Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Přines víc zbraní,“ psal terorista z Nice pár minut před útokem

Autor: haj, ČTK - 
17. července 2016
17:36

Chystal se spáchat jedno z nejhorších zvěrstev poslední doby, ale přitom si ještě stihl esemeskovat s kamarády. V mobilním telefonu strůjce teroristického útoku v Nice, Mohameda Lahouaieje Bouhlela (†31), byly nalezeny i zprávy, které odeslal jen pár okamžiků před tím, než vjel s vozem na nábřeží přímo do davu nevinných lidí sledujících ohňostroje.

Podle záznamů z bezpečnostních kamer a výpovědí různých svědků si terorista svůj ohavný čin velmi pečlivě plánoval a celé dva dny věnoval tomu, že ještě před masakrem podnikl jakousi zkušební jízdu. Projel si trasu na Promenade des Anglais a snažil se přijít na to, jak způsobit co největší škody. Když si navíc v půjčovně vybíral vůz, který se posléze stal jeho vražednou zbraní, požadoval prý „co nejtěžší kamion“. Spokojil se až s 19tunovým kolosem.

Spolu s obsahem esemesek, které policie objevila v telefonu nalezeném v prošpikované kabině kamionu, vše nasvědčuje tomu, že se Bouhlel na masovou vraždu dokonce těšil. „Je to dobrý. Mám vybavení,“ stálo totiž v jedné z textovek, které džihádista napsal.

V další zprávě, kterou poslal ve 22:27, tedy jen pár okamžiků před osudnou chvílí, pak zase některému ze svých přátel a zároveň kompliců poroučel: „Vem s sebou víc zbraní. Přines je za 5 C.“ Texty SMS zpráv pocházející od zdroje blíž seznámeného s případem citovala francouzská televize BMF.

Podle jejich redaktora by číslo pět mělo znamenat časový údaj, tedy 5 minut. C by pak mohlo značit člověka, kterému měl příjemce pokynu ony zbraně předat. Není však jasné, o koho se jedná.

Útočníkův bratr Džábir v Tunisku řekl Reuters, že mu bratr ve čtvrtek odpoledne naposledy zavolal a poslal fotku, na které se nachází v davu v Nice. Na fotce „vypadal šťastně a radostně, hodně se smál“.

Vražedná jízda, která se odehrála v půl jedenácté večer na výročí pádu Bastily, si vyžádala zhruba dvě stovky zraněných a 84 obětí na životech, včetně asi 10 dětí. Stihl také několikrát vystřelit na tři policisty. Horor trvající 45 vteřin skončil teprve ve chvíli, kdy ho policie zasáhla a vpálila mu kulku do čela. Kromě mobilního telefonu byl v kabině vozu nalezen zabijákův řidičský průkaz a také kreditní karta.

Muž, se kterým si Bouhlel těsně před útokem psal, byl už zadržen policií, stejně jako další jeho komplicové. Dohromady bylo zatčeno sedm osob, jedna z nich už je ovšem zpět na svobodě. Jedná se o vrahovu manželku Hajer Khalfallah, se kterou ale již nějakou dobu nežil. Žena byla zatčena v pátek a od té doby ji policie vyslýchala. Propuštěna byla v neděli ráno.  

Video  Oslavy Dne pádu Bastily se změnily v krvavý teror.  - Reuters
Video se připravuje ...

VŠE O TERORISTICKÉM ÚTOKU V NICE NAJDETE>>> ZDE!

maledivy2016 ( 18. července 2016 07:42 )

Češi jsou národem naprosté lůzy. Lůzy plné zla, závisti, falše a komplexů! Vidím to denně kolem sebe a to nejenom zde na diskusích, ale všude. Cizince člověk pozná na první pohled, usměje se, je slušný a většinou to není kripl jako Češi. Čech je hnusná falešná svoloč která chce mít ze všeho jen prospěch, jak koho napálit, obrat, okrást, pomluvit.. Jste k zblití a opovržení a já děkuji Bohu, že většinu času trávím mimo tu odbornou hnusnou ČR. Bohužel zde mám rodiče. Stydte se pokud vůbec víte, co to je vy lidský odpade.

frenk ( 17. července 2016 18:59 )

 Dej si prášek

Zobrazit celou diskusi