatého stolu. Říkám: Co potřebujete? Oni: Ten mobil oběti. Šlo o Nokiu, asi za 35 000 Kč. Zbystřil jsem: Máte číslo? Mejlko? Oni, že číslo ano, pro mejlko oběti obratem volali do Anglie. Za 10 minut přišla kladná odpověď. Zjistil jsem, kde je ten mobil, že je v činnosti, a nebyl problém se na pachatele okamžitě zaměřit,“ líčí další z případů, na které nikdy nezapomene. Kriminalisté připravili akci, Angličané přijeli na realizaci, zatýkalo se v jejich přítomnosti.

Svědectví vydaly kamery

Dva pachatelé se přiznali, třetí odmítl vypovídat. U soudu pak figuroval jako svědek. Důkazy o zločinu byly usvědčující. Kamerové systémy totiž kolem domu oběti fungovaly naplno, pachatelé o tom neměli zdání. Zato angličtí policisté měli důkazy v ruce. Motiv vraždy? Češi pracovali v Boltonu ve stavební firmě. Nebohý majitel jim na Vánoce ještě koupil letenky do ČR a dovezl je svým autem na letiště, aby se dostali včas domů. „Oni tehdy zjistili, že den předtím mu předal zákazník 50 000 liber. Mysleli si, že na firmě ty libry budou, proto se z letiště taxíkem vrátili,“ popisuje Kapek. Co se dělo pak, kamerový systém věrně zaznamenal.

Zradil je batoh

Po návratu se výtečníkům zdálo, že podnikatel není doma. Snažili se dostat do domu, obcházeli okolo něj. Nakonec ale na šéfa přece jen narazili. „Přepadli ho, rozbili mu hlavu pánví, sebrali 1200 liber, které měl u sebe, jeho zlatý mobil v ceně 35 tisíc Kč a prchali,“ dodává Kapek. „Jeden ze zabijáků tam ale při útěku zapomněl batoh s doklady. Vrátil se pro něj, ale měl smůlu. Nemohl k němu. Dům oběti nebyl zavřený na klíč, ale na elektronickou kartu. Vloupat se do něj už se neodvážil. Věděl, že ho při návratu viděli sousedé. Z ubytovny se pak vrátili na letiště a odcestovali do Česka. Podle batohu pak na ně Angličané přišli,“ vypráví emeritní policejní rada. Oběma pachatelům vyměřil anglický soud doživotí. „Angličané se tenkrát vyslovili, že jsme velmi dobrý útvar. Pracovali tady na případu s námi a byli překvapeni, jakým stylem zasahujeme proti pachateli,“ vzpomíná Milan Kapek.

Kdo je Milan Kapek

Emeritní policejní rada plukovník JUDr. Milan Kapek (64) je bývalý šéf odboru kriminality správy policie hl. m. Prahy a později ředitel-velitel kriminální policie a vyšetřování správy Středočeského kraje. Po téměř 36 letech služby, když zrušili funkci velitelů kriminální služby, zvolil jiné působiště. V současné době je tajemníkem ředitelky pro lidské zdroje a strategický rozvoj na Metropolitní univerzitě v Praze.

Další rozhovory s českými policejními legendami najdete ZDE >>

zlataa ( 21. července 2016 12:10 )

Mejlko?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání